Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Γράμμα από τον συμπατριώτη μας Δημήτρη Χ. Σιδηρόπουλο, λάτρη της γενέτειράς του ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Κιλκίς

Ένα ιδιαίτερο γράμμα που έλαβα ενόψει της έκδοσης του βιβλίου μας «100 Χρόνια Μεταμόρφωση ν. Κιλκίς» 1921-2021 από τον συμπατριώτη μας κ. Δημήτρη Χ. Σιδηρόπουλο
Γράφει ο Αβραμίδης Δημήτριος του Γεωργίου
MSc. Public Health & Sport - Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής
Από τον μικρασιατικό Βορρά και τα χωριά της Αργυρούπολης Μοναστήρι, Άτρα, Μάλαχα, Θέμπεδα, Μαυραγγέλ, Μαύρενα, Τσίτη και Κιαλαχπούρ στη σαραντάχρονη παρουσία στο μαρτυρικό Κιουλεπέρτ με τα βιώματα του Καυκάσου και του Καρς στο Τσιδεμλί ή Ισιτεμλί στη Μητέρα Πατρίδα Ελλάδα.

Αγώνας Επιβίωσης, Ανάδειξης, Δημιουργίας Προόδου και Προκοπής με αρετές και αντοχές την αγάπη, την ευγένεια, την τιμιότητα, την υπομονή και την επιμονή, την ανθεκτικότητα την προσαρμοστικότητα την θέληση και το Πείσμα!

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Αγαπητέ Δημήτρη, σου στέλνω σε φωτοτυπίες από όλα σχεδόν τα ασπρόμαυρα αρνητικά φιλμ των δεκαετιών 1950-1960 της γενέτειράς μας Μεταμόρφωσης να τα έχεις εσύ στο προσωπικό σου αρχείο, γιατί πιστεύω ότι είσαι ο μοναδικός που μπορείς να τα αξιοποιήσεις κάποια στιγμή σε συνεργασία με τον πολιτιστικό μας σύλλογο.

Είναι κρίμα και δεν τιμά την γενέτειρά μας Μεταμόρφωση η μη αξιοποίηση και προβολή ενός τέτοιου ιστορικού αναμνηστικού φωτογραφικού υλικού που να θυμίζει στις νέες γενιές του πολύπαθου αυτού χωριού μας τους συγχωριανούς προγόνους μας εκείνης της εποχής και γενικά την ιστορία του τόπου μας μέσα από αυτό το αναμνηστικό φωτογραφικό υλικό που το κράτησα μέχρι σήμερα με πολύ μεγάλο συναισθηματικό ενδιαφέρον και συγκίνηση.

Το όποιο οικονομικό κόστος μιας τέτοιας ενέργειας μπορεί να καλυφθεί με έναν μικρό τοπικό έρανο, με πρώτο το δικό μου όνομα. Εγώ στα βαθιά μου γεράματα των 86 μου χρόνων δεν μπορώ να αναλάβω μια τέτοια πρωτοβουλία. Θα είμαι, όμως, πάντοτε κοντά σας και μαζί σας σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Όπως σε τίμησε και σε τιμά η μεγάλη απόφασή σου να προβάλεις την γενέτειρά μας μέσα από το υπό έκδοση των 350 σελίδων και των 85 θεματικών ενοτήτων βιβλίο σου, έτσι θα σε τιμά και η πρωτοβουλία σου αυτή να προβάλεις και με φωτογραφικές εικόνες το άλλοτε πολιτισμένο και προοδευτικό χωριό μας που έσφυζε από ζωή και πολιτιστικές εκδηλώσεις με θεατρικές παραστάσεις, χοροεσπερίδες, επιτυχημένα πανηγύρια στα δύο εξοχικά μας κέντρα κάτω στα πλατάνια των Κώστα Συμεωνίδη και Γιώργου Παπαδόπουλου. 

Τίμησες τη μνήμη του αείμνηστου πατέρα σου, γείτονα και αδελφικού μου φίλου και τον γενέθλιο τόπο σου όσο λίγοι και αξιοποίησες τα ερείπια εκείνα της πατρικής σου οικίας με τόσους κόπους και τόσα πολλά έξοδα, τόσα χρόνια, αψηφώντας τη συρρίκνωσή του και την ερήμωσή του και αυτό σε τιμά ιδιαίτερα και αποδεικνύει τον ευαίσθητο και συναισθηματικό χαρακτήρα σου.

Ανέλαβε σε παρακαλώ και αυτή την πρωτοβουλία, γιατί είσαι ο μόνος, επαναλαμβάνω, που μπορείς να το πετύχεις. Και είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν και κάποιοι, έστω λίγοι, να βοηθήσουν στην προσπάθειά σου αυτή. Και μεταξύ αυτών των ολίγων θα είμαι κι εγώ όσο μου επιτρέπει η ηλικία μου, παρά τις επώδυνες αναμνήσεις μου της παιδικής και νεανικής μου ηλικίας από τον γενέθλιο αυτό τόπο μου! Και φυσικά δεν είναι του παρόντος η αναφορά τους!

Σου εύχομαι, προκαταβολικά, ό,τι καλύτερο και για το υπό έκδοση βιβλίο σου και για την αξιοποίηση του σπάνιου αυτού φωτογραφικού υλικού που σου στέλνω των δεκαετιών 1950-1960 σχετικά με τη ζωή και τις πολιτιστικές δραστηριότητες των κατοίκων της πολύπαθης γενέτειράς μας Μεταμόρφωσης νομού Κιλκίς.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Δημήτριος Χ. Σιδηρόπουλος από τη Μεταμόρφωση Κιλκίς
Κάτοικος Αγίου Γεωργίου Βέροιας
Τηλ.: 23310 51.132

ΥΓ.: Σ’ αυτό το σημείο νοιώθω την υπέρτατη ευγνωμοσύνη, υποχρέωση και ανάγκη, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Δημήτρη, λάτρη με πάθος της γενέτειράς του όσο κανείς άλλος, ζώντας και ο ίδιος αναγκαστικά μακριά από την γη που τον γέννησε για πολλά χρόνια, υπέρτατος νοσταλγός της μέχρι και σήμερα.

Υπήρξε ο βασικός αιμοδότης της πενταετούς συγγραφικής προσπάθειάς μας αυτής, εμπλουτίζοντας και ολοκληρώνοντας διαθέτοντας με τον καλύτερό του εαυτό και με τις πολυτιμότατες συμβουλές του αλλά κυρίως με το ανεκτίμητο σε ποιότητα και ιστορική αξία φωτογραφικό του υλικό, που μόνο αυτός διαθέτει ως αρχείο, το οποίο προσεγγίζει τις 2.000 περίπου ασπρόμαυρες αποτυπώσεις, όντας ο μοναδικός φωτογράφος των περασμένων δεκαετιών της γης των προγόνων μας, με ταυτόχρονη επίσης σημαντική συνεισφορά ως φωτογράφος, της μεραρχίας του Κιλκίς, την περίοδο της στρατιωτικής του εκεί θητείας.

Αγαπητέ κ. Δημήτρη η προσφορά και διάθεση όλου του πολύτιμου πολιτιστικού ιστορικού σου αρχείου που έθεσες στην διάθεσή μας … Ανεκτίμητη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.