Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Αναγνώριση του έργου που επιτελείται από φιλολόγους του Κιλκίς


Υπογράφει η Σοφία Γ. Μεσίγκου – Κρικώνη

Φιλόλογος 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Κιλκίς
Προπτυχιακή Φοιτήτρια Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Μέλος της ΠΕΦ
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη και φέτος το 47ο Συνέδριο της ΠΕΦ από 4 έως 7 Νοεμβρίου 2021. Ιστορικό Συνέδριο, καθώς διεξήχθη για πρώτη φορά στην ιστορία της ΠΕΦ διαδικτυακά, αλλά και γιατί το θέμα του Συνεδρίου ήταν: “Το 1821 στα Γράμματα και στις Τέχνες”.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν Καθηγητές/τριες Πανεπιστημίων, Επίτιμοι Σύμβουλοι και Σύμβουλοι Φιλολόγων, μέλη του ΙΕΠ, Φιλόλογοι και Ερευνητές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Τασούλα Καραγεωργίου, διδάκτωρ Φιλολογίας και ποιήτρια, έκανε την εναρκτήρια εισήγηση του Συνεδρίου με θέμα: “Τα δώρα του μεγάλου Αγώνα στη Νεοελληνική Ποίηση: Διονύσιος Σολωμός και Ανδρέας Κάλβος”.

Οι θεματικές του Συνεδρίου ήταν οι ακόλουθες: 1821 και αρχαιότητα, Νεοελληνικός Διαφωτισμός/βιογραφίες, Αφηγήσεις για το 1821 σε Ελλάδα και εξωτερικό, Αναπαραστάσεις του 1821, Δημοτικό τραγούδι, Η Επανάσταση στο σχολείο και στο Θέατρο, Το 1821 στη ζωγραφική και στην Ποίηση, Ζητήματα θεωρίας και δημόσιου λόγου για την Επανάσταση, Το ’21 στην πεζογραφία, Φιλελληνισμός, Απομνημονεύματα, Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το 1821.

Οι ανακοινώσεις όλων των εισηγητών/τριών διακρίνονταν για την πρωτοτυπία, την ολόπλευρη πραγμάτευση των θεμάτων και την επιστημονικότητα. Οι συζητήσεις μετά το πέρας κάθε Συνεδρίας ανέδειξαν τόσο το ενδιαφέρον των συναδέλφων για τη θεματική του Συνεδρίου, όσο και τις πολλαπλές αναγνώσεις αυτού του τόσο σημαντικού ιστορικού γεγονότος της Επανάστασης του 1821.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν φιλόλογοι του Κιλκίς, γεγονός που σχολιάστηκε θετικά τόσο από την Πρόεδρο της ΠΕΦ, κ. Τασούλα Καραγεωργίου, όσο και από τους συναδέλφους, ενώ προέκυψαν και προτάσεις συνεργασίας με εισηγητές/τριες του Συνεδρίου. 

Για μια ακόμη χρονιά είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση της αναγνώρισης του έργου που επιτελείται από φιλολόγους του Κιλκίς, μιας αναγνώρισης τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η, έστω και διαδικτυακή, ανατροφοδότηση και η διάδραση κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του Συνεδρίου ανέδειξαν ακόμη περισσότερο τα επιστημονικά πορίσματα του Συνεδρίου. Ευχή όλων, στην καταληκτική συζήτηση, ήταν να διεξαχθεί διά ζώσης ξανά το Επιστημονικό Συνέδριο της ΠΕΦ τον Νοέμβριο του 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.