Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Ομιλία Γιώργου Γεωργαντά, στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Το 14ο Συνέδριο της ΝΔ δεν αποτελεί μόνο μια κομματική αφετηρία για προετοιμασία για τη νέα νίκη του κόμματός μας εν όψει των προσεχών εκλογών, αλλά και ευκαιρία να επικοινωνήσουμε στα στελέχη και στη βάση μας όσα, σημαντικά, έχουμε επιτύχει στα τρία χρόνια που κυβερνάμε τη χώρα.

Ένας από τους τομείς στους οποίους η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει προτεραιότητα, είναι η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής. Ένας τομέας που δεν συνδέεται άμεσα και ουσιαστικά μόνο με τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας, αλλά και με τη στήριξη και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα σε περιόδους δύσκολες, όπως αυτή που βιώνουμε.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην Ελληνική περιφέρεια και στις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητές της. Στην ικανότητα της κάθε περιοχής να αξιοποιεί τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της, ώστε να δημιουργεί ευκαιρίες, νέες δουλειές και εισόδημα για τους κατοίκους της.

Αναγνωρίζοντας ότι το πιο δυναμικό κομμάτι της τωρινής και μελλοντικής αγροτικής μας οικονομίας, είναι οι νέοι αγρότες, η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι η ουσιαστική ενίσχυση των νέων αγροτών, στη βάση μακροπρόθεσμων πολιτικών αναζωογόνησης του αγροτικού μας πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό αντιλαμβανόμαστε τη σημασία και εργαζόμαστε στην κατάρτιση των αγροτών μας, σε συνδυασμό με την πρακτική εμπειρία, αλλά και στη χρήση των νέων τεχνολογιών για την αειφορική ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να κάνουν το μεγάλο ποιοτικό άλμα και να αφήσουν πίσω ξεπερασμένες πρακτικές του παρελθόντος, περνώντας σε μια νέα εποχή με διεθνώς ανταγωνιστικές, δυναμικές καλλιέργειες. Τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να προσελκύσουν μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών παγκοσμίως και να είναι, τελικά, πιο προσοδοφόρα για τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες.

Για την ΝΔ, ο Έλληνας παραγωγός αντιμετωπίζεται σαν ένας δημιουργικός επιχειρηματίας, στον οποίο το κράτος θα πρέπει να είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, αφαιρώντας όλα τα εμπόδια, αλλά και βοηθώντας μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων χρηματοδότησης, εξοπλισμού και παροχής εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας.

Στηρίζουμε και δίνουμε προοπτική στους νέους μας που θέλουν να γίνουν αγρότες. Για μας η γη αποτελεί κεφάλαιο για επιχειρηματική ανάπτυξη και μοχλό κοινωνικής προόδου.

Είμαστε δίπλα τους, είναι προτεραιότητα για την κοινή αγροτική πολιτική το ζήτημα των ψηφιακών δεξιοτήτων συνολικά και εμείς, φροντίζουμε για την τεχνολογική αναβάθμιση με διαφάνεια κάτω από το δημόσιο νέφος. Θέλουμε ακόμη και στη σκιά μιας μεγάλης γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης, η χώρα μας να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης αλλαγής η οποία ήδη συντελείται και οδηγεί στον μετασχηματισμό του πρωτογενή τομέα.

Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που υλοποιούμε στο ΥΠΑΑΤ, οδηγεί τον πρωτογενή τομέα πέρα από την κουλτούρα επιδοτήσεων, σε μια κουλτούρα παραγωγικής επιχειρηματικότητας, σε μια κουλτούρα εξωστρέφειας. Το σκεπτικό μας δεν ξεκινά από το χωράφι, αλλά από το ράφι. Η αντίληψή μας στηρίζεται σε μια θεμελιακή αλλαγή: Να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα της ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων. Πιστεύουμε στην πολλαπλασιαστική δύναμη της συνένωσης, των πολλών παραγωγών, μαζί.

Η ΝΔ με το 14ο Συνέδριό της θα αναδείξει τις προοπτικές προόδου της πατρίδας μας, αφού και μέσα στο ασταθές διεθνές περιβάλλον που ζούμε η Ελλάδα, τα τρία τελευταία χρόνια έχει κάνει τόσο σημαντικά βήματα προόδου ώστε να έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση πανευρωπαϊκά.

Και για μας είναι η μεγάλη ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την υλοποίηση της «Συμφωνίας Αλήθειας με τους Αγρότες», με τις καθαρές κουβέντες, πολιτικές και πράξεις μας.

Το κυβερνητικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό τομέα έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Το είπαμε και το κάνουμε πράξη, παρά τις αντιξοότητες. Έχουμε θετικό πλεονασματικό εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο μισού δις ευρώ για πρώτη φορά την τελευταία διετία, μετά από 35 χρόνια.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διακυβέρνησής μας. Και συνεχίζουμε με σκληρή δουλειά για ένα καλύτερο τώρα και αύριο με προσήλωση στο νέο γεωργό, κτηνοτρόφο, μελισσοκόμο, αλιέα, στο νέο Έλληνα αγρότη.

Το εγγυόμαστε. Το αξίζει, το δικαιούται, θα το έχει.

Κλείνοντας, θέλω ως αυτής της παράταξης να επισημάνω τα εξής:

Πρώτον, ότι ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής μας ενέταξε στην ΕΕ

Δεύτερον, το καλοκαίρι του 2015 αυτή η παράταξη εμπόδισε την προηγούμενη κυβέρνηση να θέσει τη χώρα εκτός της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Τρίτον, έχουμε μια κυβέρνηση με έναν πρωθυπουργό, που διαχειρίστηκε τόσες πολλές και σοβαρές κρίσεις που καμιά άλλη στο παρελθόν δεν είχε αντιμετωπίσει. Και τις διαχειρίστηκε με επιτυχία. Αυτό, σε όλους εμάς, πρέπει να δίνει μια βεβαιότητα ότι μόνο με αυτήν την κυβέρνηση και αυτόν τον πρωθυπουργό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα διακυβεύματα του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.