Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Έτσι έπρεπε να γίνει και έτσι έγινε!


Η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού των Εξωτερικών Υποθέσεων θα μείνει αναμφίβολα στην ιστορία. Πάνω από 80% του ελληνικού λαού συμφωνεί με τα λεγόμενα του κερκυραίου κου. Νικόλαου Δένδια.

Και θα την μνημονεύουμε συχνά τα επόμενα χρόνια, ως τη συνάντηση που η Ελλάδα δεν μάσησε τα λόγια της και δεν κρύφτηκε πίσω από τη ξύλινη γλώσσα για να αποφύγει την σύγκρουση με την γείτονά της, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια, στις απ’ ευθείας συναντήσεις των δύο χωρών σε ανώτατο επίπεδο. 

Η ευθύνη βέβαια για την επιστροφή των ελληνοτουρκικών θέσεων σε ψυχροπολεμικό κλίμα, δεν βαρύνει την Ελλάδα, αφού ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν εκείνος που και πάλι έθεσε σε δημόσιο διάλογο τις προκλητικές της απαιτήσεις για το Αιγαίο και τη Θράκη.

Από το 2015 το κάνει άλλωστε και ο τωρινός τούρκος ΥΠΕΞ και συνολικά η Τουρκία. Και το έκανε, προφανώς γιατί γνώριζε ότι τις δηλώσεις τις παρακολουθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Κι ότι αν δεν το έκανε ξεκάθαρο χθες ο κος. Δένδιας, ίσως σήμερα να μην παρέμενε στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, έθεσε στο δημόσιο διάλογο όλες τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας, διότι αυτή είναι η νέα στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης. 

Να μη διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, ακόμα κι όταν ομιλεί με την ιδιότητα του φιλοξενούμενου. Να εκφράζει τις ίδιες θέσεις, είτε ομιλεί την Τουρκία, είτε ομιλεί στην Ευρώπη, είτε σε άλλα διεθνή φόρα. Κι όχι να λέει τα πράγματα με το όνομά τους οπουδήποτε αλλού, αλλά όχι στην Τουρκία. 

Κι αλίμονο αν δεν έπραττε χθες… Είναι σαφές, πως για τα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα, είχε προηγηθεί συνεννόηση με τον κο. πρωθυπουργό. Κι είχε λάβει την εντολή, πως αν η Ελλάδα προκληθεί, θα πρέπει να απαντήσει σε όλα. Είναι σαφές, πως τα όσα είπε χθες ο Δένδιας, δεν ήταν μόνο λόγια του κου Δένδια. 

Ήταν θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Εκφράζουν προφανώς και το τεράστιο κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας. Το ερώτημα τώρα, είναι τι θα επακολουθήσει... Κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, που δέχθηκε αυτή την συνάντηση για να εκπέμψει ένα μήνυμα μετριοπάθειας και ευρωπαϊκής συμπεριφοράς, αλλά ένιωσε χθες και πάλι να στριμώχνεται στη γωνία... ας πρόσεχαν. 

 Διότι είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα επιμείνει στην οδό του διαλόγου. Αλλά θα την ακολουθήσει η Τουρκία, ή θα επανέλθει στην στρατηγική των ακραίων προκλήσεων με τουρκικά πλοία στο Αιγαίο και με κινήσεις έμπρακτης αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων; 

Το σχεδόν βέβαιο είναι, πως μετά από αυτήν την συνάντηση οι ελληνοτουρκική προσέγγιση ξεκινάει και πάλι από το μηδέν. Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα ανταποκριθεί στην πρόκληση του Έλληνα ομολόγου του να επισκεφθεί την Αθήνα, τουλάχιστον στο αμέσως προσεχές μέλλον. Έρχεται ίσως ένα δύσκολο καλοκαίρι...

Και η συνάντηση του κου Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, που άρχισε χθες να προετοιμάζεται και να φαίνεται στον ορίζοντα, χάνεται και πάλι από τον ορίζοντα… Το πρόσφατο περιστατικό στην άγκυρα είχε καιρό να γίνει, μάλλον δεν έγινε ποτέ, ίσως άργησε πολύ να γίνει... και έπρεπε να γίνει.

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.