Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Ανακοίνωση Μητρόπολης Γουμένισσας για την εκλογή του Αρχιμανδρίτου Δωροθέου Πάπαρη ως νέου Μητροπολίτου Δράμας

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου
Η Ιερά Μητρόπολις Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου με εύλογη συγκίνηση και πνευματική ευφροσύνη αγάλλεται ευφραινόμενη για την εκλογή, ψήφοις κανονικαίς, του εκ των μελών της Αρχιμανδρίτου Δωροθέου Πάπαρη ως νέου Μητροπολίτου Δράμας από τα μέλη της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, συγκεντρώνοντας τόσο στην πρώτη ψηφοφορία της καταρτίσεως του τριπροσώπου με ψήφους 69 όσο και στη δεύτερη ψηφοφορία για την ανάδειξη μεταξύ των τριών του πρώτου. 

Στην δεύτερη ψηφοφορία, επίσης με 69 ψήφους, εξελέγη ο π. Δωρόθεος. Το γεγονός αυτό απηχείται ως ιδιαίτερη τιμή και περισσή ευλογία στην παραμεθόρια επαρχία της Μητροπόλεώς μας, που εμπεριέχει τον δήμο Παιονίας με 43 ενορίες και εκ του Δήμου Χαλκηδόνος με 5 ενορίες, αλλά και σε όλη την ΠΕ Κιλκίς, μέρος της οποίας τυγχάνει και η Μητρόπολή μας. 

Η τιμή βεβαίως απηχείται και στο πρόσωπο του Ποιμενάρχου μας κ. Δημητρίου, ο οποίος μερίμνησε ώστε κατά την περίοδο των 47 ετών που ο εκλεγείς π. Δωρόθεος υπαγόταν πνευματικά στην δική του ποιμαντορική δικαιοδοσία, αναδεικνύοντας τα εξαιρετικά προσόντα του νέου Ποιμενάρχου της Δραμινής Εκκλησίας, τον ενέπνεε και τον διατηρούσε στέλεχος μεγάλης προσφοράς στην τοπική Εκκλησία επί 33 ολόκληρα χρόνια στην ακριτική Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. 

Φρόντισε για την καλλιτέρα και προσοδοφοτέρα, αλλά και ελπιδοφόρα αξιοποίηση των ικανοτήτων του προσάγοντάς τον με την σεπτή ετυμηγορία του Μακαριωτάτου σε επιτελικό επίπεδο στην Ιερά Σύνοδο ως πρώτον και δεύτερον Γραμματέα της. Τώρα πλέον μαζί με τον Μακαριώτατο και όλη την Ιεραρχία θα τον έχουν ως νεόφυτο Μητροπολίτη στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο Μητροπολίτης μας εξ αρχής εμπιστεύθηκε στην πρόνοια του Θεού την περαιτέρω εξέλιξή του, τονίζοντας ότι η προσευχή που θαυμαστώνει το έλεος του Κυρίου επιμαρτυρεί αποτελεσματικά και του Πνεύματος τη δύναμη και την χάρη Του που συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας, που ως μέλος της τίμιο και ευσυνείδητο ευχόμεθα να αναδειχθεί ο εν λόγω ιερωμένος.

Ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος-εκλεγμένος νέος Ποιμενάρχης Δράμας κ. Δωρόθεος γεννήθηκε το 1957 στην Καβάλα, τυγχάνει πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου. Μετά τη διετή στρατιωτική του θητεία, υπηρέτησε ως φιλόλογος στη γενική και την εκκλησιαστική εκπαίδευση (Καβάλα και Αθήνα), εκ παραλλήλου υπήρξε ο κατ᾽ εξοχήν άμεσος συνεργάτης του Μητροπολίτου μας ως Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη λειτουργία του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος ως υποδιευθυντής του. Και έχοντας επιπλέον καθημερινή δίωρη εκπομπή.

Μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας είχε συνδεθεί από την ηλικία των 18 ετών στην Καβάλα και έκτοτε τον ακολούθησε σε όλη την πορεία της ζωής του, ακόμη και στη Λάρισα, όχι μόνο στις χαρές της δόξας αλλά και στις θλίψεις και τις δοκιμασίες του μαρτυρίου της συνειδήσεως που υπέστη κατά τα διαδραματισθέντα λυπηρά για την Εκκλησία γεγονότα. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον Σεβ. Μητροπολίτη τότε Λαρίσης κ. Δημήτριο στο Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου που είχε εγκαινιασθεί υπό του ιδίου στο όνομα των νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Και όταν το ΣτΕ για λόγους καθαρώς τυπικούς κατάργησε την εκλογή και το διάταγμα της αναγνωρίσεώς του, και κατόπιν τοποθετήθηκε στη Γουμένισσα, δεν εγκατέλειψε το Γέροντά του αλλά διάκονος ων ακολούθησε και εκείνος στην ακριτική Γουμένισσα. 

Δείχνοντας δι᾽ αυτού του τρόπου το μεγαλείο της ψυχής του και το εκκλησιαστικό του φρόνημα. Στη συνέχεια χειροτονήθηκε πρεσβύτερος λαβόντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από το Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Δημήτριο, διατελώντας εκ των ιδρυτικών μελών της Ι. Μονής Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης Γουμενίσσης-Γρίβας, αναλαμβάνοντας για πολλά έτη τις επίπονες ευθύνες της Πρωτοσυγκελλίας και της σταθερής ποιμαντικής διακονίας (38) Ενοριών με το ι. Μυστήριο της Εξομολογήσεως στις τρεις περιόδους των μεγάλων προεόρτιων νηστειών, συμβάλλοντας έτσι σε μια διοικητική και πνευματική αρτίωση της νεοσύστατης Μητροπόλεως, δίπλα στο Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δημήτριο.

Με απόφαση του Μακαριωτάτου, υπηρέτησε τα τελευταία χρόνια ως Β΄ Γραμματεύς και στη συνέχεια μέχρι της σημερινής εκλογής του ως Α΄ Γραμματεύς-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου, θέση εξαιρετικά υπεύθυνη και προβεβλημένη κατά την οποία εκτιμήθηκαν τα προσόντα του, το ήθος του και το ζωηρόν ενδιαφέρον που επέδειξε καθ᾽ όλη την διακονία του στην Ιερά Σύνοδο. Στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη διέμενε καθ᾽ όλη τη διάρκεια της διακονίας του, ακολουθώντας και το λειτουργικό πρόγραμμα της Μονής. 

Δεν έπαυσε ωστόσο τα Σαββατοκύριακα, για μια τετραετία, να μοιράζεται τον εαυτό του και με την ποιμαντική διακονία του στη Μητρόπολη Γουμενίσσης, όπου και διέμενε εντός της Ιεράς Μονής Παναγίας, στο Επισκοπείο. Μέριμνά του και φροντίδα του ο ναός της Παναγίας Τριάδος, αλλά και η πνευματική πρόοδος των ενοριτών του Πολυκάστρου, αγωνιζόμενος με όλες του τις δυνάμεις για την αποπεράτωση του θαυμασίου νέου Ναού και για την όλη άριστη λειτουργική, κατηχητική, ποιμαντική και κοινωνική εκκλησιαστική λειτουργία της Ενορίας, με κοινωνικά φροντιστήρια για τα παιδιά, συναντήσεις νέων ζευγαριών, μόνιμη φιλάδελφη τροφοδοσία (80) εμπερίστατων οικογενειών σε σταθερή βάση, διοργάνωση μεθέορτων ανοικτών συναντήσεων οικογενειών στον περίβολο του Νού, μετακατασκηνωτικών συναντήσεων στο Βαλτοτόπι, πολλών κατηχητικών-προσκυνηματικών εκδρομών, συνεργασίας με τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους κ.π.α. Επιπλέον ήταν ο υπεύθυνος επί (6) χρόνια άρτιων κατασκηνωτικών διοργανώσεων για (220) παιδιά της επαρχίας μας, που φιλοξενούνταν στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της ενορίας Ευαγγελισμού Θεοτόκου Ευόσμου.

Προγενέστερα, ως Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, μερίμνησε και για την αποκατάσταση του μεταβυζαντινού Ναού Αγίου Δημητρίου Αξιουπόλεως και υπήρξε ο κτητορικός δημιουργός του νέου πολυεπίπεδου και φωτεινού Ναού Παναγίας-Άξιόν Εστιν, που επανειλημμένα φιλοξένησε πολλές ποιμαντικές διοργανώσεις μέχρι σήμερα, αλλά και επίσημες κρατικές (επίσημη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου από τις τότε Νομαρχιακές αρχές). Ακολούθως του ανατέθηκε η όλη φροντίδα αποπεράτωσης και ολοκλήρωσης του διώροφου Ι. Ναού Αγίας Τριάδος (και Αγίων Πάντων) Πολυκάστρου, στον οποίο επέδωσε επιτυχημένα όλο του τον εαυτό.

Ο εψηφισμένος νέος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος δεν θα παύσει να συνοδεύεται από τις ευχαριστίες όλων μας, του Ποιμενάρχου μας, των κληρικών, του λαού, των στελεχών της πολιτικής, δημοτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής. Όπως και από τις ευχές, ώστε να ευδοκιμήσει και ως Ποιμενάρχης σε μια τόσο σημαντική Μητρόπολη της Μακεδονίας.

Άμα τη ανακοινώσει του αποτελέσματος της εκλογής του εψηφισμένου Μητροπολίτου Δράμας Αρχιμ. Δωροθέου Πάπαρη, έκρουσαν πανηγυρικά οι καμπάνες των εκκλησιών της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης διότι εξελέγη από την ακριτική μας Μητρόπολη ο γνωστός σε όλους μας αρχιμ. π. Δωρόθεος ως ο νέος Μητροπολίτης Δράμας. Η χαρά των πιστών απροσμέτρητη, αλλά και η θλίψη για τον αναγκαίο αποχωρισμό συνυπήρχαν στις συζητήσεις όλων. Να του δίδει ο Θεός δύναμη και σοφία να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες των προβλημάτων της ζωής που αναφύονται και να μην λησμονεί την αξιολογική μονάδα των ποιμαντορικών του καθηκόντων, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνον η αναζωπύρωση του χαρίσματος της Αρχιερωσύνης, εμπλουτιζόμενος υπ᾽ αυτού, ώστε να αναδειχθεί ιερουργός πανάξιος των ευαγγελικών αληθειών της πίστεώς μας και λειτουργός της θείας χάριτος.

Πάντα άξιος!

Η αντιφώνηση προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες κατά το Μικρό Μήνυμα του εψηφισμένου Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου.

Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς,

δοξολογώ εν πάσι και επί πάσιν ολοτελώς το υπερύμνητο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Θεού και Σωτήρος, του Καλού Ποιμένος, για το αρχόμενον και εις εμέ ιερό και μέγα μυστήριο της Επισκοπικής αναδείξεως και διακονίας στην κληρωθείσά μοι Μητρόπολη Δράμας.

Μετά Θεόν και εν Θεώ, ανθρωπίνως αυτή η επιλογή εποφείλεται κυρίως εις Υμάς, Μακαριώτατε, τον περινούστατο Αρχιεπίσκοπό μας και Πρόεδρο του Ιεραρχικού και του Συνοδικού σώματος.

Επιλέξατε την ταπεινότητά μου προηγουμενως για τους αναβαθμους της Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου, και η στοργική Σας επίνευση οδήγησε καθοριστικά στη σημερινή κορυφαία για μένα στιγμή. Εις Υμάς, Μακαριώτατε, εποφείλω ισόβια την ευγνωμοσύνη μου.

Εκ πείρας συνομολογώ ότι η ενδοσυνοδική διακονία δίπλα Σας υπήρξε και θα παραμενει μαθητεία εκκλησιαστικής δεοντολογιας, ήθους και μαρτυρίας, υπομονής και αποφασιστικότητος, στη διαχείριση ποικίλων διλημμάτων και αναγκών, προβληματων και προκλήσεων. Η θητεία μου στην Ιερά Σύνοδο συνιστούσε για μένα πολύτιμη χειραγωγία, μια εξαιρετική προσφορά της Σεπτής Μακαριότητός Σας.

Ευγνωμονώ από καρδιάς όσους σεπτούς Πατέρες συνεισφέρατε υπέρ εμού “λόγον αγαθόν”, όσους συγκατανεύσατε και υποστηρίξατε σήμερα με την ψήφό Σας την επιλογή του Μακαριωτατου, αλλά και όλους Υμάς εν Συνόδω τους αγίους Αρχιερείς, τους συγκροτούντας την Σετπή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι εν Σώματι μου προσφέρατε κλήρο στην Πνευματική δωρεά της Υμετέρας ιερώτατης κλήσεως.

Η τιμιώτατη επιλογή Σας προκλήθηκε βεβαιως από την εμπιστοσύνη Σας προς τον πολύπαθο Γεροντά μου Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριο, πρώτα για την σταυρική του δοκιμασία και υπακοη προς την Εκκλησία, αρχές της δεκαετίας του 1990, έναντι μιάς ευρειας εκκλησιαστικής εκκρεμότητος και του συνακόλουθου ανίατου θρησκευτικού φανατισμού, όπως και για την αναδοχή και μεταμόρφωση μιάς νεοπαγούς μικρής μητροπολιτικής επαρχίας σε πρότυπο Ιεράς Μητροπόλεως, και επίσης για την παρρησία της όλης εκκλησιαστικής μαρτυρίας του.

Συντετριμμένος για την δαψίλεια της Χάριτος, δοξολογώ διά παντός τον Κύριο και Θεό και Σωτήρά μας Ιησού Χριστό. Ομολογώ την εν Χριστώ πηγαια ευγνωμοσύνη μου προς τα Υμέτερα τιμιώτατα πρόσωπα. Και ευλαβώς και βαθυσεβάστως αποδέχομαι την εκλογή μου ως Μητροπολίτου της θεοσώστου Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

Σας ικετεύω να εύχεσθε, ώστε να ελεηθή η πορεία μου “κατά την ευδοκίαν του θεληματος” του Κυρίου, του πρώτου και μόνου Αρχιερέως και Καλού Ποιμένος, του Οποίου το εν Δράμα ποίμνιο καλούμαι να υπηρετήσω θεαρέστως.

Εκτενώς δέεσθε ―παρακαλώ― υπέρ εκείνων και εμού, ως σώματος της κατά Δράμαν θεοσώστου Μητροπόλεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.