Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Άνθρωποι σαν ζώα και ζώα σαν άνθρωποι (Για τον Σίμπα)


Της Παναγίτσας Μιχαήλου
Εάν όπως λένε το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα, τότε αναρωτιέμαι που θα μπορούσε να μας κατατάξει κάποιος με τέτοιο επίπεδο εγκατάλειψης κακοποίησης και εξόντωσης με το προσφιλές μέσο που χρησιμοποιούν πλέον οι συνήθεις ύποπτοι τη φόλα.

Τα αδέσποτα είναι ανθρώπινα δημιουργήματα του κάθε ανεγκέφαλου που τα αντιμετωπίζει σαν παιχνίδια που μόλις τα βαρεθεί τα πετάει.

Τα αδέσποτα είναι αυτά που λειτουργούν σαν πρόσχημα ευαισθητοποίησης του πλήθους στις προεκλογικές εξαγγελίες των εκάστοτε υποψηφίων.

Μόνο που μετά την υφαρπαγή της ψήφου συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές που τα αντιμετωπίζουν σα σκουπίδια που τα εξαφανίζουν μυστηριωδώς για να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια. Τα ίδια πεζοδρόμια που τα γεμίζουν ασφυκτικά τραπεζάκια δίχως να τους καίγεται καρφί για το αν και κατά πόσο δυσκολεύουν την πρόσβαση των πεζών γιατί σημασία έχει το κέρδος. 

Μέχρι την επόμενη προεκλογική περίοδο που θα ξαναθυμηθούν τα αδέσποτα και να αρχίσουν ξανά τις υποσχέσεις για πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Οι φόλες είναι λέει ποινικό αδίκημα. Τότε όμως γιατί δεν γίνεται υποχρεωτικό να καταγράφονται τα ονόματα όλων όσων προμηθεύονται τέτοια δηλητήρια; Η κακοποίηση ζώων είναι ποινικό αδίκημα και επισύρει πρόστιμο, δεν θα έπρεπε λοιπόν εκ των προτέρων να υπάρχει ένας πιο αυστηρός έλεγχος όλων όσων προμηθεύονται δηλητήρια.

Οι Δήμοι γι αυτό πετούν το μπαλάκι στην Αστυνομία, λέγοντας ότι αυτό είναι δουλειά δική της. Όμως συνεχίζουμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές αυτής της βουβής ομερτά ανάμεσα στους με απευθείας ανάθεση προμηθευτές και τους μονίμως άγνωστους αγοραστές.

Και το έγκλημα συνεχίζεται με υπόνοιες και υποψίες για το από που ξεκινάει όλο αυτό σαν μια αλήθεια που παραλείπεται ως ευκόλως εννοούμενη και μη αποδεικτέα.

Στη Θεσσαλονίκη έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος και διεξάγεται ψήφισμα για την απομάκρυνση του αντιδημάρχου των αδέσποτων που έσπασε το σπιτάκι στο οποίο φιλοζωική κρατούσε προστατευμένο γέρο και άρρωστο σκύλο εκθέτοντας τον σε συνθήκες που λίγες ώρες αργότερα τον οδήγησαν στο θάνατο..

Ο συγκεκριμένος κύριος χαρακτήρισε ρύπανση για την περιοχή τον σκύλο και το σπιτάκι του, τη στιγμή που γνωστή φιλοζωική οργάνωση είχε την ευθύνη της καθαριότητας του χώρου.

Η περίπτωση του Αρκουδέλη είναι ακόμα μια περίπτωση που μας δείχνει πως λειτουργούν οι αντιδήμαρχοι υποχείρια ψηφοθηρικών συμφερόντων. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως εκτόπισαν το σπιτάκι του σκύλου για να χωρέσει σε εκείνη τη πλατεία ένα τραπεζάκι παραπάνω από κάποιο μαγαζί.

Κι έτσι ενώ ψηφίστηκαν νόμοι που χαρακτηρίζουν όλα αυτά σαν κακουργηματικές πράξεις υπάρχουν πάντα κάποιοι που φέρονται σα να μην τους πιάνει κανένας νόμος παρασυρόμενοι από την αλαζονεία της όποιας εξουσίας.

Για να παράγει έργο η συγκεκριμένη αντιδημαρχία για τα αδέσποτα θα πρέπει να αναλάβει κάποιος με ευαισθησίες κι όχι κάποιος χοντρόπετσος που θα θεωρεί ζώο μόνο ότι μπορεί να γίνει μπριζόλα.

Οι φιλοζωικές στους νομούς κάνουν ότι μπορούν και ξεπερνούν τον εαυτό τους όμως δεν μπορούν να κάνουν και θαύματα. Από μόνες τους σώζουν ότι μπορούν εμβολιάζουν προμηθεύονται φάρμακα και προωθούν υιοθεσίες.

Κι εδώ είναι το άδικο καμιά φορά σαν την περίπτωση του Σιμπα, του αγαπημένου μου αγαθού γίγαντα που ένας συμπολίτης υιοθέτησε πληρώνοντας από τη τσέπη του φαΐ εμβόλια φάρμακα και που του έφτιαξε σπιτάκι στην αυλή της πολυκατοικίας του για να έρθει μια μέρα που εντελώς άδικα έφυγε από φόλες που φύτρωσαν στη Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Κατά τη γνώμη μου οι Φιλοζωικές ανά την Ελλάδα πρέπει να δράσουν συντονισμένα ζητώντας να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία για τη φόλα με καταγραφή των ονομάτων όλων όσων αγοράζουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δηλητήριο και να ζητηθεί ομόφωνα από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου η ύπαρξη ποινών σε Δήμους που έχουν πολλά κρούσματα φόλας με ανάλογη μείωση στο ποσοστό της επιδότησης τους.

Αυτό ίσως και να είναι ένα κίνητρο για να παραχθεί ουσιαστικότερο έργο στο συγκεκριμένο τομέα.

Κλείνοντας αναρωτιέμαι αν εμείς που στεναχωριόμαστε για ένα σκύλο και μια γάτα είμαστε οι γραφικοί της υπόθεσης ή όλοι εκείνοι που νομίζουν ότι μόνο αυτοί χωράνε στον πλανήτη είναι οι άρρωστα εγωπαθείς και χωρίς ευαισθησίες;

Όμως σ' ένα κόσμο γεμάτο από τους εδώ πεινάνε παιδάκια κι εσείς ασχολείστε με σκυλιά προτιμώ να είμαι γραφική. 

Γιατί όλοι όσοι χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα συνήθως είναι αυτοί που δε δίνουν φράγκο ούτε για παιδιά ούτε για σκυλιά ούτε νερό στον άγγελο τους.

Άλλωστε όπως λέει κι ο ποιητής.

Ποτέ δε με δάγκωσαν σκυλιά.
Μόνο άνθρωποι.

(Για τον Σίμπα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.