Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης, μιλά στη Γνώμη στο Θωμά Μαρκόπουλο


Ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης, μιλά στη Γνώμη στο Θωμά Μαρκόπουλο
Κύριε Ταχματζίδη καλησπέρα σας. Θα θέλαμε κατ’ αρχάς να μας περιγράψετε αδρομερώς το όραμα σας και το πολιτικό σας σχέδιο.
Υπάρχει όραμα αλλά στο Δήμο μας έπρεπε πρώτα να νοικοκυρέψουμε πράγματα, όχι μόνο σε ότι αφορά τα οικονομικά αλλά κυρίως σε ότι αφορά την οργάνωση των υπηρεσιών. Πρόκειται για δύο νευραλγικούς τομείς, δίχως τους οποίους ένας Δήμος δε μπορεί να δουλέψει ικανοποιητικά. 

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας που είναι αυτονόητη υποχρέωση για κάθε Δημοτική Αρχή στο δικό μας Δήμο ήταν πλημμελής. Στόχος της σημερινής Δημοτικής Αρχής δεν είναι μόνο η διόρθωση του παραπάνω προβλήματος και η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του Δημότη, αλλά κυρίως η δημιουργία έργων πνοής.

Γνωρίζουμε ότι ο Δήμος σας αποτελεί συνένωση επτά (!) Δήμων, κατά το προηγούμενο σύστημα. Κατά πόσο η διάρθρωση αυτή του Δήμου Λαγκαδά δυσχεραίνει το έργο σας; Υπάρχουν προβλήματα τα οποία κληροδοτήσατε από τις προηγούμενες διοικήσεις;

Το ότι ο Δήμος Λαγκαδά αποτελεί συνένωση τόσων πολλών Δήμων αποτελεί από μόνο του ένα πρόβλημα για τη λειτουργία του. Ωστόσο με σωστό σχεδιασμό και ιδίως στοχευμένες δράσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Βέβαια, ανασταλτικό παράγοντα αποτελούν η πολύ μικρή χρηματοδότηση από πλευράς πολιτείας και τα πενιχρά οικονομικά του Δήμου. 

Οι υποχρεώσεις που αναλάβαμε από το παρελθόν είναι μεγάλες, αλλά με τη σωστή διαχείριση που κάνουμε ήδη οι δείκτες σε όλα τα επίπεδα είναι σαφώς καλύτεροι, με μετρήσιμους αριθμούς.

Μιας και πλησιάζει η ημέρα μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε εάν έχουν προγραμματιστεί σχετικές εκδηλώσεις στο Δήμο Λαγκαδά;

Εν όψει της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την Κυριακή στις 16 Μαΐου 2021 θα πραγματοποιηθεί συμβολική δενδροφύτευση στο Κολχικό του Δήμου Λαγκαδά. Δημιουργούμε ένα τοπίο μνήμης με το σχηματισμό του αριθμού 353.000 στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. 

Η δενδροφύτευση αυτή συμβολίζει την αθανασία των ψυχών και την αιώνια ζωή. Είναι μία δράση που γίνεται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων στην οποία φυσικά θα συμμετέχουν εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και σωματείων της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά. Επιπλέον, το απόγευμα της ίδιας μέρας θα τελεστεί.

Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά, ενώ επίσης προβλέπεται και φωταγώγηση του Δημαρχείου. Είναι αυτονόητο ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά μέτρα. Παρά τη σκιά των μέτρων για την πανδημία θεωρούμε χρέος μας να τιμούμε τους προγόνους μας και να μην ξεχνάμε το διαρκή αγώνα για την ηθική δικαίωση και την παραδοχή της ιστορικής αλήθειας.

Ποια είναι η προσέγγιση σας απέναντι στους πολιτιστικούς συλλόγους και τον πολιτισμό εν γένει;

Εμείς ως Δήμος Λαγκαδά βρισκόμαστε κοντά σε κάθε πολιτιστικό φορέα της περιοχής, φροντίζουμε να ενισχύουμε τις δράσεις και τις εκδηλώσεις και να διευκολύνουμε με κάθε τρόπο το έργο τους. Πέραν τούτου είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί επειδή ζούμε σε ένα Δήμο με απίστευτο πολιτισμικό πλούτο, αφού σε αυτόν συμβιώνουν άνθρωποι από όλες σχεδόν τις περιοχές του Ελληνισμού. 

Εμείς από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου Λαγκαδά προχωράμε στην καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής, ούτως ώστε να αναδειχθεί ο πολιτιστικός μας θησαυρός. Για μας η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού δε δημιουργεί μόνο υπερηφάνεια για την τοπική ιστορία και την ταυτότητα μας, αλλά βοηθά στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Τα Λουτρά Λαγκαδά αποτελούν πόλο έλξης, αλλά ταυτόχρονα και μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών του Λαγκαδά. Ποιο είναι το σχέδιο σας γι’ αυτά;

Ήδη προεκλογικά είχα διατυπώσει την άποψή μου για τα Λουτρά ούτως ώστε να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης για το Δήμο Λαγκαδά και την τοπική οικονομία. Μετά από χρόνια απαξίωσης θα πρέπει να αναζητήσουμε ιδιωτικά κεφάλαια, να γίνουν δηλαδή επενδύσεις ούτως ώστε να κινήσουμε το ενδιαφέρον επισκεπτών, να αυξήσουμε δηλαδή την επισκεψιμότητα στο Δήμο, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να δοθεί ώθηση στην τοπική οικονομία. 

Από τη νέα διοίκηση των λουτρών έγινε μία πάρα πολύ σοβαρή δουλειά το προηγούμενο διάστημα σε ότι αφορά την ανακούφιση και τον ευπρεπισμό για πρώτη φορά μετά από χρόνια λειτουργίας. Ακόμα, αποκτήθηκε για πρώτη φορά το ειδικό σήμα λειτουργίας, πράγμα που δείχνει τη σοβαρότητα και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της σημερινής διοίκησης του Δήμου.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα έργα στο Δήμο Λαγκαδά, ποιες είναι οι κινήσεις που σχεδιάζετε;

Στο πρόγραμμα Τρίτση καταθέσαμε ήδη προτάσεις για μια σειρά έργων πνοής για το Δήμο Λαγκαδά. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικά έργα υποδομής που αφορούν αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης, μελέτες για το Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο και για τους αλευρόμυλους Γεωργιάδη, ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας της πόλης του Λαγκαδά, αντισεισμική προστασία, την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, ψηφιακή αναβάθμιση, αγροτική οδοποιία και τη δημιουργία νέων παιδικών χαρών. 

Αλλά και πέρα από τις προτάσεις μας στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, είμαστε στη φάση εφαρμογής του τεχνικού προγράμματος που καταρτίσαμε στο οποίο και εμπεριέχονται αρκετά σημαντικά έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών. Γενικότερα φιλοδοξούμε μέσω της πραγματοποίησης έργων υποδομής να επιλύσουμε προβλήματα της περιοχής μας τα οποία χρονίζουν.

Καταληκτικά θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να μας αξιολογήσετε σε αδρές γραμμές το έργο σας ως τώρα

Η δημοτική αρχή εργάζεται σκληρά και μεθοδικά για να αλλάξει την εικόνα του Δήμου. Το πρώτο βήμα για την επιτυχημένη πορεία είναι η εκ θεμελίων οικοδόμηση ενός λειτουργικού και οικονομικά υγιούς Δήμου. Δε φτάσαμε ακόμη στο επίπεδο που επιθυμούμε γιατί, όπως προανέφερα, αναλώσαμε αρκετό χρόνο σε ότι αφορά την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου.

Η βελτίωση είναι εμφανής, πράγμα που ευτυχώς αναγνωρίζεται από τους Δημότες. Αποτελεί πεποίθηση μου ότι με τη συνέχεια της ορθής διαχείρισης και της μεθοδικότητας που χαρακτηρίζει την παράταξη μας ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.