Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Ευτυχώς υπάρχουν νέοι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν


Επιμέλεια κειμένου: 
Χαράλαμπος Καραγεωργίου* 
«Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ…»
Νίκος Καζαντζάκης
Η χώρα μας έχει πληγεί όπως όλος ο πλανήτης από την πανδημία του κορωνοϊού. Τα δεδομένα της χώρας μας από την αρχή αυτής της κρίσης ήταν πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες. Η κυβερνητική διαχείριση υπήρξε ιδιαίτερα επαρκής στους περισσότερους τομείς. 

Με καίριες και στοχευμένες κινήσεις το Εθνικό Σύστημα Υγείας κρατήθηκε όρθιο με τις νέες μολύνσεις παρά τις κατά τόπους εξάρσεις τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας κρατήθηκαν σε χαμηλό επίπεδο.

Κάτι που προϋπήρχε αλλά αναπτύχθηκε ραγδαία και είχε σημαντικό αντίκτυπο στην μάχη κατά της πανδημίας ήταν η εθελοντική δράση. Ο εθελοντισμός δηλαδή η αυτόβουλη προσπάθειά του ενεργού πολίτη να προσφέρει είναι κάτι που πραγματικά έχει ανάγκη τόσο η χώρα μας όσο και όλος ο κόσμος αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Εκεί που θέλω να σταθώ περισσότερο είναι ο εθελοντισμός των νέων.

Πόσο όμορφο άνθρωποι της γενιάς μας να θέλουν να παλέψουν όχι μόνο για τους εαυτούς τους- καθώς πιστεύω βαθιά ότι η προσφορά οδηγεί στην αυτοπραγμάτωση- αλλά και για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Πόσο πιο ελπιδοφόρο είναι όταν οι νέοι άνθρωποι γίνονται συνώνυμα του ενεργού πολίτη. Ευτυχώς και στον τόπο μας σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία υπάρχουν νέοι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν.

Μία από αυτούς είναι η Τομεάρχισσα Αθλητισμού της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ, Γεωργία Τριανταφυλλίδου**. Σε μία πολύ ουσιαστική τοποθέτηση της μας τόνισε τόσο την αξία της εθελοντικής προσφοράς των νέων ανθρώπων ειδικά σε αυτή την συγκυρία όπου η ανάσχεση της πανδημίας και η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής είναι ο πρωταρχικός σκοπός (η ίδια μετέχει ενεργά σε εθελοντικούς φορείς και δράσεις από πολύ μικρή ηλικία), αλλά μας ανέφερε φορείς και δράσεις που έχει ενεργό ρόλο:

Τι μας είπε η Γεωργία Τριανταφυλλίδου

«Εδώ και αρκετούς μήνες βιώνουμε μία από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων χρόνων παγκοσμίως. Αυτή η περίοδος έχει αναδιαμορφώσει όλους τους τομείς της ζωής μας με διαφορετικό τρόπο προκαλώντας μας διάφορα συναισθήματα ενώ ταυτόχρονα αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε νέες πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όλο αυτό το διάστημα και παρά την ύπαρξη αυτών των δύσκολων συνθηκών υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θέτουν ως προτεραιότητά τους τους άλλους, τον συνάνθρωπο κάθε πληθυσμιακής ομάδας, κάθε ηλικίας.

Η επιθυμία τους να στηρίξουν και να προσφέρουν ανιδιοτελώς είναι ισχυρή.

Οι εθελοντές όποιον τομέα κι αν πρεσβεύουν έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και πράττουν αυτό που θα μπορούσε να πει κανείς με μία φράση «street work». Θετική διάθεση, χαμόγελα, υπομονή, θάρρος, ουδετερότητα, ανθρωπισμός, αμεροληψία, ανεξαρτησία, ενότητα, παγκοσμιότητα είναι κάποιες από τις αρχές τους στη βάση των οποίων βρίσκονται πάντα σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας.

Υποστηρίζουν κοινωνικούς υγειονομικούς, τοπικούς, κρατικούς φορείς και όχι μόνο, καθημερινά, τηρώντας τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, προσπαθώντας να διαχειριστούν την κρίση, την κρίση της πανδημίας. Κι όλα αυτά σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με υπηρεσίες αλλά και με τους ίδιους τους πολίτες που χρήζουν βοηθείας.

Ισχυρό κίνητρο αυτοενεργοποίησης του εθελοντή είναι το αντικείμενο του έργου που επιτελεί κάθε φορά. Οι δράσεις στις οποίες συμμετέχει συνδέονται άμεσα με τις προσωπικές του αρχές και αξίες οι οποίες είναι κεντρικής σημασίας απόδειξη της ταυτότητας του. Ο εθελοντισμός είναι κατάθεση ψυχής και μπορεί να αναδείξει σημαντικές αξίες της ανθρώπινης ζωής όπως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό!

Ο εθελοντισμός είμαστε όλοι ΕΜΕΙΣ και εκφράζουμε μέσα από την προσφορά μας την αισιοδοξία και το όραμά μας για ένα καλύτερο μέλλον. Στην εποχή που διανύουμε ο εθελοντισμός αποδεικνύεται καθημερινά μέσα από διάφορους τομείς και δίκτυα είτε οργανωμένα είτε άτυπα.

Ενδεικτικά αναφέρω τον εθελοντή αιμοδότη, του εθελοντή του Ερυθρού Σταυρού, τον εθελοντή του Δήμου, τον εθελοντή της Πολιτικής Προστασίας, τον εθελοντή των κρατικών υπηρεσιών και φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης (π.χ. «Βοήθεια στο Σπίτι»), τον εθελοντή σε υγειονομικούς φορείς, διενεργώντας καταγραφή στοιχείων, θερμομετρήσεις εισερχομένων, τον εθελοντή σε κάθε συνάνθρωπο, σε κάθε μονάδα πολίτη που χρήζει ανάγκης με στόχο την μεταφορά/μετακίνησή του, την σίτισή του με τη δημιουργία συσσιτίων, την εκπροσώπηση του, την διεκπεραίωση προσωπικών θεμάτων σε υπηρεσίες, την αγορά προϊόντων καθημερινής κατανάλωσης του, την αγορά των φαρμάκων του κ.α.

Αυτήν την κρίσιμη στιγμή όλοι μας δείχνουμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη και συνδράμουμε εθελοντικά στον τόπο μας. Είναι πολύ σημαντικό τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σε αυτό το σημείο σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας και το έναυσμα που μου δίνετε, να προβάλλουν τον εθελοντισμό και την αξία του και πολύ περισσότερο δείχνοντας το υγιές πρότυπο του στους νέους ανθρώπους, την νέα γενιά.

Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει αναζητώντας τους τρόπους και τον αντίστοιχο φορέα που τον αντιπροσωπεύει γιατί είναι υψίστης σημασίας η μεγάλη αυτή ομάδα να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο και τα οφέλη προς τον συνάνθρωπο να πολλαπλασιαστούν και πόσο μάλλον σε περιόδους κρίσης όπως αυτή της πανδημίας!

Από τα 14 μου χρόνια συμμετέχω ως ενεργό μέλος εθελοντικά σε διάφορους φορείς ξεκινώντας τότε από την ομάδα εθελοντών του Δήμου Κιλκίς, προσφέροντας υπηρεσίες σε πολιτιστικό επίπεδο. Στη συνέχεια και με το πέρασμα των χρόνων σε δομές Ατόμων με Αναπηρία, σε πολιτιστικούς φορείς, σε υγειονομικούς, στον ερυθρό Σταυρό, σε διοικούντες φορείς με θεσμικό έργο, σε αθλητικούς φορείς κ.α.

Ανήκοντας λοιπόν στην μεγάλη οικογένεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όλο αυτό το διάστημα οι εκπαιδευμένοι εθελοντές του κάθε τομέα παρέχουν υπηρεσίες προς τον συνάνθρωπο υποστηρίζοντας την καθημερινότητά του. Θερμομετρήσεις εισερχομένων σε υπηρεσίες/φορείς, εθελοντικές αιμοδοσίες, διανομή δεμάτων αγάπης, μετακίνηση συμπολιτών μας στα εμβολιαστικά κέντρα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη πολιτών, υγειονομικές παρεμβάσεις υποστηρίζοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δράσεις εργασίας στο δρόμο για την υποστήριξη των αστέγων και όποιου πολίτη χρήζει βοηθείας, στήριξη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αλλά και του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας του Νομού με υπευθυνότητα και ετοιμότητα καθώς και μεμονωμένες δράσεις ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες που εκτιμώνται κάθε φορά και αναδιαμορφώνονται.

Σήμερα παροτρύνω την νέα γενιά ανθρώπων να αποκτήσει αυτήν την στάση ζωής και να εκπαιδευτεί κατάλληλα σε νέες δεξιότητες που θα την ωθήσουν να υιοθετήσει έναν δυναμισμό απέναντι σε κάθε δυσκολία έχοντας το αίσθημα της υπευθυνότητας και της δέσμευσης! Η εκπαίδευση είναι τα γερά θεμέλια για ένα καλά οργανωμένο και αποτελεσματικό εθελοντικό δίκτυο. Στην περίοδο λοιπόν αυτής της πανδημίας μην σταματάτε να επενδύεται στην εκπαίδευση, τολμήστε να γίνετε κι εσείς εθελοντές, αναζητείστε εκείνη την ομάδα, εκείνο τον φορέα που είναι πιο ελκυστικός για εσάς. Η αδράνεια δεν είναι η λύση.»

Σε αυτή την μεγάλη μάχη είμαστε όλοι μαζί. Όλοι οι πολίτες νιώθουμε περισσότερο αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι αυτή η μάχη θα έχει αίσιο τέλος όταν βλέπουμε να γίνονται δράσεις που θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Γιατί αυτό κάνει ο εθελοντισμός. Βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε όλοι. Μόνο έτσι με πυξίδα την ομόνοια, την ομοψυχία και τον αλτρουισμό.

Χαράλαμπος Καραγεωργίου 
-Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων ΟΝ.ΝΕ.Δ νομού Κιλκίς
-Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Σαρακατσαναίων νομού Κιλκίς «ο Φλάμπουρας»
- Φοιτητής τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ


** Τριανταφυλλίδου Γεωργία
Κοινωνική λειτουργός, MSc
Αντιπρόεδρος της Β’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κιλκίς
Τομεάρχισσα Αθλητισμού της ΔΕΕΠ Ν. Κιλκίς Νέας Δημοκρατίας
Εθελόντρια Σαμαρείτισσα του ΕΕΣ Τμήματος Κιλκίς
Γεν. Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερακαριού Κιλκίς
Εθνικός κριτής Ιππασίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας και Διεθνής 2*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.