Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Πρωτοποριακές παρεμβάσεις στο Διοικητήριο της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς

Της Πάολας Χαραλαμπίδου
Σε μια σειρά καινοτόμων παρεμβάσεων με απώτερο στόχο τη σταδιακή μετατροπή του Διοικητηρίου σε ένα πρότυπο, εμβληματικό και υπερσύγχρονο δημόσιο κτίριο, σε επίπεδο νομού, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και Βαλκανίων, προχωρά η διοίκηση της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς.

Μέσα από τα έργα και τις μελέτες των Τεχνικών Υπηρεσιών της, γίνεται σαφές ότι θέτει ψηλά τον πήχη σε ό,τι αφορά στη διαχείριση, αλλά και βελτίωση των κτιριακών υποδομών της, ενώ ήδη, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στο δημόσιο τομέα και όχι μόνο.

Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Ειδικότερα, από το 2019, το Διοικητήριο εξυπηρετείται από υβριδικό σύστημα γεωθερμίας, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες θέρμανσης και ψύξης ανάλογα με την εποχή. Πρόκειται για μια οικολογική τεχνολογία, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που δεν επηρεάζεται από την ενεργειακή κρίση, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό δεδομένης της τρέχουσας συγκυρίας.

Σήμερα, ο κτιριακός εκσυγχρονισμός συνεχίζεται με το έργο «Εργασίες διαμόρφωσης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου του Διοικητηρίου», το οποίο εκτελείται με γοργούς ρυθμούς από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Η εργολαβία προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός χώρου εκδηλώσεων, υψηλών προδιαγραφών. Ενός Συνεδριακού Κέντρου στην ουσία, με σκηνή, αποδυτήρια, βοηθητικούς χώρους, χώρο μεταφραστών και τεχνικών και ανεξάρτητη είσοδο ώστε να είναι προσβάσιμο καθόλη της διάρκεια της μέρας, όχι μόνο κατά τις ώρες λειτουργίας των υπηρεσιών της Π.Ε. Κιλκίς.

Η αίθουσα, χωρητικότητας 250 θέσεων, θα μπορεί να φιλοξενήσει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, συνέδρια και πάσης φύσεως κοινωνικές εκδηλώσεις λόγου και θεάματος. Ο εξοπλισμός θα περιλαμβάνει εξοπλισμό σκηνής (τραπέζια προέδρου και γραμματείας, βήμα ομιλητή, κουρτίνες σκηνής, οθόνη προβολής), καθώς και ξύλινα καθίσματα συνεδριακού τύπου υψηλής τεχνολογίας.

Ακόμη πιο εντυπωσιακός, ο ηλεκτρομηχανικός και οπτικοακουστικός εξοπλισμός θα καλύπτει υπηρεσίες Livestreaming, μεταφραστικό σύστημα 4 γλωσσών, καθώς και σύστημα προβολής των όσων συμβαίνουν επί σκηνής στο εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου.

Σε ό,τι αφορά στις εργασίες συντήρησης και εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου, αυτές αναμένεται να αλλάξουν άρδην την εικόνα του Διοικητηρίου. Όλες οι εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες του κτιρίου θα βαφτούν, όπως επίσης και η περίφραξη, ενώ θα πραγματοποιηθούν και επισκευές στην γυάλινη οροφή και στο δώμα του Διοικητηρίου προκειμένου να ενισχυθεί η μόνωση- στεγάνωση.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζουν και οι πρωτοποριακές παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν στον αύλειο χώρο. Η πρώτη αφορά στην αποξήλωση της πλακόστρωσης της κεντρικής εισόδου (από το πεζοδρόμιο μέχρι το εσωτερικό του) και στην κατασκευή αντιπαγωτικής προστασίας από το σύστημα της γεωθερμίας, έτσι ώστε να μην πιάνει ποτέ πάγο και χιόνι και το κτίριο να είναι προσβάσιμο σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Και η δεύτερη, στη δημιουργία μικρής κλίμακας κήπων βροχής με ενδημικά φυτά. Με την κατάλληλη διαμόρφωση οι εν λόγω κήποι, εκμεταλλευόμενοι τα όμβρια ύδατα και τα νερά που έρχονται από υδρορροές, θα εξασφαλίζουν τη συντήρησή τους μέσα από ένα αυτόματο και ταυτόχρονα φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα ποτίσματος.

Πρόβλεψη και μελέτη για δημιουργία χώρου εκδηλώσεων υπήρχε από την εποχή κατασκευής του Διοικητηρίου. Ωστόσο το έργο δεν προχώρησε λόγω έλλειψης κονδυλίων. Μόλις το 2021 εντάχθηκε στο πρόγραμμα ιδίων πόρων της Π.Ε. Κιλκίς και ακολούθως δημοπρατήθηκε. Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη στα τέλη του περασμένου Ιουλίου από τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, κ. Ανδρέα Βεργίδη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας “ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”, κ. Αριστείδη Ξανθάκη.

Οι εργασίες εκτέλεσης ξεκίνησαν την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και η προθεσμία περαίωσής τους έχει οριστεί στους 24 μήνες, αν και όπως όλα δείχνουν το έργο θα παραδοθεί αρκετά νωρίτερα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.