Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Φραγγίδης: Η διασπορά, ως αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού, πρέπει να αποκτήσει φωνή

Σημεία τοποθέτησης Γιώργου Φραγγίδη, βουλευτή νομού Κιλκίς στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σ/ν του ΥΠΕΣ «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού»
Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που τροποποιεί τον νόμο για την ψήφο των εκτός ελληνικής επικράτειας εκλογέων που ψηφίστηκε από τα 2/3 της Βουλής το φθινόπωρο του 2019. Έναν νόμο κατώτερο των περιστάσεων και της εποχής του, που λόγω έλλειψης πολιτικού θάρρους και κομματικών σκοπιμοτήτων περιέχει διατάξεις με διάφορους «κόφτες».

Οι περιορισμοί αυτοί εμποδίζουν τους Έλληνες του εξωτερικού να ασκήσουν ελεύθερα και ισότιμα με τους υπόλοιπους Έλληνες το δημοκρατικό και θεμελιώδες δικαίωμα της ψήφου. Επιπλέον, πέραν του αυθαίρετου χαρακτήρα τους, θέτουν και ζητήματα ισότητας μεταξύ των εκλογέων.

Στην ουσία πρόκειται για ένα προϊόν διακομματικού συμβιβασμού, προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία της ενεργοποίησης του νόμου του 2001 για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Κανένας νόμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να στερεί από τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού ούτε να περιορίζει το δικαίωμα στην ψήφο και τη συμμετοχή στη διαμόρφωση των πολιτικών πραγμάτων της πατρίδας τους.

Η ψήφος τον αποδήμων νομοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ
, κατά την Αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001. Από τότε ήδη είχαμε προτείνει την επιστολική ψήφο, που δυστυχώς «σκόνταψε» στις εμμονικές αγκυλώσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι η μόνη παράταξη που εξέφρασε στο 100% τα αιτήματα των αποδήμων και οι προτάσεις μας έτυχαν καθολικής αποδοχής από τους φορείς και τις κοινότητες που τους εκπροσωπούν.

Η Ελλάδα ανέκαθεν είχε πολλούς μετανάστες στο εξωτερικό. Τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, μάλιστα, καταγράφηκε ένα μεγάλο 
κύμα μετανάστευσης, κυρίως νέων ανθρώπων υψηλής μόρφωσης. Όλοι αυτοί πρέπει να νιώθουν και να είναι ενεργοί πολίτες της πατρίδας τους.

Είναι τεράστια η ελληνική δύναμη στο εξωτερικό, που διαχρονικά προωθεί τα εθνικά, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα της Ελλάδας, ενώ είναι παρούσα στις δύσκολες περιόδους της. Ο Έλληνας του εξωτερικού δείχνει το πιο ωραίο και δημιουργικό πρόσωπο του Ελληνισμού.

Το δικαίωμα ισότιμης ψήφου, χωρίς περιορισμούς, είναι αναμφίβολα μία έμπρακτη απόδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους αλλά και ισότιμης μεταχείρισης.
Η διασπορά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού και πρέπει να αποκτήσει φωνή, που θα μπορεί να ακουστεί καθαρά και δυνατά.

Αναλυτικά το κείμενο της τοποθέτησης

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε για δεύτερη φορά στη Βουλή το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Προηγήθηκε ο νόμος που ψηφίστηκε από τα 2/3 της Βουλής το φθινόπωρο του 2019, ένας νόμος κατώτερος των περιστάσεων και της εποχής του, που λόγω έλλειψης πολιτικού θάρρους και κομματικών σκοπιμοτήτων περιέχει διατάξεις με διάφορους «κόφτες», που εμποδίζουν τους Έλληνες του εξωτερικού να ασκήσουν ελεύθερα και ισότιμα με τους υπόλοιπους Έλληνες το δημοκρατικό και θεμελιώδες δικαίωμα της ψήφου.

Και βέβαια μιλάμε για πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους και δημοτολόγια.

Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, αν όχι «κόφτες», οι προϋποθέσεις που έθεσε η αντιπολίτευση: α) να έχουν διαμείνει για 2 έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής, β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος και γ) να μην προσμετράται η ψήφος στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα;

Πέραν του αυθαίρετου χαρακτήρα τους, αυτοί οι περιορισμοί θέτουν και ζητήματα ισότητας μεταξύ των εκλογέων. Στην ουσία πρόκειται για ένα προϊόν διακομματικού συμβιβασμού, προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία της ενεργοποίησης του νόμου του 2001 για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Είναι προφανές και πολιτικά δίκαιο, πως κανένας νόμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να στερεί από τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού το δικαίωμα στην ψήφο και τη συμμετοχή στη διαμόρφωση των πολιτικών πραγμάτων της πατρίδας τους. Ούτε όμως και να περιορίζει αυτό το δικαίωμα με οποιονδήποτε τρόπο, ανεξάρτητα αν πρόκειται για Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό προσωρινά ή μόνιμα.

Το Κίνημα Αλλαγής ήταν η μόνη παράταξη που εξέφρασε στο 100% τα αιτήματα των αποδήμων και οι προτάσεις μας έτυχαν καθολικής αποδοχής από τους φορείς και τις κοινότητες που τους εκπροσωπούν. Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε ξεκάθαρα υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, η οποία εξάλλου νομοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, κατά την Αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001. Από τότε μάλιστα είχαμε προτείνει την επιστολική ψήφο ως τρόπος συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία, που δυστυχώς «σκόνταψε» στις εμμονικές αγκυλώσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι θέσεις μας είναι γνωστές και καταγεγραμμένες:

- Δικαίωμα ψήφου για όλους τους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια,

Για τη συμμετοχή στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους, να «επικαιροποιείται» η εγγραφή τους, με σχετική δήλωση προς τα κατά τόπους προξενεία και τις πρεσβείες της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Προσμέτρηση της ψήφου στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα,

- Επιστολική ψήφος για την συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία, με τρόπο που θα διασφαλίζεται πλήρως η εγκυρότητά της.

- Δημιουργία μιας νέας ενιαίας «Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που θα εκλέγει 5-7 βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων, ώστε να εξασφαλιστεί η πραγματική εκπροσώπηση των εκτός ελληνικής επικράτειας εκλογέων. Οι έδρες που θα καταλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο, θα αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ανέκαθεν είχε πολλούς μετανάστες στο εξωτερικό. Επιπλέον, στα πρόσφατα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, καταγράφηκε ένα νέο κύμα μετανάστευσης και μάλιστα νέων ανθρώπων, υψηλής μόρφωσης. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να διατηρήσουν τους δεσμούς με τη χώρα τους, να νιώθουν και να είναι ενεργοί πολίτες της πατρίδας τους.

Η ιστορία εξάλλου δείχνει πως ο Έλληνας του εξωτερικού δείχνει το πιο ωραίο, το πιο δυναμικό και το πιο δημιουργικό πρόσωπο του Ελληνισμού. Πρόκειται για άλλη μια Ελλάδα, μια τεράστια ελληνική δύναμη 7,5 εκ. ανθρώπων, που η καρδιά τους χτυπά για την πατρίδα και βρίσκονται δίπλα της, όποτε εκείνη τους καλέσει και όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν.

Μια δύναμη που διαχρονικά προωθεί τα εθνικά, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Είναι χρέος μας λοιπόν και όχι παραχώρηση, να αγκαλιάσουμε χωρίς διακρίσεις όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται και να προχωρήσουμε μαζί, με πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας, ειδικά στην παρούσα συγκυρία με τις δυσκολίες στα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά μας θέματα.

Το μήνυμα ενότητας που πρέπει να εκπέμπει η Ελλάδα και η τιμή και αναγνώριση προς τα παιδιά της που ζουν εκτός της επικράτειάς της θα πρέπει να είναι διαχρονικά.

Το δικαίωμα ισότιμης ψήφου, χωρίς περιορισμούς, είναι αναμφίβολα μία έμπρακτη απόδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους αλλά και ισότιμης μεταχείρισης.

Η διασπορά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού και πρέπει να αποκτήσει φωνή, που θα μπορεί να ακουστεί καθαρά και δυνατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.