Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς: Οι δηλώσεις Μητσοτάκη είναι βόμβα στα θεμέλια των νοσοκομείων Κιλκίς και Γουμένισσας


Ανακοίνωση Επιτροπής Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς
Πριν στεγνώσει το μελάνι από την απάντηση της Ν. Δ σε δημοσίευμα της Επιτροπής Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς που επεσήμανε τους φόβους για πιθανή υποβάθμιση των Νοσοκομειακών μονάδων του νομού μας, έρχεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που εκφράσαμε και να εκθέσει ουσιαστικά τους ισχυρισμούς της Τ.Ο της Ν.Δ.

Είχαμε υποστηρίξει ότι στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας για τον επανασχεδιασμό του ΕΣΥ, προβλέπεται κάποια περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας να συγχωνευθούν ή να αλλάξει το εύρος των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών. Με λίγα λόγια αφαίρεση κλινικών και μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας ή Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ή και να καταργηθούν ακόμη.

Έτσι λοιπόν πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή δήλωνε αυτολεξεί:

"Δεν γίνεται να έχουμε τρία Νοσοκομεία σε ακτίνα 20-30 χιλιόμετρα γιατί όλοι ήθελαν νοσοκομεία στην πόλη τους και να περιμένουμε να έχουμε 3 καλά νοσοκομεία, δεν γίνεται αυτό. Εμείς με το που θα τελειώσει η πανδημία, θα ζητήσω από μία ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών να μας κάνει μία συνολική και ειλικρινή εκτίμηση τι πήγε καλά και τι δεν πήγε" και συνέχισε:

«Μερικές φορές έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία περισσότερα από όσα θα έπρεπε», ανοίγοντας τον δρόμο για συγχωνεύσεις. «Δεν γίνεται να έχουμε κλινικές που θα κάνουν μόνο ένα χειρουργείο το μήνα». "Είναι σε λάθος κατεύθυνση το αίτημα για μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία".

Εκτιμούμε και επιμένουμε ότι οι δηλώσεις αυτές μας αφορούν άμεσα και για τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού μας. Κυρίως όμως για αυτό της Γουμένισσας. Όσα διαπιστευτήρια και βαρύγδουπες δηλώσεις και αν γίνονται από την Τ.Ο της Ν.Δ δεν μπορεί να κρυφτεί ή να αλλάξει την πορεία που χάραξε η Κυβέρνηση.

Όσο δε για την δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι "μία ανεξάρτητη επιτροπή θα κάνει την εκτίμηση και αξιολόγηση προτείνοντας τον νέο χάρτη υγείας", η οδηγία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι σαφής: Συρρίκνωση των Δημόσιων δομών Υγείας σε όφελος των Ιδιωτικών.

Η άρνηση δε της Κυβέρνησης, παρά τις ελλείψεις και τις ανάγκες που αναδείχθηκαν, όλο αυτό το χρονικό διάστημα στα περιφερειακά νοσοκομεία και όχι μόνο, κατά την διάρκεια της πανδημίας, να προσλάβει μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, είναι στην κατεύθυνση συνεχούς υποβάθμισης, συγχωνεύσεων ή και κατάργησης νοσηλευτικών μονάδων.

Σήμερα μετά τη δραστική μείωση του προσωπικού από το 2011 (συνταξιοδοτήσεις, μη παράταση συμβάσεων) και παρά τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ , υπό καθεστώς κηδεμονίας στα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης του, να αναπληρώσει τα κενά, οι Κλινικές και τα τμήματα των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί , κάτι που θέτει σε ταλαιπωρία τον πολίτη είναι:

H Ουρολογική (ένας Ουρολόγος έχει μετακινηθεί από το πρώην ΙΚΑ στο Νοσοκομείο) και η Γναθοχειρουργική κλινική, το παθολογοανατομικό τμήμα , όπως επίσης το ιατρείο ύπνου. Η μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου σε 24ωρη βάση, παραμένει στάσιμη εδώ και χρόνια. Εξαγγελίες επικοινωνιακού τύπου έχουν προηγηθεί για προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου, τη στιγμή που ο υπάρχων δε μπορεί να λειτουργεί σε 24ωρη βάση ,λόγω μη επάνδρωσης με το απαραίτητο προσωπικό.

Η πολυδιαφημιζόμενη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένει ακόμη στα χαρτιά, διότι για να λειτουργήσει από το Φθινόπωρο, όπως εξαγγέλθηκε από τοπικούς παράγοντες , χρειάζεται και επάνδρωση με προσωπικό ( ιατρικό, νοσηλευτικό, κλπ), και ενώ πολύ καλά γνωρίζουμε πόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προκηρύξεις.

Το δερματολογικό δεν λειτουργεί, εδώ και 2 χρόνια, μετά την συνταξιοδότηση του δερματολόγου.

Τα κενά ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού κ.λπ.  καλύπτονται με επικουρικό προσωπικό. Τα δε πλυντήρια φαντάζουν όνειρο απατηλό.

Έτσι εξηγείται και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι είναι ξεπερασμένη η αντίληψη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία.

-Επιμένουμε να υποστηρίζουμε την πληρότητα, σε δομές και προσωπικό, των κλινικών, των εργαστηρίων και των τμημάτων για το νοσοκομείο Κιλκίς.

-Στηρίζουμε την λειτουργία του Νοσοκομείου - Κέντρο Υγείας Γουμένισσας με τις πιο αναγκαίες κλινικές και εργαστήρια.

-Ζητάμε προσλήψεις προσωπικού στα κέντρα υγείας Κιλκίς, Πολυκάστρου και Δροσάτου για να λειτουργήσουν τα μικροβιολογικά και ακτινολογικά τους εργαστήρια. Πιο συγκεκριμένα, η πρόσληψη ιατρού μικροβιολόγου στο ΤΟΜΥ Κιλκίς έχει επείγοντα χαρακτήρα. Δεν μπορεί η Πρωτοβάθμια Δομή της πρωτεύουσας του Νομού να μην μπορεί να πραγματοποιεί αιματολογικές εξετάσεις εδώ και καιρό!

-Η λειτουργία δε τριών ΤΟΜΥ, με ολοκληρωμένες δομές βραχείας νοσηλείας, σε επίπεδο νομού είναι εφικτή και αναγκαία για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Τώρα που τίθεται η συζήτηση για ιδιωτικοποιήσεις στο ΕΣΥ, για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, πρέπει να υπάρξει ένα σθεναρό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο το οποίο θα αντιστρατεύεται αυτή την πολιτική.

Με ένα τέτοιο σθεναρό μέτωπο ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με ένα προοδευτικό πολιτικό σχέδιο μπορεί να εγγυηθεί την ισότητα στην πρόσβαση, την καθολικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας.

Εμείς για άλλη μια φορά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τα περιφερειακά Νοσοκομεία του Νομού μας. Οι οποιεσδήποτε δηλώσεις εφησυχασμού από οποιονδήποτε κυβερνητικό παράγοντα δεν μας πείθουν όταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σηματοδοτούν τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής στα θέματα υγείας.

2 σχόλια:

  1. Νοσοκομείο που δεν κάνει ούτε γαστροσκόπηση κλπ είναι ήδη υποβαθμισμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νοσοκομειο που δεν κάνει ούτε γαστροσκόπηση είναι ήδη υποβαθμισμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.