Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ε. Αγαθοπούλου: «Πόσος μισογυνισμός μπορεί να χωρέσει κάτω από τα κοστούμια και τις γραβάτες του κ. Μπογδάνου»;


Υπογράφει η Ειρήνη Αγαθοπούλου
Αναπλ. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, αρμόδια για θέματα Ανθρ. Δικαιωμάτων, Ισότητας & Καταπολέμησης των Διακρίσεων
Μετά την επίθεση στις «βίγκαν λεσβίες, μπαχαλο - σατανίστριες», o Μπογδάνος ξαναχτυπά, αυτή τη φορά με κοινοβουλευτική του ερώτηση, στρεφόμενος εναντίον μιας άλλης κατηγορίας γυναικών, κατά των μουσουλμάνων γυναικών, που ενδύονται με μπούργκα και νικάμπ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Μπογδάνος μας λέει ότι η περιφρούρηση της δημόσιας ασφάλειας επιτάσσει την λήψη μέτρων εναντίον των γυναικών προερχόμενων από μουσουλμανικές χώρες, θεωρώντας τες δημόσιο εν δυνάμει κίνδυνο, με το αιτιολογικό ότι η ενδυμασία τους καλύπτει το σύνολο του σώματός τους.

Στην πραγματικότητα, αν κάποιος πρέπει να προστατευτεί είναι αυτές οι γυναίκες και όλες οι γυναίκες που στο όνομα της πατριαρχίας και της έμφυλης προνομιακής βίας και της σεξιστικής ρητορικής υπέστησαν βία, βιασμούς, γυναικοκτονίες από άνδρες συζύγους, κακοποιητικούς συντρόφους, διακινητές, πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας.

Στο σώματα δε των γυναικών προσφυγισσών και μεταναστριών η έμφυλη βία και οι διακρίσεις που έχουν υποστεί και υφίστανται είναι πολλαπλές, διατρέχουν και εγγράφονται στα σώματά τους με πολλούς τρόπους.

Θα του προτείναμε, λοιπόν, αν πραγματικά είναι υπερασπιστής των όσων διατείνεται, να αφήσει τις ίδιες τις γυναίκες να προσδιορίζουν το σώμα τους και τον εαυτό τους, αντί να καταθέτει κοινοβουλευτικές ερωτήσεις με μισαλλόδοξο περιεχόμενο. 

Αυτό συνιστά ουσιαστική ενίσχυση και προάσπιση των δικαιωμάτων τους και της ισότητας. Αντί να προωθεί την ανασφάλεια εγείροντας ξενοφοβικά και φοβικά αισθήματα εναντίον των γυναικών για να παρουσιάσει εαυτόν και τους ομοίους του ως αυτόκλητους προστάτες και προασπιστές της ασφάλειας, ας σταθεί στο πλευρό των γυναικών, των προσφυγισσών, μεταναστριών και όλων των θηλυκοτήτων, υπερασπιζόμενος το δικαίωμά τους να αποφασίζουν εκείνες για την ζωή τους, την αξιοπρέπειά τους το μέλλον τους.

Σε αντίθετη περίπτωση οι δηλώσεις του μπορούν να ερμηνευθούν εκ του πονηρού προσχηματικές, μισογυνικές και άκρως ρατσιστικές, όχι βέβαια ότι μας εκπλήσσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.