Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Αφιέρωμα στον προπονητή ποδοσφαίρου Σάκη Σημαιοφορίδη

Βράβευση του Σάκη Σημαιοφορίδη στην γιορτή του ΠΣΑΠ, από τον υπουργό κ. Μεϊμαράκη για τις επιτυχίες της Εθνικής ομάδας Νέων
Προηγούνται και ακολουθούν πολυάριθμες βραβεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό των μεγάλων του διακρίσεων και επιτυχιών

Επιμέλεια: Αβραμίδης Δημήτριος M.Sc. P.Health Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Εξειδικευμένη Μετεκπαίδευση Ποδοσφαίρου Deutsche Sporthochschule D.S.H.S. Köln

Σάκης Σημαιοφορίδης Ολυμπιακός Μέντορας του Ποδοσφαίρου Τίτλος που του απονεμήθηκε πριν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων (Aristotelion Instituto internationale Di Cultura 2004)

Προσωπικά στοιχεία

Γεννήθηκε στο Κιλκίς την 4η Απριλίου του 1953. Η καταγωγή του Πατέρα του, του κ. Ανέστη δάσκαλου και της μητέρας του Αργυρό ήταν από το Μεταξοχώρι Κιλκίς. Η οικογένεια αποτελούνταν από πέντε μέλη, τους γονείς και τα τρία αγόρια τον Σάκη, τον Πέτρο και τον Λάκη.

Διατέλεσε αποσπασμένος καθηγητής στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ. Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για μια τετραετία, κατά την περίοδο 1991-1994, διδάσκονταν στο τμήμα Αθλοπαιδιών το άθλημα του Ποδοσφαίρου.

Τέλος υπήρξε ενεργό μέλος της Εθνικής ομάδας πρώτων Α΄ Βοηθειών κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξήχθησαν στο Μόναχο της Δυτικής τότε Γερμανίας το 1974 και αφού ολοκλήρωσε την 8μηνη εκπαίδευσή του σε συνεργασία με τους φοιτητές του Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών.

Ποδοσφαιρική καριέρα - Διακρίσεις

Α.Ο. Κιλκισιακός

Επί σειρά ετών αρχηγός της ομάδας, πρώτος σε συμμετοχές (265) και πρώτος σκόρερ με (64 γκολ) όλων των εποχών στη Β΄ Εθνική 265/64.

Απόλλων Καλαμαριάς

Αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στην Β΄ Εθνική τις δύο αγωνιστικές περιόδους 1980/81 και 1981/82.

Προπονητής της Εθνικής Παίδων

Ορισμένες από επιτυχίες του είναι η 4η θέση στο διηπειρωτικό πρωτάθλημα Ευρώπης - Αφρική με μεγάλη νίκη επί της πρωταθλήτριας κόσμου Γαλλίας με 4-1 αγώνας που διεξήχθη στην Πορτογαλία. Η κατάκτηση του βαλκανικού κυπέλλου στην πρώην Γιουγκοσλαβία με μεγάλες νίκες επί της Τουρκίας με 5-0 και των Σκοπίων με 3-0. Κατέρριψε το ρεκόρ παραμονής στην εθνική ομάδα με 7 χρόνια

Ποδοσφαιριστές και παράγοντες της Εθνικής ΝΕΩΝ πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Βαλκανικού κυπέλλου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Μια ομάδα που τερμάτισε αήττητη σε όλους τους αγώνες περιόδου του 1996

Προπονητική καριέρα Ομάδες Ποδοσφαίρου - Διακρίσεις

Ως προπονητής ασχολήθηκε με τον Απόλλων Μαυρονερίου, τον ΠΑΟΚ Κρηστώνης, τον Εθνικό Αξιούπολης, την Δόξα Καμπάνης, τον Εθνικό Ν. Αγιονερίου, τη Νίκη Ευκαρπίας στην Δ΄ Εθνική, τον Ποντιακό Νέας Σάντας στην Γ΄ Εθνική του ενός ομίλου, τον Κιλκισιακό στην Δ΄ Εθνική

Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ε.Π.Ο. - Εθνική Παίδων

Κατέθεσε επανειλημμένως προτάσεις βελτίωσης στην ποιότητα του Ελληνικού ποδοσφαίρου και του Έλληνα ποδοσφαιριστή. Μεταξύ άλλων υπογράμμιζε την σημασία την ενασχόληση με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας της προπόνησης όπου θα διορθώνονται τα λάθη που παρατηρήθηκαν στον αγώνα και παρέχοντας τις κατάλληλες συμβουλές. Επίσης μεταξύ άλλων πρότεινε έναν καινοτόμο τρόπο επιλογής με τον οποίο θα υπήρχε η δυνατότητα ανίχνευσης ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο επαρχιακό σημείο της χώρας. Επέλεξε και καθιέρωσε στην Εθνική ομάδα σπουδαία ονόματα, μεταξύ των οποίων τους ποδοσφαιριστές:

Αναστασάκος Η., Αναστασόπουλο Ν., Αραβίδη Χ., Αραμπαντζή Γ. (Τ), Αραμπατζή Ν., Βακουφτσή Γ., Βελλίδη, Βενέτη Τ., Γαλάνης Β., Γκαλίτσιο Γ., Ηλιάδη Σ., Θεοδωρίδης Γ., Ιασονίδης Κ., Ιορδανίδης Ν., Κανακούδης Π., Καπάνταης Λ., Καρνέζη Ο., Κιβελίδης Λ., Κισκαμπάνη Φ., Κουλοχέρη Ε., Κυριαζής Γ., Κυριάκο Σ., Κωνσταντόπουλο Δ., Λαγό Π., Λισγάρα Γ., Λισγάρα Ν., Μαλεζά Σ., Μανουσάκη, Μενδρινό Κ., Νάστο Ε., Παπαδόπουλο Δ., Παπαζαχαρία Γ., Πατζατζόγλου Χ., Περπερίδη Χ., Πετρόπουλος Α., Πλιάνκα Δ., Σαλπιγγίδη Δ., Σαμαρά Γ., Σιόντη Σ., Σιφάκης Ν. (Τ), Σουάνη Η., Ταραλίδης Γ., Ταυλαρίδη Σ., Τζιόλης Α., Τοροσίδη, Φυντανίδη Σ., Χαλκιαδάκη Μ., Χαριστέα Α. κ.α.

Η Εθνική ομάδα ΝΕΩΝ πριν την αναχώρησή της για τα τελικά του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Βιέννη της Αυστρίας τον Απρίλιο του 1996

Υπηρέτησε στην Β/θμια Εκπαίδευση

Από το 1978 ως εκπαιδευτικός φυσικής Αγωγής όπως και τον Σχολικό Αθλητισμό, στα Τ.Α.Δ. Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Κλασικού Αθλητισμού - Στίβου ν. Κιλκίς. Τέλος διατέλεσε νομαρχιακός υπεύθυνος Μαζικού Αθλητισμού στο νομό μας καθώς και αναπληρωτής διευθυντής της φυσικής Αγωγής

Τομέας Κλασικού Αθλητισμού

Όπως ο ίδιος με νόημα δηλώνει παρέλαβε έναν σύλλογο με τέσσερα δελτία και τον παρέδωσε με 104 αθλητές και 6 πρωταθλητές Ελλάδος. Ορισμένοι Αθλητές που διακρίθηκαν σε υψηλό επίπεδο: Γιαμαλή Άννα - πένταθλο 2η πανελληνιονίκης. Κωνσταντινίδη Παναγιώτη - Άλμα εις ύψος, Βέλκου Όλγα - Ταχύτητες 80μ. 2η θέση, Καρυπίδη Γιώργο - 2ος Πανελληνιονίκη στα 100μ., Μπαξεβάνη Πασχάλη - Διάκριση στα 100μ., Θεοδωρίδη Ηρακλή - 2ος στην Σφαιροβολία.

Προσωπικές επιτυχίες με τις Εθνικές ομάδες

Εθνική Παίδων γεννηθέντες 1979-80 Η Εθνική Παίδων της Ελλάδος είναι στον προκριματικό όμιλο με την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης (Τσεχία κ. Βουλγαρία) παίζοντας έξοχο ποδόσφαιρο προκρίνεται στα τελικά στην Αυστρία (Τσεχία - Ελλάδα 0:0 και Βουλγαρία Ελλάδα 0:3) 29 Απριλίου έως 11 Μάϊου 1996. ΟΥΕΦΑ Κ 16 Τσάμπιονς τσιπ Αυστρία Γερμανία - Ελλάδα 1:2, Ελλάδα - Ρουμανία 1:0, Ουκρανία - Ελλάδα 1-1. Η Ελλάδα προκρίνεται αήττητη και πρώτη στον όμιλό της. Ημιτελικός αγώνας Αγγλία - Ελλάδα 0:1 στην συνέχεια η Ελλάδα δεν κατορθώνει να υπερνικήσει το εμπόδιο αυτό της Πορτογαλίας καταλαμβάνοντας την 4η θέση στην Ευρώπη.

19 - 29 Αυγούστου 1996 βαλκανικό κύπελλο στην πρώην Γιουγκοσλαβία

Η Ελλάδα κατακτά το βαλκανικό κύπελλο με εκπληκτικές εμφανίσεις. Βουλγαρία -Ελλάδα 1-2, Τουρκία - Ελλάδα 0-5, Γιουγκοσλαβία - Ελλάδα 4-4, Τελικός αγώνας Σκόπια - Ελλάδα 0-3.

29-31 Δεκεμβρίου 1996 Μεγάλο τουρνουά στο Ισραήλ

Η Ελλάδα κατακτά την 1η θέση επάξια, το κύπελλο έρχεται στην Πατρίδα. Κύπρος - Ελλάδα 0:7, Ελλάδα - Ουγγαρία 1:0, Ισραήλ - Ελλάδα 0:0,

31 Ιανουαρίου - 7 Φεβρουαρίου 1997 Μερίντια Cup στην Πορτογαλία

Στο τουρνουά συμμετέχουν οι 4 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και οι τέσσερις καλύτερες της Αφρικής. Η Ελλάδα συγκλονίζει στον πρώτο αγώνα και διαλύει την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία με 4:1 και τερματίζει αήττητη πρώτη στον όμιλό της. Γαλλία - Ελλάδα 1:4, Νιγηρία - Ελλάδα 0:0, Γουινέα - Ελλάδα 0:1. Ως πρώτη στον όμιλό της, αγωνίζεται με την Ισπανία που κατετάγη 2η στον όμιλό της. Η Εθνική μας προηγείται στο σκορ μέχρι το ΄76 τους Ισπανούς με μια περίτεχνη κομπίνα φάουλ όμως σε ένα αυτογκόλ δίνει την ευκαιρία στους Ισπανούς να ανατρέψουν το αποτέλεσμα. 

Αγωνίζεται με την Πορτογαλία τελικά καταλαμβάνει την 4η θέση στον κόσμο αφού ηττάτε από την Πορτογαλία 1:2. Η Εθνική μας πηγαίνει στην Ιαπωνία με εντολή της FIFA ως η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης πριν το παγκόσμιο κύπελλο που διεξήχθη στην Κορέα και την Ιαπωνία. Ελλάδα - Ιαπωνία 2:2, Ιαπωνία - Ελλάδα 2-2, Ελλάδα - Youth Nagova 2:1, K 18 Hvocodres - Ελλάδα 1:2, Ιαπωνία - Ελλάδα 3:0. Η Ελλάδα εγκαινιάζει το γήπεδο που έλαχε να πραγματοποιηθεί ο μικρός τελικός του παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Κοbe ως επιστέγασμα ο προπονητής της Εθνικής μας Σάκης Σημαιοφορίδης διδάσκει σε 7 σεμινάρια σε 7 ιαπωνικές πόλεις.

30 Ιουλίου 2001 - 5 Αυγούστου 2001 Βαλκανικό κύπελλο στην Ρουμανία

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 1η θέση στον όμιλό της κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο από την Ρουμανία επικρατώντας με τελικό σκορ 2:3 στον τελικό (Βουλγαρία - Ελλάδα 2:3, ΦΥΡΟΜ - Ελλάδα 0:2).

BORA OZTURK CUP 2001 INTERNATINAL K 15 YOUTH (Τουρνουά στην Τουρκία):

Η Ελλάδα κατακτά το χάλκινο μετάλλιο κερδίζοντας στον μικρό τελικό το Βέλγιο με 2:1. Σε αυτόν τον αγώνα πολυπληθείς αριθμός Τούρκων θεατών που υπολογίζονται στους 5.000 περίπου ζητωκραύγαζαν πανηγυρίζοντας υπέρ των ελληνικών χρωμάτων Ελλάς - Ελλάς ανεμίζοντας Ελληνικές σημαίες. Γαλλία - Ελλάδα 3:1, Ελλάδα - Σλοβακία 1:0, Ολλανδία - Ελλάδα 2:2 και Ελλάδα - Βέλγιο 2:1.

Ο γενικός τελικός απολογισμός σε επίσημα παιχνίδια που έχει καταγραφεί σε σύνολο αγώνων του κ. Σημαιοφορίδη είναι οι 20 νίκες, 10 ισοπαλίες και 10 οι ήττες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, της περιφανής Εθνικής Παίδων εκείνης της εξαετίας.

Ο Σάκης του Κιλκίς με συναδέλφους του προπονητές Εθνικών ομάδων: Πορτογαλίας (Ολιβέιρα), Γουινέας (Σουλεϊμάν), Νιγιρίας (Αμούν), Γαλλίας (Εμίλ), Γκάνας (Αφράιν), Ισπανίας (Νιέτο), Ακτής Ελεφαντοστού (Απαλινάρε) και τον τεχνικό Διευθυντή της UEFA κ. Άντι Ρόξπουργκ

Πολλές οι διακρίσεις του Σάκη και όμως η ομάδα στην οποία ήταν αρχηγός και είχε όλα τα ρεκόρ μέχρι σήμερα, η μόνη ομάδα που δεν τον βράβευσε είναι ο Κιλκισιακός. Στην άλλη ομάδα που αγωνίστηκε για τρία μόνο χρόνια, στον Απόλλων Καλαμαριάς τον Απόλλωνα Πόντου, βραβεύτηκε όχι μία αλλά τρεις φορές! Υπήρχε αναμφισβήτητα μεγάλη λατρεία στο πρόσωπό του. Υπήρχε μια ομάδα φιλάθλων που στις σημαίες τους είχαν το όνομά του. Ήταν οι Ιερολοχίτες του Απόλλωνα.

Υποσημείωση: Πριν περίπου μια δεκαετία ως συνάδελφοι στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού μας, ο κ. Σάκης μου είχε χαρίσει ένα πόνημα του Πατέρα του δάσκαλου κ. Ανέστη: Πανδέκτης - Διαλέξεις - Ομιλίες και Ποιήματα του ιδίου. Το εκτίμησα ιδιαίτερα. Τα χρόνια πέρασαν φτάσαμε να διανύουμε το σημερινό 2022. Θεώρησα τιμή και υποχρέωσή μου να συλλέξω και να ολοκληρώσω ένα αφιέρωμα προς τον ίδιο, με εκτίμηση σε έναν αναμφισβήτητα ποδοσφαιράνθρωπο, που όλη του η ζωή ήταν και να συνεχίζει να είναι το λατρευτό του άθλημα, το Ποδόσφαιρο. Πρώτη φορά που τον αντίκρισα ήταν το έτος 1996, στα γήπεδα της περιοχής μας αυτά της Θεσσαλονίκης και του Πολυκάστρου. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αγωνίζονταν σε δύο φιλικές αναμετρήσεις προετοιμασίας φιλοξενώντας το αντίστοιχο της Εθνικής Αυστρίας όπου κλήθηκα ως μεταφραστής - διερμηνέας σε αποστολή της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας, στην δεξίωση των φιλοξενουμένων, καθώς και στις δύο αναμετρήσεις που ακολούθησαν.

Πηγή: Υπερπλούσιο προσωπικό Αθλητικό και Ποδοσφαιρικό Αρχείο κ. Σάκη Σημαιοφορίδη,

Δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών, πτυχία, διπλώματα, διακρίσεις κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.