Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης: ''Φιλοδοξία μας, να καθιερώσουμε την Κρήτη πρότυπη ευρωπαϊκή περιφέρεια''

ΠΗΓΗ: THE SOCIALIST

Συνέντευξη παραχώρησε στο The Socialist και τους Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και Μπάμπη Καραγεωργίου ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης
Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στην τουριστική σεζόν τόνισε ότι “Παρ’ όλα τα προβλήματα όμως, η Κρήτη πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια να συγκαταλέγεται στις ώριμες τουριστικά αγορές, που αντεπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και μπορούν να προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα.”

“Η ζώσα πραγματικότητα δείχνει ότι το μέλλον θα είναι διαφορετικό και αβέβαιο.” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αρναουτάκης κάνοντας σαφές ότι η Περιφέρεια Κρήτης προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες.

1. Πως κρίνετε ότι προχωρά και ότι θα κορυφωθεί η τουριστική σεζόν φέτος;

Το 2022 ήταν ακόμη μια πολύπλοκη και απρόβλεπτη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, την ελληνική οικονομία, την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση, μέσα σε έναν κυκεώνα πολλαπλών κρίσεων. Υγειονομικών, γεωπολιτικών, οικονομικών. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο τουρισμός στην Κρήτη, κλήθηκε για ακόμη μια φορά να προσαρμοστεί και να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.

Παρ’ όλα τα προβλήματα όμως, η Κρήτη πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια να συγκαταλέγεται στις ώριμες τουριστικά αγορές, που αντεπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και μπορούν να προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή οφείλουμε να επισημάνουμε πως ο τουρισμός έχει καθοριστική συμμετοχή στην κοινωνική συνοχή, στην περιφερειακή ανάπτυξη, στις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, στα πολλαπλά κοινωνικά οφέλη που παράγονται. Όλα αυτά θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε και φυσικά να τα εξελίξουμε.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η καρδιά της Κρήτης χτυπά στον τουρισμό. Εξάλλου η συμμετοχή του στη διαμόρφωση του ΑΕΠ του νησιού είναι καθοριστικής σημασίας. Η συνεισφορά του είναι η υψηλότερη στην Ελλάδα. Σημαντική δε είναι και η συμβολή του στην αύξηση της απασχόλησης.

Επομένως, η μεγάλη πρόκληση για μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και η χωρική επέκταση του τουριστικού προϊόντος. Η επιδίωξή μας να έχουμε τουρισμό και τους δώδεκα μήνες του χρόνου είναι ρεαλιστικός και εφικτός στόχος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ανάπτυξη του τουρισμού της υπαίθρου αναζωογονώντας την ενδοχώρα, ενισχύοντας την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή και βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων που μένουν στα χωριά και στους ορεινούς όγκους.

Η ανάπτυξη ενναλακτικών μορφών τουρισμού, ενισχύει περαιτέρω την ποιοτική αναβάθμιση του διεθνούς υποδείγματος «ήλιος και θάλασσα», συμβάλλοντας παράλληλα στη διαφοροποίηση και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. Η επόμενη μέρα της πανδημίας βρίσκει την Κρήτη σε τροχιά μιας νέας και δυναμικής τουριστικής ανάπτυξης. Η εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων μέχρι σήμερα, σηματοδοτεί μια ιδιαίτερα θετική τουριστική χρονιά.

2. Η Κρήτη είναι από τις περισσότερο παραγωγικές περιφέρειες και ο πλέον ευλογημένος τόπος της πατρίδας μας, παρόλα αυτά ποια είναι τα ζητήματα που θεωρείτε ότι αντιμετωπίζει και ποιες είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα; Ποια προβλήματα λύνετε ως θεσμός… γιατί έχετε απτό έργο.

Ήδη, στην Περιφέρεια Κρήτης πολύ πριν την πανδημία έχουμε υιοθετήσει ως κεντρικό στόχο στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού την προώθηση της Ποιοτικής Ανάπτυξης που αυξάνει την παραγωγικότητα και οδηγεί σε κοινωνικά επιθυμητά αποτελέσματα, όπως βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο και υποχώρηση των ανισοτήτων με: την ενίσχυση της εξειδίκευσης της οικονομίας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, την ολοκλήρωση των μεταφορικών υποδομών και την αξιοποίηση νέων ευκαιριών στη μπλε και πράσινη οικονομία.

Με το Στρατηγικό Σχεδιασμό δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό υπόβαθρο, στο οποίο ενσωματώνουμε τα δεδομένα του παρόντος, βελτιώνοντας αστοχίες προηγούμενων προγραμματικών περιόδων. Για να απαντήσουμε με επιτυχία στις προκλήσεις του μέλλοντος. Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί τη βάση για την πορεία που θα ακολουθήσει η Κρήτη τα επόμενα χρόνια.

Συνθέτει και κινητοποιεί το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων, εκφράζει τις προσδοκίες των πολιτών. Να επισημάνω σε αυτό το σημείο, ότι μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον με αυξανόμενες προκλήσεις και με βάση τις προβλέψεις του εθνικού σχεδιασμού, τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τους εν εξελίξει μεγάλους μετασχηματισμούς που επιτελούνται σε διεθνές επίπεδο υιοθετούμε πέντε οριζόντιες αρχές: την διασφάλιση της χωρικής ισορροπίας για τη δημιουργία κοινής ζώνης ανάπτυξης στην ύπαιθρο και τα αστικά κέντρα. 

Την εξειδίκευση για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ισχυρών κλάδων της οικονομίας μας. Την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομίας ως άυλου κεφαλαίου της ταυτότητας της Κρήτης. Την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

3.Η Περιφέρεια Κρήτης, είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που έλαβε έγκριση για τον νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του Προγράμματος;


Η ζώσα πραγματικότητα δείχνει ότι το μέλλον θα είναι διαφορετικό και αβέβαιο. Ως φορείς της Αυτοδιοίκησης, αντιμετωπίζουμε συνεχείς, όλο και πιο απρόβλεπτες και έντονες κρίσεις. Η κοινωνία προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φυσική της ισορροπία. Η εποχή, όμως, παραμένει μεταβατική. Με αυτό το δεδομένο, ως Περιφέρεια Κρήτης, προσαρμοζόμαστε στις νέες ανάγκες.

Για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 κεντρικός μας στόχος παραμένει η πλήρης αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων. Με υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης, δίνοντας προστιθέμενη αξία σε καθένα από τα επιμέρους προγράμματα σχεδιάζουμε για την Κρήτη του 2030. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα. Και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της μετα – covid εποχής. Έχουμε στη διάθεση μας τα εργαλεία για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Το νέο ΕΣΠΑ εξασφαλίζει σημαντικότερους πόρους στο Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027», ύψους 564 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό αυξημένο κατά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια, σχετικά με το προηγούμενο πρόγραμμα και ακόμα περισσότερους πόρους για έργα και δράσεις από τα εθνικής εμβέλειας Προγράμματα. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η αναπτυξιακή στρατηγική για την Κρήτη στην περίοδο 21-27, έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση του παραγωγικού συστήματος, στο οποίο θα έχουν σημαντική θέση η ποιότητα, η διαφοροποίηση, η πιστοποίηση, το branding, η κλίμακα, οι συνέργειες, η εξωστρέφεια, η δικτύωση του τοπικού με το διεθνές.

Το στρατηγικό πλαίσιο που θα υποστηρίξει χρηματοδοτικά το νέο Ε.Π. θα επιδιώξει: την προώθηση της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας, τη στήριξη της πράσινης ανάπτυξης και της μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, την ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής προσβασιμότητας, την ενίσχυση της Κοινωνικής Δυναμικής και Κοινωνικής Συνοχής, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την ψηφιακή αναβάθμιση υπηρεσιών και επιχειρήσεων και την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής.

Τα επόμενα χρόνια η προσοχή μας θα είναι, επίσης, στραμμένη στα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του νησιού. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, το αεροδρόμιο Καστελλίου και η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση θα δώσουν νέα ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία βάζοντας τέλος σε μια σειρά από ανασταλτικούς παράγοντες που επηρέαζαν αρνητικά τις εξελίξεις και την αναπτυξιακή διαδικασία.

4. Σας έχουμε ακούσει να μιλάτε για την Κρήτη και την καινοτομία. Αλήθεια το νησί μπορεί να μετατραπεί σε μια «έξυπνη Περιφέρεια»;

Στο νησί μας τα τελευταία χρόνια έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση. Σε συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα, τα επιμελητήρια, τους επιχειρηματίες, έχουμε καταφέρει να συρρικνώσουμε το χάσμα της ανταγωνιστικότητας. Από τη δική μας πλευρά, χτίζουμε τις κυψέλες, που ευελπιστούμε ότι θα καταστήσουν το νησί, έναν πανευρωπαϊκό κόμβο έρευνας και καινοτομίας. Με την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, με την υλοποίηση της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης, με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση των υπηρεσιών μας.

Το δικό μας σχέδιο προϋποθέτει την προσπάθεια και τη συνεργασία όλων. Έχουμε τη δυνατότητα να τα καταφέρουμε. Διαθέτουμε τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, τους επιχειρηματίες που σχεδιάζουν και τολμούν. Επιδίωξη μας, να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Φιλοδοξία μας, να καθιερώσουμε την Κρήτη πρότυπη ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.