Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Τι μας έδειξαν οι αμερικανικές εκλογές


Γράφει ο Χαράλαμπος Καραγεωργίου*
Η προεδρική εκλογή του 2020 ήταν ίσως η κρισιμότερη αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών. Μία αναμέτρηση που μας ώθησε στο να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα όχι μόνο για την εκλογική διαδικασία, αλλά κυρίως για την προεκλογική περίοδο. Μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από έντονη πόλωση, χαμηλό επίπεδο δημόσιου (δια)λόγου αλλά και σημαντική μονομέρεια από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της υπερδύναμης.



Η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε αρχικά από την δίκη του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Παρά τις σημαντικές κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από την Βουλή των Αντιπροσώπων στην δίκη που ξεκίνησε στην –ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους- Γερουσία κατάφερε να αθωωθεί πλήρως, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι συνέχισε με αμείωτη ένταση την προεκλογική του εκστρατεία σε όλη την διάρκεια της δίκης. 

Παρά το επικοινωνιακό bonus που έδωσε αυτή η αθώωση στον μεγιστάνα η υπόλοιπη προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από κρούσματα αστυνομικής βίας με κυριότερο την δολοφονία του Τζορτζ Φλόϊντ που προκάλεσε συνεχείς διαδηλώσεις σε όλη την χώρα από το κίνημα Black Lives Matter.Παράλληλα η έξαρση του κορωνοϊού και η κακή διαχείριση από την αμερικανική κυβέρνηση οδήγησε σε περαιτέρω κατακραυγή.


Παράλληλα στο μέτωπο για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος κατάφερε να επικρατήσει ο πρώην αντιπρόεδρος των Η.Π.Α επί προεδρίας Μπάρακ Ομπάμα Jo Biden.Ο έμπειρος πολιτικός κατάφερε να κυριαρχήσει έναντι πολλών σημαντικών αντιπάλων όπως του Γερουσιαστή από το Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, του πρώην Δημάρχου της Νέας Υόρκη Μάικλ Μπλούμπεργκ και άλλων.


Η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από μεγάλες κόντρες, μικροπολιτική και χαμηλό επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσαν οι τηλεμαχίες (debate) μεταξύ των υποψηφίων. Στο πρώτο debate επικράτησε επί 1,5 ώρα ένα χάος με τους υποψήφιους προέδρους να βρίζονται χωρίς σταματημό. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δίστασε να πει στον πρώην αντιπρόεδρο: «Δεν υπάρχει τίποτα έξυπνο επάνω σου Τζο» και μάλιστα ο Δημοκρατικός πολιτικός δίχως να μπορεί κάποια στιγμή να συγκρατήσει τα νεύρα του είπε στον Τραμπ: «Θα σκάσεις επιτέλους άνθρωπε;» Και όλο αυτό αποτέλεσε απλά ένα μικρό δείγμα της όλης περιόδου.


Σε όλη αυτή την δύσκολη χρονική στιγμή όπου οι μηχανές των επιτελείων των δύο υποψηφίων δούλευαν στο κόκκινο συνέβη κάτι απροσδόκητο. Ο νυν πρόεδρος νόσησε από τον Covid-19 τον οποίο τόσες φορές αμφισβήτησε βάλλοντας κατά των επιστημόνων και κυρίως κατά του Αντόνιο Φάουτσι, διευθυντή του Ινστιτούτου Μολυσματικών ασθενειών. 

Ο πρόεδρος πέρασε την ασθένεια γρήγορα και επανήλθε στα καθήκοντα του και στην εκστρατεία του μετά από ελάχιστες ημέρες νοσηλείας στο Ιατρικό Κέντρο Ουόλτερ Ριντ. Καθόλη την διάρκεια της νοσηλείας του δεν τήρησε σχεδόν καθόλου τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν δίστασε να κάνει βόλτες με SUV γύρω από το νοσοκομείο για χάρη των οπαδών του.


Την ημέρα των εκλογών το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και προσωπικά μου θύμισε όσο ποτέ την φράση του φανταστικού προέδρου των ΗΠΑ Frank Underwood από την σειρά House of Cards: «H πολιτική δεν είναι πια θέατρο. Είναι σόου μπιζ. Ας δώσουμε λοιπόν την καλύτερη παράσταση στην πόλη». Αυτό έκανε και ο νυν πρόεδρος κάνοντας δηλώσεις εντυπωσιασμού εξαπολύοντας συνεχείς κατηγορίες κατά της επιστολικής ψήφου δηλώσεις για νοθεία και ζητώντας επανακαταμέτρηση ψήφων σε πολλές πολιτείες.


Αυτές οι εκλογές μας ώθησαν στο να βγάλουμε κάποια βασικά συμπεράσματα για το πως ψηφίζει ο κόσμος. Μεγάλο μέρος των πολιτών ψήφισε με βάση την κατάσταση της οικονομίας και όχι την διαχείριση του κορονοϊού. Ο Τραμπ κράτησε δυνάμεις και το "κίνημα" του φαίνεται ότι δεν θα επιβιώσει απλώς αλλά θα έχει και καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις (εκλογές 2024;) και όποτε πρέπει να γίνει μια μεγάλη κουβέντα για την αξιοπιστία των μετρήσεων αλλά και την αντικειμενικότητα των μέσων. Και οι δύο υποψήφιοι σπάνε ρεκόρ ψήφων περνώντας το όριο των 70.000.000 ψήφων έκαστος.


Παρά τις συνεχείς ανατροπές στον εκλογικό χάρτη στις κρίσιμες πολιτείες (keys states) η εκλογή του Jo Biden είναι δεδομένη. Εμείς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε ότι αυτή η πολιτική αλλαγή που συντελείτε αυτή την στιγμή να ωφελήσει την πατρίδα μας! Γιατί όποιο από τα δύο κραταιά κόμματα και όποιος πρόεδρος βρίσκεται στην εξουσία οφείλουμε να κρατήσουμε της σχέση μας με την μεγαλύτερη δυτική δύναμη στο καλύτερο δυνατό σημείο!

* Καραγεωργίου Χαράλαμπος
-Φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ
-Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων ΟΝΝΕΔ  νομού Κιλκίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.