Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Εφραίμ (Μάκης) Κυριζίδης, μιλά στη Γνώμη στους Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και Καραγεωργίου Μπάμπη


Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής, Εφραίμ (Μάκης) Κυριζίδης, μιλά στη Γνώμη στους Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και Καραγεωργίου (Μπάμπη) Χαράλαμπο

Αρχικά αγαπητέ Μάκη, πείτε μας μερικά βασικά και πολύ σημαντικά πράγματα για σας, όπως, καταγωγή-ρίζες, σπουδές, οικογένεια και παιδάκια, πολιτική ενασχόληση και τίτλος στον Δήμο και ελεύθερος χρόνος, τι κάνετε, αν υπάρχει βέβαια!
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Τούμπα, με καταγωγή πατρός από Καστοριά και μητρός από Λαγκαδά, απόφοιτος Νομικής και Μεταπτυχιακό στην ίδια Σχολή του Αριστοτελείου, νυμφευμένος με την Χριστίνα Τσιτλίδου, ιατρό και σε δεκαπέντε ημέρες (πρώτα ο Θεός) με δεύτερο τέκνο. Αθεράπευτα αυτοδιοικητικός και πλέον Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής. Ελεύθερος χρόνος ελάχιστος καθώς ο Δήμος, η μαχόμενη δικηγορία και η δημιουργία οικογένειας δεν αφήνουν περιθώρια. Όταν υπάρξει διάβασμα.

Κατεβήκατε το 2019 υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον Συνδυασμό "Θεσσαλονίκη Θετικά". Η συνεργασία σας με τον κύριο Κωνστ. Ζέρβα μετά την εκλογή του στον δημαρχιακό θώκο ήταν άμεση. Τι σας οδήγησε στο να αποδεχτείτε αυτό το προσκλητήριο συνεργασίας του νυν Δημάρχου;

Με τον Δήμαρχο γνωριζόμαστε χρόνια μέσα από τα δημοτικά έδρανα. Γνωρίζω την μεθοδικότητα, την αποτελεσματικότητα αλλά κυρίως το πάθος του για την Θεσσαλονίκη. Πορευτηκάμε και οι δύο χωρίς κομματικά χρίσματα, καθαρά με αυτοδιοικητική ατζέντα. Στοιχηθήκαμε ανοικτά μαζί του στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και με εμπιστεύτηκε σε πολύ κρίσιμα χαρτοφυλάκια του Δήμου. Δια της διετούς συνεργασίας που έχουμε μέχρι τώρα, αν και σε πρωτόγνωρες συνθήκες πανδημίας, εκτιμώ ότι δικαιώθηκε η επιλογή και ο καθημερινός αγώνας που δίνω στο πλευρό του.

Που βλέπετε τον εαυτό σας το 2023-24... σε ποια εκλογική αναμέτρηση;

Δήμος Θεσσαλονίκης. Στο πλευρό του Δημάρχου. Έχουμε να ολοκληρώσουμε αλλά και να ξεκινήσουμε πολλά που υλοποιούμε και σχεδιάζουμε.

Νέα Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κεντροδεξιά. Ποια είναι η σχέση σας με την κυβερνητική παράταξη. Πως κρίνετε την κυβερνητική πορεία ως τώρα; Κυρίως σε ότι αφορά την Θεσσαλονίκη.

Δεν έκρυψα ποτέ μου τις πολιτικές μου πεποιθήσεις. Πιστεύω ότι έχουμε μια κυβέρνηση από τις καλύτερες της μεταπολίτευσης, η οποία διαχειρίστηκε πολύ δύσκολες καταστάσεις για την χώρα (πανδημία, Μεταναστευτικό, Τουρκικό, Οικονομία κτλ) και τα πήγε περίφημα. 

Για την Θεσσαλονίκη επιτέλους φαίνεται φως στο τούνελ για έργα «χιλιοειπωμένα» τις προηγούμενες δεκαετίες. Μετρό, ΔΕΘ, γήπεδο ΠΑΟΚ, ανατολικό παραλιακό μέτωπο, flyover, Μουσείο Ολοκαυτώματος, κοιτίδες καινοτομίας, κατάσταση στον ΟΑΣΘ προχωρούν και βελτιώνονται. Σε συνδυασμό με τις δικές μας παρεμβάσεις θα δώσουν μια άλλη εικόνα στην Θεσσαλονίκη.

Ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, αλλά και γενικότερα η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ποια θεωρείτε είναι τα σημαντικότερα κατορθώματα σας αυτά τα 2 χρόνια της θητείας σας; Υπάρχει κάποιο μεγάλο project "στα σκαριά";

Από την αρχή έχουμε δώσει 2 κατευθύνσεις. Η πρώτη της καθημερινότητας με εκτεταμένες συντηρήσεις στο δημόσιο χώρο, νέες παιδικές χαρές (υλοποιήσαμε 11- τρέχει ο διαγωνισμός για τις υπόλοιπες 60), συντήρηση πάρκων και νέας παραλίας, κατεδαφίσεις επικινδύνων και παράνομων κτισμάτων, συντήρηση και εξωραισμός γηρασμένων σχολικών κτιρίων, συντριβάνια, ασφαλτοστρώσεις, αναβαθμίσεις αθλητικών χώρων κτλ. Ξέρετε αυτά ίσως να φαίνονται μικρά αλλά δίνουν σημαντική ανάσα στην γειτονιά και προσδίδουν θετική υπεραξία. 

Ταυτόχρονα χτίζουμε νέα σχολεία (2 ως Δήμος και 5 εντάξαμε σε προγράμματα ΚΤΥΠ και Περιφέρειας), ριζικές ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις άλλων (Κριεζώτου, Κλεάνθους) νέα πάρκα (Μπότσαρη, Παπαναστασίου, πάρκα τσέπης κτλ), ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις γειτονιές, Ανάπλαση Δικαστηρίων – Εδμόνδου Ροστάν, Ανάπλαση πέριξ του Ιπποκρατείου, Ανάπλαση άξονα Γούναρη, Ανάπλαση Καπανίου κτλ. Τέλος ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός του άξονα Αριστοτέλους, ολοκληρώνονται οι μελέτες για τους Στάβλους Παπάφη, ξεκίνησαν οι μελέτες για την Πλατεία Διοικητηρίου, Μουσείο Ολοκαυτώματος κτλ είναι εμβληματικές παρεμβάσεις που έχουν ξεκινήσει και έρχονται πολλές ακόμη που δρομολογούνται.

Ως πατέρας και σύζυγος, ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας προβληματισμούς για το μέλλον της Πατρίδας μας;


Όπως όλοι μας φιλοδοξώ να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι, πρώτα για μια Θεσσαλονίκη φιλόξενη για τους κατοίκους και τους νέους της. Έπειτα ελπίζω σε μια Ελλάδα ισχυρή που θα δίνει τις ευκαιρίες στα παιδιά της να αγωνιστούν και να μεγαλουργήσουν εντός των ορίων της.

Είστε αισιόδοξος για την υπόλοιπη θερινή σεζόν σε ότι αφορά την Θεσσαλονίκη, υγειονομικά, οικονομικά, τουριστικά;


Έχουμε ανάγκη να σκεφτούμε θετικά για το μέλλον. Δυστυχώς οικονομία, τουρισμός και γενικότερα η αγορά έχει πληγεί από την πανδημία και αν δεν εξαλειφθεί ο ιός δεν θα έχουμε επανεκκίνηση. Άρα πρέπει να πείσουμε όσους περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν ώστε να συμβάλλουν στο τείχος ανοσίας. Η Θεσσαλονίκη έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης και η πόλη θα έχει άλλο πρόσωπο σε λίγα χρόνια. Ας βοηθήσουμε όλοι σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.