Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Ο "Πατριωτισμός" των εφοπλιστών... και η αφόδευσή τους


Του Παναγιώτη Σαββίδη
Με ιδιαίτερο γλαφυρό τρόπο ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης που έχει διατελέσει πρόεδρος της ένωσης πλοιοκτητών και έχει περάσει από πολλά αξιώματα της ένωσης τους, σε συνέντευξη του στον δημοσιογραφικό οργανισμό EIC (European Investigative Collaboratio) είπε «ότι η Ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι πει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών» και ότι τον πρωθυπουργό της χώρας όποτε θέλουν μπορούν να χεσ..ν επάνω του.

Σε αυτή την κυνική δήλωση αποτυπώνεται η αλαζονεία και η έπαρση του εφοπλιστικού κεφαλαίου που πολλοί επαίρονται για τον «πατριωτισμό» και ότι «ευεργετούν» την κοινωνική ζωή της χώρας.

Είναι βέβαια τόσο πατριώτες που δεν θέλουν να φορολογούνται, και φρόντισε για αυτό το κράτος, όπου με το άρθρο 107 του Ελληνικού συντάγματος κατοχυρώνει την φοροασυλία τους.

Για να δούμε από ποιους φόρους απαλλάσσονται οι εφοπλιστές χάριν των αστικών κυβερνήσεων που χεζ..ν τους πρωθυπουργούς τους κατά την ομολογία του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη

Απαλλάσσονται από οποιοδήποτε φόρο εισοδήματος τα κέρδη που προκύπτουν από την εκμετάλλευση πλοίων.

Απαλλάσσονται από κάθε φορολογία η υπεραξία που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από την πώληση κάποιου πλοίου είτε από την είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης είτε από άλλη αιτία.

Απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος το ποσό των καθαρών κερδών ή μερισμάτων κάθε ημεδαπής ή αλλοδαπής εταιρείας που εκτός από την εκμετάλλευση πλοίων έχει και άλλες εκμεταλλεύσεις.

Απαλλάσσονται από το φόρο πλοία α΄ κατηγορίας, ναυπηγούμενα στην Ελλάδα.

Απαλλάσσονται από το φόρο πλοία α΄ κατηγορίας που υφίστανται επισκευές και οι δαπάνες για αυτές καλύπτονται με εισαγωγή συναλλάγματος.

Μείωση του φόρου κατά 50% σε πλοία β΄ κατηγορίας.

Μείωση του φόρου κατά 60% σε επιβατηγά πλοία, μηχανοκίνητα και ιστιοφόρα, ανεξαρτήτου υλικού αυτών.

Απαλλάσσονται από το φόρο πλοία β΄κατηγορίας καθώς και φορτηγά ηλικίας μικρότερης των 10 ετών.

Απαλλάσσονται από το φόρο φορτηγά πλοία της παραπάνω κατηγορίας, εφόσον έχουν ηλικία μικρότερη των 30 ετών.

Απαλλάσσονται από το φόρο πλοία β΄ κατηγορίας που ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα.

Απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση το εισόδημα που δημιουργείται από την εκμετάλλευση πλοίου στο εξωτερικό. Την απαλλαγή αυτή απολαμβάνουν οι μέτοχοι ή οι εταίροι των εταιρειών.

Απαλλάσσονται από κάθε τέλος, τα έγγραφα που συντάσσονται για την εφαρμογή του Ν. 27/1975.

Απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά το εισόδημα που αποκτάται από εταιρείες χαρτοφυλακίου που κατέχουν αποκλειστικά μετοχές εταιρειών πλοιοκτητριών που βρίσκονται υπό ελληνική σημαία.

Απαλλάσσονται από το φόρο κληρονομιάς πλοία χωρητικότητας άνω των 1.500 κόρων, μερίδια πλοίων, μετοχές ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών που είναι πλοιοκτήτριες τέτοιων πλοίων.

Απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης η εκποίηση: α) των επιβατηγών πλοίων, β) των πλοίων που είναι άνω των 500 και μέχρι 3.000 κόρων και τα οποία προχωρούν σε εκποίηση ολόκληρου του πλοίου ή μεριδίων του.

Απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης τα πάσης φύσεως τέλη, πλην τελών χαρτοσήμου ή δικαιώματα υπέρ τρίτων, η εκποίηση ολόκληρου του πλοίου ή μεριδίων του.

Απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα ενεργειακά προϊόντα τα οποία παραλαμβάνονται για να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για τη ναυσιπλοΐα στα ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης και της επαγγελματικής αλιείας.

Απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης, τα πάσης φύσεως τέλη, πλην τελών χαρτοσήμου ή δικαιώματα υπέρ τρίτων, η εκποίηση ολόκληρου του πλοίου ή μεριδίων του.

Απαλλάσσονται από το φόρο κληρονομιάς τα πλοία χωρητικότητας άνω των 1.500 κόρων, μερίδια πλοίων, μετοχές ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών που είναι πλοιοκτήτριες τέτοιων πλοίων.

Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ οι παραδόσεις και εισαγωγές πλοίων ή άλλων πλωτών μέσων για εμπορική ή άλλη εκμετάλλευση με εξαίρεση τα σκάφη ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό, καθώς και οι παραδόσεις και εισαγωγές υλικών και εφοδίων καθώς και των σχετικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των ανωτέρω πλοίων.

Επιπλέον οι εφοπλιστές απαλλάσσονται του ΦΠΑ των αγορών στην Ελλάδα προϊόντων που προορίζονται για τις τροφοδοσίες των ποίων τους.

Αυτοί οι «Εθνικοί ευεργέτες» που εκβιάζουν και δεν πληρώνουν φόρους έχουν στόλο που η αξία φτάνει στα 105,22δις δολάρια και είναι οι μοναδικοί που έσπασαν το φράγμα των 100δις.

Είναι αυτοί που όταν ο λαός έβλεπε να συρρικνώνονται δραματικά τα εισοδήματα του και να πέφτει κατακόρυφα το βιοτικό του επίπεδο, για να σωθούν τα κέρδη της οικονομικής ολιγαρχίας, του κεφαλαίου, αυτοί το 2018 αύξαναν κατά 5δις δολάρια την αξία των στόλων τους.

Πάνω στην απληρωσιά, στην άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών και τα προνόμια που νομοθέτησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις στηρίχτηκε το εφοπλιστικό κεφάλαιο και έγινε δυνατό.

Κάπως έτσι γίνονται τα «οικονομικά θαύματα» στον καπιταλισμό, με μόνιμο υποζύγιο τον εργαζόμενο λαό, να πληρώνει και την «ανάπτυξη» και κυρίως την οικονομική κρίση του σάπιου αυτού συστήματος.

1 σχόλιο:

  1. Ενώ στην πρωην σοβιετικά που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος όλα ήταν τελεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.