Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Στην Κομισιόν οι ανακολουθίες του Ζάεφ


Δελτίο τύπου Μ. Σπυράκη
Την επιλογή του Ζόραν Ζάεφ να αναφερθεί στην ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας του ως «ομάδα της Μακεδονίας», φέρνει ενώπιον της Κομισιόν η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν θα λάβει υπόψη της αυτή την ενέργεια του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, στην έκθεση προόδου για την πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

Η κ. Σπυράκη στην κατεπείγουσα ερώτηση που υπέβαλε προς την Κομισιόν παραθέτει αυτούσιο το τουιτ του Ζόραν Ζάεφ και υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας λίγα εικοσιτετράωρα πριν είχε δεσμευθεί με δήλωσή του ότι θα επιλυθεί άμεσα το θέμα με την ονομασία της εθνικής ομάδας τους στο Euro με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών και των κανόνων και παραδόσεων της UEFA. Η ευρωβουλευτής κάνει λόγο για ανακολουθία και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση δεδομένου ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψία προς ένταξη χώρα στην ΕΕ.

Ολόκληρο το κείμενο της κατεπείγουσας ερώτησης της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ έχει ως εξής:

Ως εθνική ομάδα της «Μακεδονίας» αποκάλεσε ο Πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ την ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας του σε tweet που δημοσίευσε. Συγκεκριμένα παρά τις προ ημερών διαβεβαιώσεις του προς την ελληνική κυβέρνηση ότι θα επιλυθεί άμεσα το θέμα με την ονομασία της εθνικής ομάδας τους στο Euro με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών και των κανόνων και παραδόσεων της UEFA (1) , ο κ. Ζαεφ έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

«Σήμερα βρίσκομαι στο στάδιο του Άμστερνταμ και δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας». (2)

Δεδομένων των δεσμεύσεων που το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας έχει αναλάβει βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και απέναντι στην ίδια την ΕΕ ως υποψήφια υπό ένταξη χώρα, ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς κρίνει τη συγκεκριμένη δημόσια δήλωση και την ανακόλουθη στάση του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας σε σχέση με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ;

Προτίθεται να συμπεριλάβει τις εν λόγω ενέργειες στην έκθεση προόδου για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.