Δείτε ΕΔΩ ή κάντε κλικ επάνω στην εκόνα
Η τελευταία μάχη της ΚατοχήςΚιλκίς: 4 Νοεμβρίου 1944
Του Ανδρέα Αγτζίδη
https://www.epikentro.gr/?book=1319
Η Μάχη του Κιλκίς της 4ης Νοεμβρίου του 1944 υπήρξε μια από τις πλέον αιματηρές συγκρούσεις στο τέλος της περιόδου της ναζιστικής Κατοχής και μια από τις πλέον άγνωστες και αδιερεύνητες. Άφησε ως κληρονομιά τον απόλυτο διχασμό, που σε τοπικό επίπεδο «ξεπεράστηκε» με τη σιωπή και τους μονολόγους των πολιτικών επιγόνων των πρωταγωνιστών.
Το τραύμα εκείνων των γεγονότων, που κορυφώθηκαν με τη μάχη της 4ης Νοεμβρίου του 1944, παραμένει ακόμα ανοικτό στην κιλκισιώτικη κοινωνία, η οποία πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος την περίοδο της Κατοχής, όσο και την επόμενη περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας αλλά και του Εμφύλιου Πολέμου.
Αγτζίδης Ανδρέας
Ο Ανδρέας Αγτζίδης γεννήθηκε το 1926 στο Σταυροχώρι του Κιλκίς από γονείς αγρότες. Η Κατοχή από τη ναζιστική Γερμανία και η βουλγαρική επιβουλή κατά της Μακεδονίας και της Θράκης, σφράγισαν την ταυτότητα της γενιάς του.
Συμμετείχε στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και βίωσε έντονα όλες τις επόμενες σκληρές φάσεις της δεκαετίας του ’40. Το 1947 πέρασε με πολύ καλή σειρά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, όπου και γράφτηκε αφού εξασφάλισε με μεγάλη δυσκολία το απαραίτητο «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων».
Ως εκπαιδευτικός αναμίχθηκε ενεργά στον διδασκαλικό συνδικαλισμό, ενώ αρθρογραφούσε προδικτατορικά στην εφημερίδα Κυρίαρχος Λαός της Ενώσεως Κέντρου. Επί τρία έτη εκλέγεται πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Κιλκίς, έως και την δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967.
Από το 1971 έως τη συνταξιοδότησή του υπηρέτησε στην Αθήνα. Με το τέλος της Δικτατορίας ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική ενώ ήταν ιδρυτικό μέλος της ΠΑΣΚΕ εκπαιδευτικών. Το 1997, αρκετά χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του, επέστρεψε στο Κιλκίς όπου συμμετείχε ενεργά στα δρώμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.