Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Το ΚΔΑΠ Kinesis "επισκέπτεται" τα ζώα σε χειμερία νάρκη

Δελτίο τύπου ΚΔΑΠ Kinesis
Την εβδομάδα αυτή ταξιδέψαμε στα μονοπάτια των ζώων σε χειμερία νάρκη. Περιηγηθήκαμε σε αυτά ήσυχα ώστε να μην τα ενοχλήσουμε και συλλέξαμε χρήσιμες πληροφορίες.

Αφού μιλήσαμε για τα ζώα σε χειμερία νάρκη, ήμασταν έτοιμοι να γνωρίσουμε καλύτερα την αρκούδα και ξεκινήσαμε με τη σπηλιά και τη ζέστη φωλίτσα που θα φτιάχναμε γι’ αυτήν. Με ξερά φύλλα και ξυλαράκια φτιάξαμε μια αρκετά ζέστη φωλίτσα, για να προστατέψουμε την αρκουδίτσα μας, από τον κρύο χιονιά. Το αποτέλεσμα υπέροχο.

Θέμα της εβδομάδας «ζώα σε χειμερία νάρκη» και οι μικροί μας φίλοι θέλησαν να φτιάξουν μια εργασία στο Power Point όπου βρήκαν πληροφορίες και έβαλαν εικόνες. Είδαμε πως λειτουργούν τα εργαλεία για να πάρει μορφή η εργασία μας και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας παράλληλα και για την καφέ αρκούδα.

Το ρολόι έδειξε 18:00 και οι μικροί μας μάγειρες ήταν έτοιμοι για ακόμα μια συναρπαστική μαγειρική πρόκληση. Αυτήν τη φορά η συνταγή έλεγε "Πιροσκί με πατάτα στον φουρνο". Φυσικά η συνταγή μας ήταν με υγιεινά υλικά, όπως αλεύρι ολικής, αφού έχουμε ξεκινήσει ένα νέο κύκλο υγιεινών συνταγών. Σηκώσαμε τα μανίκια μας, ακολουθήσαμε κατά γράμμα τη συνταγή και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό και γευστικό.

Το ΚΔΑΠ Kinesis "επισκέφθηκε" τον Αρκτούρο . Μέσω διαδικτυακής συνάντησης με την κ. Μαρία Γλούφτση, μάθαμε τι είναι το καταφύγιο του Αρκτούρου. Η κ. Μαρία μας εξήγησε τι σημαίνει και από πού προέρχεται η ονομασία "Αρκτούρος", μας διηγήθηκε ένα παραμύθι, για μικρούς και μεγάλους και τέλος "γνωριστήκαμε" με κάποιες από τις αρκούδες του καταφύγιου και ενημερωθήκαμε για μερικούς λόγους για τους οποίους βρέθηκαν εκεί αυτά τα ζώα. Στο τέλος τα παιδιά μας, έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες που έχουν οι αρκούδες και για τον αν έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη και η κ. Μαρία απάντησε σε όλα χωρίς να μας αφήσει με απορίες. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Μαρία Γλούφτση για τον χρόνο της και τον Αρκτούρο.

Στην ώρα της κηπουρικής μιλήσαμε για ένα από τα εσπεριδοειδή, το πορτοκάλι. Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό βίντεο για το πορτοκάλι, τα οφέλη του στην υγεία μας και τη συχνότητα που πρέπει να το καταναλώνουμε. Συζητήσαμε πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πορτοκάλι και αναφέραμε ότι εκτός από συνταγές μπορούμε να φτιάξουμε και καλλυντικά . Έτσι, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα σκραμπ με άρωμα πορτοκάλι. Τα υλικά μας; Ξύσμα από 2 πορτοκάλια, 2/3 της κούπας αλάτι ή ζάχαρη κι 1/3 ελαιόλαδο ή λάδι αμυγδάλου. Βάλαμε το scrub στα μικρά βαζάκια και το εγχείρημά μας έτοιμο.

Εικαστικά και πάλι και συνεχίσαμε τη συζήτησή μας για τα ζώα σε χειμερία νάρκη· όμως ασχοληθήκαμε με ένα ζωάκι που δεν είναι τόσο γνωστό ότι πέφτει σε χειμέριο ύπνο κι αυτό είναι ο....βάτραχος. Έπειτα, φτιάξαμε μία πρωτότυπη και διασκεδαστική κατασκευή-βάτραχο, κόβοντας, κολλώντας και συναρμολογώντας την.

Στο σημερινό μάθημα ‘Πειραμάτων’ μιλήσαμε για τη θερμότητα. Τι είναι η θερμική ενέργεια, τι η θερμότητα και τι η θερμική ισορροπία; Αυτά ήταν κάποια από τα ερωτήματα που μας απασχόλησαν. Ενημερωθήκαμε σχετικά και περάσαμε στην πράξη. Με τη βοήθεια της φωτιάς είδαμε πώς μεταφέρεται η θερμότητα από τον ζεστό αέρα προς τον κρύο και πώς δημιουργείται η ροή θερμότητας στο σημείο συνάντησής τους. Ύστερα μαθαίνοντας πως το νερό απορροφά εύκολα τη θερμότητα γνωρίσαμε πώς σκάει ένα μπαλόνι φουσκωμένο με αέρα, ενώ αντίθετα εκείνο με το νερό όσο και να το πλησιάζαμε στη φωτιά έμενε φουσκωμένο. Έτσι άλλο ένα διασκεδαστικό μάθημα αλλά και γεμάτο γνώσεις ήρθε στο τέλος του.

Η εβδομάδα μας έκλεισε με ένα ακόμη μάθημα μαγειρικής, συνεχίζοντας την ενότητα της υγιεινής διατροφής. Έτσι επιλέξαμε εύκολα μπισκότα βρώμης με κουβερτούρα. Αφού προσθέσαμε όλα τα υλικά και φτιάξαμε τη ζύμη μας, τοποθέτησε ο καθένας τη δική του ποσότητα στο ταψάκι μας και σε λίγα λεπτά, το αποτέλεσμα έτοιμο. Τα μπισκοτάκια μας, η τέλεια, υγιεινή λιχουδιά, για να κλείσει όμορφα η Παρασκευή μας.

Γεμάτη εβδομάδα με πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες και χρήσιμες πληροφορίες για ένα σημαντικό φαινόμενο, όπως αυτό της χειμέριας νάρκης.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.