Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Kαταγγελία 20 δημοτικών συμβούλων για «αυταρχικές» μετακινήσεις δημοσιογράφων στην TV100


Πηγή: makthes.gr

Από τα καθήκοντά τους παύθηκαν τρεις δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού του δήμου Θεσσαλονίκης, TV100, καθώς από την αρχισυνταξία μετακινήθηκαν στο ρεπορτάζ για αδιευκρίνιστους λόγους, όπως υποστηρίζουν σε κοινή δήλωσή τους 20 δημοτικοί σύμβουλοι.

Ειδικότερα, πρόκειται για τη Βιβή Ανδρίτσου, την Ειρήνη Τσαρούχα και τον Νίκο Φωτόπουλο. «Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η διοίκηση του κ. Ζέρβα προέβη σε αυτήν την απόφαση, χωρίς να προηγηθεί καμία κρίση ή έστω κάποια γραπτή προειδοποίηση, για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ εκκρεμεί και δικαστική απόφαση της μιας εκ των τριών», αναφέρουν οι 20 δημοτικοί σύμβουλοι στη δήλωση την οποία κατέθεσαν σήμερα, Δευτέρα, στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δρόσο Τσαβλή.

Οι 20 υπενθυμίζουν ότι «η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, οφείλει να υπηρετεί την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και την αντικειμενικότητα» και υπό αυτό το πρίσμα, «η απόφαση αυτή της διοίκησης εγείρει ερωτήματα για αυταρχικές συμπεριφορές. Εμφανίζεται ως δίωξη. Αυτό βλάπτει το προφίλ και το κύρος της ΤV100».

Τούτων δοθέντων, οι υπογράφοντες τη δήλωση προτείνουν στη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, «να ανακαλέσει αυτήν την απόφαση και να διερευνήσει το ενδεχόμενο να διατηρήσουν την θέση τους οι τρεις δημοσιογράφοι, αφού και το πρόγραμμα της TV100 έχει διευρυνθεί», διότι αυτή η κίνηση «θα έσβηνε και τις υπόνοιες της εσωτερικής διαμάχης και των εκδικητικών διώξεων».

Παράλληλα, οι 20 δημοτικοί σύμβουλοι καλούν την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης, να λάβουν θέση επί των εξελίξεων «υπερασπιζόμενοι τους συναδέλφους τους».

Το «ολίσθημά» της περιγράφει στο makthes.gr η μία εκ των αρχισυντακτών

Η κ. Τσαρούχα δήλωσε σχετικά στο makthes.gr: «Ευχαριστούμε θερμά τους δημοτικούς συμβούλους που ξεπέρασαν κάθε πολιτική διαφορά που τους χωρίζει και ένωσαν τις φωνές τους για να καταγγείλουν την αβάσιμη, εκδικητική και άδικη καθαίρεσή μας από τα καθήκοντα του αρχισυντάκτη». 

Σύμφωνα με την αρχισυντάκτρια της TV100, «είναι σαφές το "ολίσθημά" μου ήταν ότι τόλμησα να διεκδικήσω μία θέση σε δημόσια προκήρυξη της ΔΕΠΘΕ, που προφανώς τιμωρείται, όπως και η συνάδερφός μου, Βιβή Ανδρίτσου, που τιμωρήθηκε γιατί κατέθεσε ως μάρτυς στην υπόθεσή μου». 

Επιπλέον, «το "λάθος" του συναδέρφου Νίκου Φωτόπουλου ήταν ότι δεν συνεμορφώθη προς τις υποδείξεις του γενικού διευθυντή Γ. Κεσόπουλου στη δομή του δελτίου ειδήσεων. Τα συμπεράσματα είναι ευνόητα», συμπληρώνει η κ. Τσαρούχα.

Ευθείες αναφορές της αντιπολίτευσης για χειραγώγηση της TV100 από τη διοίκηση Ζέρβα

Κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη Είναι Το Μέλλον», σημείωσε για το θέμα πως «δεν μου αρέσει αυτό που έγινε. Είναι συνέχεια ίδιων πραγμάτων. Πώς διώξαμε από τις τεχνικές υπηρεσίες την επικεφαλής, πώς διώξαμε από άλλους τομείς εκείνον ο οποίος δεν μας άρεσε, τώρα είπαμε εσείς οι τρεις δεν μας αρέσετε. 

Έπρεπε η δημοτική αρχή να πει ότι "θέλω να αναδιαρθρώσω τη ΔΕΠΘΕ, έχω αυτούς τους στόχους, χρειάζομαι αυτά τα πρόσωπα", περιγραφικά αυτά που έχουν αυτές τις ικανότητες και πάνω σε αυτή τη διαδικασία να γίνει ένας έλεγχος στα προσόντα του» καθενός. Ειδικότερα ο κ. Ορφανός εκτίμησε ότι αυτή η τακτική σημαίνει ότι όταν το δημοσιογραφικό έργο του εκάστοτε δημοσιογράφου δεν είναι αρεστό στη διοίκηση Ζέρβα, τότε αυτός θα μετακινείται σε άλλο πόστο.

Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου στηλίτευσε το γεγονός ότι την προηγούμενη Τετάρτη συνεδρίαζαν ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Θεάματος, στα οποία συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι. «Θέλετε ελεγχόμενη χειραγωγούμενη δημοσιογραφία», κατήγγειλε η κ. Νοτοπούλου απευθυνόμενη στον κ. Ζέρβα, τον οποίο χαρακτήρισε εκδικητικό διότι εκκρεμεί δικαστική προσφυγή μίας εκ των τριών δημοσιογράφων που μετακινήθηκαν, σε βάρος του δήμου. «Δεν είστε καθεστώς. Είστε δήμαρχος εφτά συμβούλων και πρώτη σας πράξη μέχρι και σήμερα είναι να φιμώσετε την πολυφωνία», πρόσθεσε η κ. Νοτοπούλου.

Ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», υποστήριξε για τις μετακινήσεις των τριών αρχισυντακτών, ότι «ένας λόγος είναι εκδικητικότητα, για τις δύο κυρίες, και ο άλλος είναι λόγος επιβολής μιας άποψης πάνω σε έναν δημοσιογράφο, που έχει δικαίωμα να καταθέσει μία άποψη αυτόνομα, ως αρχισυντάκτης, από τη διοίκηση για αυτό που του επιβάλλεται».

Ακολούθως, ο κ. Βούγιας διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να μην έχει κανείς τη δυνατότητα να παραπέμπει την υπόθεση στα διοικητικά δικαστήρια, όπως έχει κάθε Έλληνας δικαίωμα εκεί που αισθάνεται ότι αδικείται;» και συμπλήρωσε ότι η πράξη αυτή βλάπτει τη δημοτική τηλεόραση.

Για εκδικητικές διώξεις έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, συμπληρώνοντας πως «και ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως πάντα κατ' αντιγραφή της κυβερνητικής πολιτικής, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγξει το σύστημα της ενημέρωσης». 

Ενδεικτικά στους 18 μήνες της διοίκησης του Κ. Ζέρβα, μόνο μία φορά υπήρξε πρόσκληση προς τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για να συμμετάσχει σε κάποια εκπομπή, ανέφερε ο κ. Ζαριανόπουλος. Παράλληλα, κατήγγειλε την απόφαση της δημοτικής αρχής να μη μεταδίδεται ζωντανά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εν καιρώ πανδημίας, παρότι, τεχνικά, η μετάδοση είναι εφικτή.

Ο γενικός διευθυντής της TV100, Γιάννης Κεσόπουλος, «εξάντλησε την καθεστωτική συμπεριφορά, καθαίρεσε τα τρία αυτά πρόσωπα με πολύχρονη παρουσία στον δημοσιογραφικό χώρο. Γιατί; για να βγαίνουν ανενόχλητα τα γνωστά πρόσωπα της πόλης που έχουν αφήσει αρνητικά ανεξίτηλο το σημάδι τους στην πόλη», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Τη στήριξή του στην ανακοίνωση των 20, εξέφρασε και ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», Κώστας Ξενόπουλος, διευκρινίζοντας ότι εκ παραδρομής δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για να την υπογράψει και αυτός.

Ακολουθούν τα ονοματεπώνυμα των 20 δημοτικών συμβούλων που υπογράφουν την κοινή δήλωση:

Αγαθαγγελίδου Μαρία

Αηδονά Δέσποινα-Νέλλη

Αρβανιτίδου Μαρία

Αρχοντή Χριστίνα

Βούγιας Σπύρος

Γάκης Βασίλης

Ζαριανόπουλος Σωτήρης

Καλαϊτζίδης Σταύρος

Καλφακάκου Ρία

Κουράκης Ανδρέας

Κουριαννίδης Γιάννης

Κωνσταντινίδης Μιχάλης

Νασιούλας Ιωάννης

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ορφανός Γιώργος

Πασχαλίδου Μαρία

Ρακκάς Γεώργιος

Τζακόπουλος Αθανάσιος-Σάκης

Τρεμόπουλος Μιχάλης

Χρυσίδου Έλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.