Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π.Κ.Μ.και Δικηγόρος, Μελίνα - Μαρία Δερμεντζοπούλου, μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινων. Αλληλεγγύης της Π.Κ. Μακεδονίας. Περιφερειακή Σύμβουλος Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης - Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Δικηγόρος κα. Μελίνα - Μαρία Δερμεντζοπούλου μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

Εσύ στην Πολιτική Κονίστρα: 2,5, προς 3 χρονιά σιγά σιγά, εκλεγμένη στον θεσμικό σου ρόλο... πως νιώθεις, τι ανατροφοδότηση λαμβάνεις;
Πράγματι έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια, τρία δύσκολα χρόνια. Πρώτα η οικονομική κρίση, έπειτα η πανδημία του covid 19 και οι ραγδαίες επιπτώσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο και τώρα οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία. Όλα αυτά έχουν επηρεάσει πολύ τον κόσμο και την αντίληψή του για τα θέματα. 

Έχουν μεταβάλει και την προσέγγιση όμως που έχει και για το πολιτικό σύστημα. Πλέον οι πολίτες, έχοντας περάσει και μια έντονη περίοδο εύλογης δυσπιστίας, αναζητούν εκπροσώπους που σχεδιάζουν και εργάζονται με γνώση, σχέδιο, όραμα και φαντασία και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές και όχι στις επόμενες εκλογές. 

Προσωπικά, έχοντας διαγράψει την επαγγελματική μου πορεία μέσα από την μάχιμη δικηγορία, έχοντας περάσει από αρκετές θέσεις ευθύνης και πλέον από την θέση της Αντιπεριφερειάρχη, που μου εμπιστεύτηκε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, έχω αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Με συνέπεια και διάρκεια εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα, τις δομές και τους επαγγελματίες της υγείας, στηρίζουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, υιοθετούμε ολοκληρωμένες πολιτικές, προγράμματα και δράσεις με επίκεντρο την παιδική προστασία, την ασφαλή και υγιή γήρανση, και τα άτομα με αναπηρία, ενώ εργαζόμαστε για την ποιοτική βελτίωση του επιπέδου όλων των συμπολιτών μας.

Εσύ ως Άνθρωπος και Γυναίκα, ως Εργαζόμενη και Επιστήμονας: Me Too Greece... λεκτική, σωματική, κοινωνική, σεξουαλική και εργασιακή βία. Πλέον σε πολλούς κλάδους. Πως νιώθεις; Αλλάζει κάτι; Θα πάμε σε μια καλύτερη Κοινωνία;

Αναμφίβολα, οι καιροί άλλαξαν. Πολλά θέματα taboo πλέον τα συζητάμε πιο ελεύθερα και πολλές συνθήκες έχουν λάβει τη σωστή τους διάσταση. Η κοινωνία έχει δείξει να ωριμάζει, να κατανοεί και να αποδέχεται. Με το κίνημα #metoo, αναδείχθηκε το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ υιοθετήθηκαν δέσμες μέτρων που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν στον περιορισμό του φαινομένου και στη δικαίωση των θυμάτων. Βέβαια υπάρχει πολύ δρόμος ακόμα! Οι γραμμές καταγγελιών, τα Συμβουλευτικά Κέντρα, οι διάφοροι υποστηρικτικοί φορείς και δομές προστασίας, η αστυνομία, η εισαγγελία λαμβάνουν ακόμα πολλές καταγγελίες. 

Το θετικό όμως είναι ότι πλέον περισσότερες γυναίκες καταφέρνουν να νικήσουν τον φόβο τους και να αναζητήσουν βοήθεια. Επίσης αρκετός δρόμος μένει να διανυθεί και στο κομμάτι της έμφυλης διάκρισης. Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι ακόμα μεγάλο και υπαρκτό στους μισθούς, στην επαγγελματική εξέλιξη, στις οικογενειακές υποχρεώσεις, στο δικαίωμα για εκπαίδευση, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στον οικογενειακό προγραμματισμό. 

 Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτούμε και στηρίζουμε έμπρακτα δομές και συμβουλευτικά κέντρα προστασίας των γυναικών, υλοποιούμε προγράμματα για την ενίσχυση και την πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας, υιοθετούμε πολιτικές, ολοκληρωμένα προγράμματα και δράσεις υποστήριξης γυναικών, της μητέρας, της εργαζόμενης, της άνεργης.

Εσύ ως άτομο που αγαπά την Ελλάδα: Η αγαπημένη Πατρίδα μας είναι ισχυρή και έτοιμη για κάθε εξωγενή απειλή κάθε είδους; Θεσμικά και Εθνικά;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ορεστιάδα του νομού Έβρου, εκεί που αρχίζει η Ελλάδα. Οι εκδρομές του σχολείου μου γινόταν στις Καστανιές και στο ποταμό Άρδα, στο φυσικό σύνορο με την Τουρκία, 15 λεπτά από το σπίτι που μεγάλωσα. Από τα 18 έχω φτιάξει την οικογένειά μου και εργάζομαι στην πατρίδα της μητέρας μου, τη Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Εμείς έχουμε συνηθίσει, ξέρουμε να φυλάμε σύνορα! Αλλά δε μας σταματά κάτι. Στήνουμε τις οικογένειές μας, τα σπίτια και τις δουλειές μας με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Είδατε στα πρόσφατα γεγονότα στις Καστανιές... 

Οι συντοπίτες μου δε φοβήθηκαν ούτε στιγμή! Όμως εκτιμώ ότι η Ελλάδα βρίσκεται και σε μια πολύ καλή θέση σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ισχυρό λόγο, έχοντας κατοχυρώσει συμφωνίες μεγάλης σημασίας με ζητούμενα δεκαετιών, η Ελλάδα είναι μια χώρα σίγουρη, με αυτοπεποίθηση και με συμμάχους, μια χώρα που εργάζεται και επιδεικνύει το οικονομικό-τουριστικό-παραγωγικό προϊόν στο οποίο έχει επενδύσει, που πλέον έχει κατακτήσει τον σεβασμό και την ισχύ στο διεθνές στερέωμα.

Σκοτεινή Επικαιρότητα: Πώς κρίνεις τα παρόντα γεγονότα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας... Τι μήνυμα στέλνεις κατά του πολέμου και υπέρ του Ουκρανικού Λαού

Είναι ένας πόλεμος και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Ο Ουκρανικός λαός βιώνει μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συγκέντρωσε υγειονομικό υλικό για τις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας. Μάλιστα, πρέπει να υπογραμμίσω ότι η ανταπόκριση, του κόσμου ήταν συγκινητική.

Πριν από λίγες μέρες και έπειτα από πρόταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα καταδικάζοντας απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την επιλογή της χώρας για ένα μέλλον με ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη και ασφάλεια. Αξιοσημείωτη όμως είναι και η ενότητα και τα αντανακλαστικά των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι κάθε προσπάθεια υπονόμευσης των αρχών και των μηχανισμών για την ασφάλεια και τη συνεργασία.

Αισιοδοξία και Μέλλον: Μια φωτεινή σκέψη σου για το Αύριο... με 'Οραμα

Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολα, σε όλα τα επίπεδα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι εμείς οι ίδιοι ορίζουμε την ζωή μας, την κοινωνία στην οποία ζούμε – εργαζόμαστε - συμβιώνουμε, εμείς διαμορφώνουμε το παρόν μας αλλά και το μέλλον μας. Αυτό νομίζω από μόνο του φέρνει αισιοδοξία. Πολλή δουλειά, λοιπόν, και λιγότερα συνθήματα. Υγεία και δουλειά! Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.