Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Μήνυμα Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου


Μήνυμα Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ημέρα Μνήμης και Πένθους η 19η Μαϊου, γραμμένη με άφθονο αίμα, δάκρυα και προσφυγιά για τον Ελληνισμό του Πόντου. Οι άγριες σφαγές, οι βίαιες εκτοπίσεις, οι πορείες θανάτου προς τη συριακή έρημο, η κατάρρευση ολόκληρων πόλεων και χωριών από το ματωμένο μαχαίρι των Νεότουρκων με συνεχιστές τους Κεμαλικούς, συνθέτουν παραστατικά την τραγωδία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Τριακόσιες πενήντα τρεις χιλιάδες ψυχές χάθηκαν άδικα. Τα άταφα κορμιά τους έγιναν βορά για τη θεμελίωση του νέου τουρκικού κράτους ενώ τη βιολογική γενοκτονία ακολούθησε η πολιτισμική που συντελέστηκε μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Οι νέοι δυνάστες έσβησαν τα ίχνη της ελληνικής παρουσίας και κατέστρεψαν την αρχιτεκτονική και τα μνημεία που συνδέονται με τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Η αδούλωτη ψυχή του Πόντου όμως ξανάνθισε σε συνθήκες προσφυγιάς στη γη του Κιλκίς και δεκάδων οικισμών του Δήμου μας και ξαναέκτισε από τα συντρίμμια έργα προόδου και δημιουργίας.

Σήμερα, που ο θρήνος είναι ακόμη βουβός και η θλίψη κομματιασμένη σε εκατόν δύο χρόνια πόνου και αδικαίωτης θυσίας, επιμένουμε να θυμόμαστε με τραυματισμένη μνήμη, ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να αξιώνουμε την καταδίκη του.

Επιμένουμε να διεκδικούμε την ιστορική αποκατάσταση της αλήθειας με τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και δοθείσας της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, πιστεύουμε ότι οι πολιτικές συγκυρίες είναι πλέον ώριμες για την ικανοποίηση μιας καθολικά δίκαιης απαίτησης.

Το έγκλημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως και κάθε γενοκτονική συμπεριφορά που στρέφεται εναντίον ενός λαού, δεν παραγράφεται και η ατιμωρησία των ιθυνόντων δεν συγχωρείται.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ως διαρκούς εγκλήματος από τη διεθνή κοινότητα θα αποτελέσει το προστατευτικό τείχος πρόληψης και αποτροπής νέων γενοκτονιών για όλη την ανθρωπότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.