Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Ο Γιώργος Ντούρος, Γραμματέας Νομαρχιακής Βορείου Τομέα Αθηνών ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μιλά στη Γνώμη και στον Μπάμπη Καραγεωργίου


Ο Γιώργος Ντούρος, Γραμματέας Νομαρχιακής Βορείου Τομέα Αθηνών ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μιλά στη Γνώμη και στον Μπάμπη Καραγεωργίου

Αρχικά πριν προχωρήσουμε στα επιμέρους θέματα θα ήθελα να μου πεις κάποια πράγματα για εσένα (καταγωγή, σπουδές, ασχολίες)
Αρχικά θέλω να σ’ ευχαριστήσω πολύ για το βήμα που μου δίνεις. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Αρχικά μέναμε με τους γονείς μου στους Αμπελόκηπους Αθηνών. Κέντρο Απόκεντρο δηλαδή. Εκεί πέρασα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου, έπαιξα μπάσκετ, πήγα σχολείο. 

Αργότερα μετακομίσαμε στο Ηράκλειο Αττικής και στη συνέχεια του Παπάγου. Έχω την ευλογία να προέρχομαι από γονείς που έλκουν την καταγωγή τους από πανέμορφα μέρη της Ελλάδας μας. Από την πλευρά του πατέρα μου είμαι από το Γιρομέρι Φιλιατών του Νομού Θεσπρωτίας και το Καστέλι Κισσάμου του Νομού Χανίων, ενώ από την πλευρά της μητέρας μου από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας. 

Σπούδασα στο ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ Διοίκηση Επιχειρήσεων και στη συνέχεια συνέχισα με μεταπτυχιακές σπουδές, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Οικονομικά και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Εργάζομαι στον Τραπεζικό Τομέα. Όσο για τον ελεύθερο χρόνο μου; 

Λατρεύω τον αθλητισμό, ασχολήθηκα από πολύ μικρός με διαφορετικά αθλήματα. Σήμερα χαλαρώνω και διοχετεύω την ένταση της καθημερινότητας στο taekwondo. Όταν έχω χρόνο μου αρέσει να ταξιδεύω και να ανακαλύπτω τις ομορφιές της κάθε πόλης μέσα από τα δικά μου μάτια. Μετά τον αθλητισμό, η ενασχόληση με τα κοινά είναι το μεράκι μου. Μου αρέσει να προσφέρω, αισθάνομαι γεμάτος.

Βλέπουμε μετά τις εσωκομματικές εκλογές και την εκλογή νέας ηγεσίας το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σε μια διαρκή ανοδική δημοσκοπική τροχιά. Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό; Μπορεί κατά την γνώμη σου το ΠΑΣΟΚ να καταστεί ξανά κόμμα εξουσίας;

Σ’ ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Ξέρεις μετά το θάνατο της αείμνηστης Προέδρου πολλοί ειδικά από τον χώρο της Κυβέρνησης έσπευσαν να κάνουν λόγο για ποσοστά - πυροτέχνημα. Η μεγάλη προσέλευση όμως στις κάλπες έδειξε την ανάγκη του κόσμου για την επιστροφή στο σπίτι του. Γιατί το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ είναι το σπίτι του σημερινού Έλληνα. 

Οι συνθήκες και η δεκαετής οικονομική κρίση, οδήγησαν σε μια αλληλουχία γεγονότων που έστρεψαν τον μέσο ψηφοφόρο να αναζητήσει αλλού ελπίδα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο σοσιαλδημοκρατικά κόμματα πέρασαν κρίση καθώς απομακρύνθηκαν λόγω των πολιτικών που ακολουθήθηκαν από τον ανθρωποκεντρικό τους προσανατολισμό.

Τα αποτελέσματα όμως των προηγούμενων εκλογών έδειξαν πως η εκλογική μεταστροφή ήταν ψήφος αντίδρασης και απογοήτευσης. Ήταν ψήφος θυμού. Όμως ο κόσμος ξέρει και έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ την επιστροφή ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Και η μοναδική δύναμη στη χώρα μας, που να μπορεί να εγγυηθεί τις αρχές αυτές είναι το ΠΑΣΟΚ. 

Η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η υγειονομική κρίση ήρθε να μας υπενθυμίσει το προνόμιο της δημόσιας υγείας. Η κλιματική κρίση και η 4η βιομηχανική επανάσταση μας καλεί να δώσουμε μάχες για ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την επιστροφή σε ανθρωποκεντρικά μοντέλα οργάνωσης των επιχειρήσεων. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. 

Το ΠΑΣΟΚ δεν έπαψε ποτέ να είναι κόμμα εξουσίας. Πέρασε μια βαθιά κρίση. Όχι για λόγους ιστορικής δικαίωσης ή ρεβανσισμού αλλά το ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε γενιές. Και αυτή τη στιγμή οραματιζόμαστε το ΠΑΣΟΚ του 2030. Δίπλα στη γενιά των νέων της ηλικίας μου, που θέλουν να είναι πρωταγωνιστές των εξελίξεων και έχουν βαρεθεί να ανακυκλώνονται τα ίδια και τα ίδια χωρίς να επέρχονται οι απαιτούμενες αλλαγές. 

Μπήκα στον εργασιακό στίβο μεσούσης της κρίσης του 2010 και νιώθω ιστορικό χρέος να βοηθήσω να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Ο άνθρωπος στο επίκεντρο είναι η νέα πρόκληση.



Δραστηριοποιείσαι πολιτικά στο βόρειο τομέα της Αττικής, έναν τομέα που περιλαμβάνει αρκετούς δήμους. Ποια θεωρείς ότι είναι τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και λύσης σε αυτή την περιοχή;

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τις περιφερειακές εκλογές και δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βόρειος Τομέας εξακολουθούν να μένουν ανεπίλυτα. Θα ξεκινήσω με το Πεντελικό. Η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής προχώρησε τις διαδικασίες λειτουργίας λατομείων. 

Έχουν εγκριθεί τέσσερις άδειες διενέργειας ερευνητικών γεωλογικών εργασιών με σκοπό τη λειτουργία «Λατομείου Μαρμάρου» στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης, σε παλαιό ανενεργό λατομείο. Από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αποκρύπτεται ότι η εκμετάλλευση στην πραγματικότητα θα λειτουργεί παράλληλα σε ακόμη τέσσερις χώρους συνολικής επιφάνειας 912 στρεμμάτων. 

Τόσο το δημοτικό συμβούλιο Διονύσου, όσο και το περιφερειακό συμβούλιο απέρριψαν ομόφωνα την ΜΠΕ, όμως η κυβέρνηση κωφεύει. Με τον τρόπο αυτό διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία και το τίμημα θα είναι μεγάλο. Η αντιπλημμυρική θωράκιση των δήμων εξακολουθεί να μην έχει λυθεί. Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Βόρειος Τομέας, είναι οι συγκοινωνίες τα ΜΜΜ. 

Η μπλε γραμμή του μετρό και ο ηλεκτρικός δεν αρκούν για να καλύψουν τις πληθυσμιακές ανάγκες. Τα τοπικά δρομολόγια εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή. Τα έργα υποδομών αποτελούν επενδύσεις με πολύ μεγάλο πολλαπλασιαστή για την οικονομία και όμως η υγειονομική κρίση υποβάθμισε περισσότερο τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Διαχείριση της πανδημίας, πρόγραμμα εμβολιασμού. Πως κρίνεις την πολιτική της κυβέρνησης σε αυτό τον τομέα. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει που δεν έγινε;

Είμαι υπέρ της άποψης πως μικροπολιτική σε προβλήματα τόσο σοβαρά, διεθνούς εμβέλειας δεν χωρά. Κριτική χωρίς προτάσεις είναι άσκοπη. Αδιαμφισβήτητα η διαχείριση της πανδημίας δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να διαχειριστείς κανείς εύκολα και αυτό προκύπτει από τις αλλεπάλληλες αλλαγές πολιτικής και στρατηγικής ανά την υφήλιο. 

Είμαστε δύο χρόνια μετά, μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο και η διαχείριση της πανδημίας μονοπωλεί την καθημερινότητά μας. Το ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ επέδειξε από την πρώτη στιγμή σοβαρή στάση στη διαχείριση ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων επιστημονικών οργάνων. Υπάρχει το οικονομικό σκέλος και το σημαντικότερο όλων το υγειονομικό σκέλος στη διαχείριση της όλης κρίσης. 

Η άμεση στήριξη του ΕΣΥ και η εφαρμογή της πρώτης γραμμής για τον έλεγχο του COVID-19, αναβαθμίζοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ήταν από τις πρώτες προτάσεις μας. Η εργαλειοποίηση της πανδημίας με στόχο να περάσει η κυβέρνηση μέτρα αντιλαϊκά, όπως στις εργασιακές σχέσεις αναδεικνύει την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων ακόμη και σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. 

Η ανακοίνωση νέων περιοριστικών μέτρων για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, συνιστά ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να επιτύχει το επιθυμητό «τείχος ανοσίας». Μοναδική λύση, τα προγράμματα ενημέρωσης ειδικά των νέων ανθρώπων, καθώς και η εκπαίδευση των γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.