Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλά στους Χρυσή Παπαδοπούλου και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


Ο Αναστάσιος (Τάσος) Χατζηβασιλείου, Βουλευτής Σερρών με την Νέα Δημοκρατία, Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων & Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, μιλά στους Χρυσή Παπαδοπούλου και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

- Αρχικά θα μας πεις τα βασικά για σένα αγαπητέ Τάσο: Καταγωγή, Οικογένεια, Επάγγελμα, Σπουδές, Πολιτική και Κομματική Ενασχόληση, Ελεύθερος Χρόνος.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στις Σέρρες, από γονείς εκπαιδευτικούς. Είμαι διεθνολόγος με ειδίκευση στα ζητήματα της Τουρκίας και της Νοτιονανατολικής Ευρώπης. Έχω εργαστεί χρόνια στον τομέα των διεθνών σχέσεων και πέρσι ορκίστηκα διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

Οι πολίτες των Σερρών με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους στις εκλογές του 2019 και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με εμπιστεύθηκε ορίζοντάς με Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Τον ελεύθερο χρόνο μου συνήθως διαβάζω βιβλία, ακούω μουσική και γυμνάζομαι. Μου αρέσει το θέατρο και ο κινηματογράφος και απολαμβάνω το ωραίο φαγητό με φίλους.

- Ελευθερία και Επανάσταση, 200 χρόνια Ελλάδα, τι σκέψεις σε γεμίζει όλη αυτή η σπουδαία και μοναδική εθνική Επέτειος, ως Σερραίο, ως Έλληνα και ως Ευρωπαίο;

Η επέτειος αποτελεί μια μοναδική αφορμή να ξαναθυμηθούμε τον άθλο της Ελληνικής Επανάστασης. Να θυμηθούμε τον αγώνα των ηρώων που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και να νιώσουμε υπερήφανοι για τους προγόνους μας. Η χώρα έκανε πολύ δρόμο για να είναι σήμερα μια σύγχρονη, φιλελεύθερη δημοκρατία. Και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι. 

Φυσικά, φέτος έχουμε μια καλή ευκαιρία για εθνική ενδοσκόπηση. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να αναλογιστούμε τις δύσκολες ή σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας. Αν τις δεχτούμε, ωριμάζουμε και γινόμαστε ισχυρότεροι. Ως Σερραίος, δεν μπορώ παρά να αναφερθώ στον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των Σερραίων Αγωνιστών και κυρίως στην εμβληματική μορφή του Αγώνα, τον Εμμανουήλ Παππά, τον πλούσιο έμπορο από την Δοβίστα, που προσέφερε όλη του την περιουσία και τελικά την ίδια του την ζωή για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι ο Εμμανουήλ Παππάς είναι από τους λιγότερο γνωστούς ήρωες του ’21. Ήταν Αρχιστράτηγος των μακεδονικών δυνάμεων, μία από τις πιο αγνές μορφές του Αγώνα. 

Γι’ αυτό και ανέλαβα την πρωτοβουλία και ζήτησα από το Υπουργείο Παιδείας να διδάσκεται το έργο και η προσφορά του μεγάλου Σερραίου ευπατρίδη στα σχολεία. Η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί παρακαταθήκη για ολόκληρη την Ευρώπη. Με όχημα τις αρχές του Διαφωτισμού, αγκαλιάστηκε από τους φιλέλληνες απανταχού. Σε κάθε περίπτωση, ας κρατήσουμε ότι η χώρα μας, 200 χρόνια από την Επανάσταση, έχει κάνει τεράστια πρόοδο. Σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Παρά τις δυσκολίες που πέρασε, σήμερα είναι μια ισχυρή χώρα, με διεθνή αναγνώριση, στην καρδιά της ενωμένης Ευρώπης.

- Σε μια εποχή που υπάρχει μια κάποια αβεβαιότητα -σε επαγγελματικό, οικονομικό, μα και προσωπικό επίπεδο- στην ζωή των νέων ανθρώπων, γιατί κάποια νέα/κάποιος νέος να δραστηριοποιηθεί στα Κοινά; Η ενεργοποίηση νέων ανθρώπων, σε κάθε τομέα του κοινωνικού γίγνεσθαι, πιστεύεις θα αλλάξει τα δεδομένα στην Ελληνική Κοινωνία του αύριο;

Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος να ασχοληθεί κάποιος με τα κοινά. Στην πολιτική χρειάζονται και οι νέοι άνθρωποι που γνωρίζουν τα προβλήματα και θέλουν να προτείνουν λύσεις, μέσα από μια διαφορετική οπτική. Γι’ αυτό άλλωστε το αποφάσισα κι εγώ. Πιστεύω ότι οι σημερινοί νέοι είναι περισσότερο ενεργοί. Τα κοινωνικά δίκτυα και η τεχνολογία, με τα θετικά και τα αρνητικά τους, επιτρέπουν την μεγαλύτερη συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο. Έτσι, είναι πιο ενημερωμένοι αλλά και πιο απαιτητικοί, με αποτέλεσμα να ασκούν πίεση, όταν χρειάζεται.

- Έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο πάνω-κάτω στην ηλικία μας. Γεμάτο με φλόγα και όνειρα, για καριέρα, για πρόοδο για οικογένεια. Όμως η πραγματικότητα είναι σκληρή και αυτό ξεπερνά την Ελλάδα μας. Τι του λες; Τι του προτείνεις; Τον κοιτάς στα μάτια.

Όλοι οι Έλληνες βιώνουμε την ίδια πραγματικότητα. Βρίσκομαι κάθε εβδομάδα στις Σέρρες. Μιλάω με τους Σερραίους και ακούω τα προβλήματα της νέας γενιάς. Θα έλεγα στον κάθε συμπολίτη μου, αυτό που λέω και στον εαυτό μου: να μην το βάζουμε κάτω. Χρειάζεται θετική διάθεση, επιμονή και προσπάθεια για καθετί στην ζωή. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και στις ικανότητες των Ελλήνων, και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. 

Καταλαβαίνω τη νέα γενιά που αισθάνεται περιορισμένη, που νιώθει ότι έχασε 1,5 χρόνο από τη ζωή της εξαιτίας της πανδημίας. Όμως, πιστεύω ότι φτάνουμε στο τέλος αυτής της δοκιμασίας που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη. Στο εξής, θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες για όλους, μέσα από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0».

- Πως βλέπεις να προχωράμε ως χώρα -μα κυρίως η περιοχή σου, Σέρρες και Κεντρική Μακεδονία- στο Καλοκαίρι του 2021; Υγειονομικά, Ιατρικά, Οικονομικά, Τουριστικά, Κοινωνικά. Είσαι αισιόδοξος;

Είμαι αισιόδοξος αλλά όχι αιθεροβάμων. Το πρώτο και κυριότερο, σήμερα, είναι να ξεπεράσουμε την κρίση του κορωνοϊού. Είναι μια μάχη που θα την κερδίσουμε όλοι μαζί. Η κυβέρνηση έκανε ένα τιτάνιο έργο, βάζοντας πάνω απ’ όλα την ζωή και την υγεία των πολιτών. Είναι πολύ σημαντικό να κάνει και ο καθένας μας το καθήκον του για να προστατεύσει τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του.

Εμβολιαζόμαστε για να είμαστε πιο ασφαλείς και να προστατεύσουμε τους οικείους μας. Η επόμενη μέρα του κορωνοϊού και η επιστροφή στην κανονικότητα θα βρει την χώρα έτοιμη να εξασφαλίσει ισχυρή ανάπτυξη. Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας εύσημα για την ταχύτητα κατάθεσης και την αρτιότητά του. Για τις Σέρρες, αντίστοιχα, η επόμενη ημέρα θα είναι καλύτερη. 

Το πιστεύω γιατί με όλους τους φορείς δίνουμε καθημερινά την μάχη, για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ισχυρή ανάπτυξη. Συνεργάζομαι στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να λύνουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα, γρήγορα και αποτελεσματικά. 

Ο σχεδιασμός για την περιοχή μας αφορά την τόνωση του πρωτογενή τομέα και της επιχειρηματικότητας, την υποστήριξη του πολιτισμού και την προστασία του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων που συζητήσαμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η ενίσχυση των δομών υγείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού, η εξάπλωση των δικτύων φυσικού αερίου και η διείσδυση των ΑΠΕ, η δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου «Χρήστος Μέγκλας» από το Επιμελητήριο Σερρών, η προσέλκυση νέων εταιρειών, είναι κάποιες από τις πρωτοβουλίες μας που μαζί με τις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», θα φέρουν επενδύσεις στον τόπο μας και θα δημιουργήσουν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

- Δύο χρόνια Κεντροδεξιά Κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία., Κυριάκος Μητσοτάκης και δύο χρόνια εσύ ως μέλος της εθνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας.

Η υγειονομική κρίση αναγκαστικά ανέτρεψε ως ένα βαθμό τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ. Η κυβέρνηση, όμως, έβαλε σε απόλυτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κρίσης. Και πήρε γενναίες αποφάσεις, πρώτον, με γνώμονα την δημόσια υγεία και, δεύτερον, την προστασία και διάσωση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Δεν έμεινε κανένας πίσω. Επίσης, μια μεγάλη πρόκληση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας. 

Η Άγκυρα επέδειξε αυξανόμενη προκλητικότητα, που μαζί με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού οδήγησε σε επικίνδυνη ένταση. Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, έβαλε κόκκινες γραμμές και πέτυχε να αναβαθμίσει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθιστώντας σαφές στην Τουρκία ότι οι προκλήσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. 

Είμαι υπερήφανος για την τολμηρή και υπεύθυνη εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Από τον ρόλο μου ως Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην επίτευξη των εθνικών στόχων. Επίσης, έχω την τιμή να είμαι μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου ασχολούμαι με θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ήπειρό μας.

- Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι σε ότι έχει να κάνει με την Τουρκία. Ως έμπειρος διεθνολόγος με γνώσεις, με επαφές και πολλές περγαμηνές πως βλέπεις να βαδίζουμε από Σεπτέμβρη και μετά με την γείτονα χώρα στην Ανατολ. Μεσόγειο, την Θράκη, το Αιγαίο;

Είναι σημαντικό ότι εξασφαλίστηκε ένα ήσυχο καλοκαίρι. Η Άγκυρα έλαβε τελικά το μήνυμα πως δεν μπορεί να συνεχίσει με την προκλητικότητα και ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνάνε από την Αθήνα. Η χώρα μας είναι υπέρμαχος του διεθνούς δικαίου και θα επιμείνει σε αυτό. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απεμπολούμε οποιοδήποτε δικαίωμά μας. 

Από την άλλη, η κυβέρνηση επενδύει στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας στην περιοχή που ενισχύουν την διεθνή θέση της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα έχουμε κάνει ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου για την μία και μοναδική μας διαφορά, δηλαδή τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. 

Τίποτα περισσότερο από αυτό. Το ενδιαφέρον της Άγκυρας φαίνεται να στρέφεται πλέον στην Κύπρο, την οποία εσφαλμένα θεωρεί τον αδύναμο κρίκο στην περιοχή. Κανένας δεν μπορεί να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Η απόφαση για μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου είναι μια θλιβερή και προκλητική ενέργεια που προσβάλλει την διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Γι’ αυτό και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αντέδρασε άμεσα με σκληρές δηλώσεις. Με το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων, ο Ερντογάν θέλει να αφαιρέσει την Αμμόχωστο από την εξίσωση επίλυσης του Κυπριακού. Όμως, ποτέ δεν προβλεπόταν να ξανανοίξει η πόλη υπό τουρκική διοίκηση και αυτή η αρνητική εξέλιξη ναρκοθετεί την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού και δυσκολεύει την όποια συζήτηση, όποτε κι αν ξαναγίνει. Για να το πω ξεκάθαρα: η λύση των δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία, δεν γίνεται αποδεκτή από κανέναν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.