Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Μήνυμα Μητροπολίτη Κιλκίς κ.κ. Βαρθολομαίου για την Πρωτοχρονιά 2022

Υπογράφει ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος
Αδέλφια και παιδιά μου εν Χριστώ, καλή και ευλογημένη χρονιά!
Η πρώτη μέρα του χρόνου είναι ορόσημο στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Οι άνθρωποι την έχουμε ταυτίσει ως την ημέρα της ανανεώσεως, της ελπίδας και της ευκαιρίας να αναβαπτισθούμε στους μύχιους και ανεκπλήρωτους πόθους μας. Είναι η μέρα της προσδοκίας και της θαλπωρής, κατά την οποία αισθανόμαστε όλοι πηγαία την ανάγκη να «μηδενίσουμε» την ταχύτητα της βιωτής, να ανασυνταχθούμε και να αισθανθούμε τον δυναμισμό της εκκίνησης και του καινούργιου αγώνα για τις αξίες μας.

Πρώτα και κύρια, ευχόμαστε όλοι να είναι αυτή μία καλύτερη, μία υγιέστερη χρονιά, για όλο τον λαό του Θεού. Να είναι η χρονιά που θα αφήσουμε, επιτέλους, στις σελίδες της ιστορίας την μεγάλη ταλαιπωρία της ανθρωπότητος, την ασθένεια που θέρισε με θάνατο και πληγές σύμπασα την οικουμένη. Γι΄ αυτό, σας καλώ όλους να συμβαδίζετε με σύνεση προς τις παραινέσεις όσων έχουν λάβει ως δώρο Θεού την επιστήμη και να τους εμπιστεύεστε, προσευχόμενοι στον ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας, Ιησού Χριστό.

Αδελφοί μου, γνωρίζω την ανάγκη όλων μας να ζήσουμε ξανά χωρίς τον φόβο του θανάτου ή του περιορισμού των ελευθεριών μας. Είναι ανάγκη φυσική, όπως φυσική είναι και η ανάγκη να βιώνουμε την παρουσία του Θεού. Ο Θεός, όμως, δεν είναι μόνο το καλό απάγκιο της ελπίδας. Ο Θεός είναι, πάνω από όλα, η αρτηρία του σύμπαντος, ο ζωοδότης και πλάστης του κόσμου. Είναι τέτοια η δύναμη του Θεού, είναι τέτοια η αγάπη Του δηλαδή, που και στον φθαρτό τούτο κόσμο εξακολουθεί να φανερώνει την αειφορία Του.

Κοιτάξτε γύρω σας! Κάποιοι θα σας πουν ότι η πατρίδα βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο. Κι εγώ θα σας πω ότι όσο υπάρχει ένα παλικάρι, όπως τα παιδιά που υπηρετούν στα σύνορά μας, τούτος ο τόπος δεν σκλαβώνεται. Κάποιοι θα σας πουν ότι τα έθνη και οι πολιτισμοί καταρρακώνονται. Κι εγώ θα σας πω ότι όσο υπάρχει ένας πατριώτης να μας θυμίζει τον Πόντο και τη Μικρασία, ο Ελληνισμός δεν τελειώνει. Κάποιοι θα σας πουν ότι τα κοινωνικά ήθη, οι πατροπαράδοτες αξίες και η Ορθοδοξία ξόφλησαν. Κι εγώ σας λέγω ότι όσο κοιτώ όλους εσάς, στην ιστορική, Ιερά μας Μητρόπολη, στα μάτια, τόσο βεβαιώνομαι για την εθνική μας δύναμη και αξιοπρέπεια.

Αδελφοί μου, τα πάντα είναι ζήτημα οπτικής, τρόπου σκέψεως. Ο τρόπος που στεκόμαστε απέναντι στα πράγματα, δηλώνει την ταυτότητα και τις αντιλήψεις μας. Μπορούμε να καταστροφολογούμε για την κοινωνία μας ή να συνειδητοποιήσουμε πόσοι είναι αυτοί που τίμια, αθόρυβα και εργατικά αγωνίζονται καθημερινά, ανυποχώρητοι στις αρχές τους, και να τους μοιάσουμε. Μπορούμε να απαισιοδοξούμε για τα ήθη μας ή να αντιληφθούμε πόσοι είναι εκείνοι που έχουν συνέπεια εαυτού και συνειδήσεως, καταθέτοντας καθημερινά τη μαρτυρία τους, και να τους ακολουθήσουμε. Μην στέκεστε στους αριθμούς, αλλά εντοπίστε τα σημεία που φανερώνουν ότι ζει Κύριος, ο Θεός! Γιατί και ο Κύριός μας μόνος Του ήταν, από τον Κήπο της Γεσθημανής έως το «τετέλεσται», βιώνοντας μαρτυρικά την άκρα ταπείνωση και τον εξευτελισμό του ανθρώπου. Ιστορία, όμως, δεν έγραψαν ούτε τα βασανιστήρια και η απανθρωπιά, ούτε οι υβριστές και οι σταυρωτές, αλλά το «άφες αυτοίς· ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».

Αυτή την αλήθεια, ότι δηλαδή η πραγματικότητα δεν είναι μονοσήμαντη, ότι η πραγματικότητα έχει δύο όψεις και εμείς έχουμε το δικαίωμα της επιλογής, αυτό αντελήφθη με τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος και ο Νεομάρτυρας της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης. Όταν μια ολόκληρη πόλη έσβηνε από το χάρτη και ο Έλληνας Επίσκοπος κατακρεουργούταν στα χέρια του όχλου στη Σμύρνη, Εκείνος τους ευλογούσε αγαπητικά και εν Χριστώ, μέχρι να του αποκόψουν και το χέρι.

Στο έτος που εκκινεί σήμερα, αδελφοί μου, συμπληρώνονται εκατό χρόνια από εκείνες τις αιματοβαμμένες στιγμές του Γένους, από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η Ιερά μας Μητρόπολη, συμμετέχοντας στο γενικό προγραμματισμό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα τιμήσει τη μνήμη του Πόντου και της Μικρασίας, του Αγίου Χρυσοστόμου και κάθε Έλληνα που μαρτύρησε εκείνα τα χρόνια. Και η τιμή δεν είναι προγονολατρεία. Είναι χρέος προς την ταυτότητά μας και ευκαιρία για εμάς προσωπικά.

 Είναι η ευκαιρία να αντιληφθούμε, σταδιακά, τη σύγχρονη πραγματικότητα ως προς τα γεωπολιτικά τεκταινόμενα, τις αξίες που διακυβεύονται, τις διαφορετικές οπτικές που διαμορφώνονται και τελικά τη δυνατότητα επιλογής που μας δίνεται. Είθε, όπως και ο Άγιος Χρυσόστομος έκανε, να διαβούμε νικηφόρα από τα στάδια αυτά, χωρίς να δειλιάσουμε στο τελευταίο και πιο δύσκολο, που είναι η στιγμή της μεγάλης απόφασης: η επιλογή μας να είναι πάντοτε ο Χριστός!

Ευτυχισμένο το νέο έτος, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.