Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Ανακοίνωση Δημοτικής παράταξης Κιλκίς "Συμμετέχω" για τη Γενοκτονία


Ανακοίνωση Δημοτικής παράταξης Κιλκίς "Συμμετέχω"
Η 19η Μαΐου αναγνωρίστηκε από την ελληνική πολιτεία ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου για πρώτη φορά το 1994.

Η ημέρα αναφέρεται στα βίαια, φονικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό, την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Τα μαζικά και οργανωμένα σχέδια εκ δίωξης και εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου είχαν ως κινητήρια δύναμη τον τυφλό εθνικισμό και την μισαλλοδοξία που καλλιεργήθηκε από το καθεστώς των νεότουρκων.

Τα γεγονότα αυτά πυροδοτήθηκαν σταδιακά από την αυξανόμενη ανάδυση και εντεινόμενη επίδραση του τουρκικού εθνικισμού στην πρώην πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σταδιακά ο εθνικισμός κατέστη κυρίαρχη ιδεολογία και ως επακόλουθο ήρθαν οι γενοκτονίες των χριστιανών και συγκεκριμένα των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Συγκεκριμένα για τον Ελληνισμό, το εθνικιστικό παραλήρημα των Οθωμανών κόστισε τις ζωές 353.000 ζωές. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωριστεί επίσημα από 4 κράτη (Ελλάδα, Κύπρος, Σουηδία, Αρμενία).

Ωστόσο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει γενοκτονία και αποδίδει τους θανάτους σε απώλειες πολέμου, λοιμό και ασθένειες.

Σήμερα οφείλουμε να θυμόμαστε τη μεγάλη σφαγή που έγινε στο όνομα της τουρκικής εθνοκάθαρσης και να αποδίδουμε τιμή στους νεκρούς μέσα από τις πράξεις μας.

Οφείλουμε να σταθούμε απέναντι σε κάθε μορφή εθνικισμού και μισαλλοδοξίας.

Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξία της ανθρώπινης ζωής, κόντρα σε κάθε λογική μίσους και βίας.

Δεν Ξεχνάμε

Αγωνιζόμαστε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.