Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Α. Δημάκη: Αδιάβαστος και ανιστόρητος κύριε Αντιδήμαρχε


Υπογράφει η Άννα Δημάκη
Πρ. Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κιλκίς
Μερικοί άνθρωποι έχουν μάθει να διαχειρίζονται τα δύσκολα και να πετυχαίνουν τα ακατόρθωτα γιατί η πρόθεση και η πηγή των πράξεών τους είναι η αγάπη, το μεράκι και η ποιότητα. 

Προς ενημέρωση σας

Ανέλαβα τα ηνία του τμήματος πολιτισμού 1 Φεβρουαρίου 2019, σε μια χρονική περίοδο που μου έδινε περιθώριο 2 μηνών μόνο για να καταφέρω να διαχειριστώ τον σχεδιασμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου έως το Σεπτέμβριο. 

Εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου το Δημοτικό Συμβούλιο ένα (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για αναθέσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών για θέματα μη έκτακτου χαρακτήρα που αφορούν τακτικό προγραμματισμού (άρθρο 65 παρ.5 του Ν.3852/2010 όπως συμπληρώθηκε με την παρ.2 του άρθρου 1 του Ν.4257/2014). 

Έπρεπε λοιπόν να προγραμματίσουμε, οργανώσουμε και διεκπεραιώσουμε τις δράσεις και εκδηλώσεις για τα 2/3 σχεδόν του έτους με δύο μόνο υπαλλήλους του τμήματος. 

Ο μέσος ανθρώπινος νους κρίνοντας και από τη δική του καθημερινότητα, αντιλαμβάνεται ότι για να προλάβεις τους χρόνους είναι αναγκαίο να αξιολογήσεις καταστάσεις, το δυναμικό σου, τον προϋπολογισμό σου, να τα ιεραρχήσεις ώστε να προχωρήσεις στην υλοποίηση του σχεδιασμού σου. 

Αντί λοιπόν να αναγνωρίσει ο συνάδελφος την τιτάνια προσπάθεια που έγινε, παρά τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, να μη διακοπεί η συνέχεια των εκδηλώσεων και δράσεων του Δήμου, με μικροψυχία αναφέρεται σε " Ανάθεση σε ιδιωτικό φορέα, ο οποίος φυσικά αποκόμισε και τα ανάλογα οικονομικά οφέλη". 

Αφού έχετε αδυναμία στους αριθμούς ας μιλήσουμε λίγο για τις δαπάνες τόσο της συντήρησης του τεχνικού εξοπλισμού και προβολής των ταινιών στο θερινό κινηματογράφο όσο και της ενοικίασης τους από εταιρείες διανομής. 

2017: σύνολο δαπάνης Δήμου Κιλκίς 9.729,00 ευρώ 

2018: σύνολο δαπάνης Δήμου Κιλκίς 10.958,00 ευρώ 

2019: σύνολο δαπάνης Δήμου Κιλκίς 0,00 ευρώ 

2020: Σύνολο δαπάνης Δήμου Κιλκίς 12.267,00 ευρώ 

Ποια είναι λοιπόν η τόσο μεγάλη ζημιά του Δήμου που τόσο αυτάρεσκα και δακρύβρεχτα επικαλείστε; Και μη μου πείτε το "ακλόνητο", κατά τη γνώμη σας, επιχείρημα ότι φέτος έχετε περισσότερες μέρες προβολών και περισσότερες ταινίες γιατί δεν στέκει. 

Σας καταλαβαίνω όμως, μην ανησυχείτε δεν είχατε πατήσει ποτέ το πόδι σας στο σινεμά, που να ξέρετε κι εσείς. Για να κλείσω το θέμα της όποιας ζημιάς επικαλείστε, ακόμη ένα ερώτημα. Σας είναι τόσο επαχθές και δυσβάσταχτο, ένας σύλλογος να επιλέγει μια προσωπική εργασία των μελών του να ενισχύσει τα οικονομικά του στοιχεία προσφέροντας παράλληλα και έργο; Ή θαρρείτε πως είναι η πρώτη φορά που σύλλογοι συνεργάζονται με Δήμους, επικουρώντας ο ένας τον άλλο σε αγαστή συνεργασία; 

Σε ό,τι αφορά στην νομιμότητα της συνεργασίας αναφέρω ότι υπεγράφη συμφωνητικό, το οποίο έλαβε και την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς. 

Μικρή συμβουλή. Μην βλέπετε τους συλλόγους ως αντιπάλους που φοβάστε ότι θα σας κλέψουν την δόξα. Κοινό σκοπό και στόχο θα έπρεπε να έχετε. Μείνετε κοντά τους, στηρίξτε τις δράσεις τους. 

Δεν έχουν τη δική σας πολυτέλεια να σκορπούν 50.000 € σε ένα καλοκαίρι χωρίς να υπολογίζουν το οικονομικό τους μέλλον που έχει να κάνει και με την ύπαρξή τους. 

Κοντός ψαλμός αλληλούια. Στην αξιολόγηση σας θα αποδειχθεί αν το περσινό καλοκαίρι ζημιώθηκε πράγματι ο Δήμος ή η πραγματική ζημιά προκλήθηκε από την αδαή και άκομψο χειρισμό σας στον θερινό κινηματογράφο που οι πολίτες πλήρωσαν από την τσέπη τους. 

Και επειδή αφήνετε αιχμές και υπονοούμενα, προσβλητικά και συκοφαντικά θα σας πω, πολύ φιλικά ότι στου κρεμασμένου το σπίτι δεν μιλάνε για σχοινί. Ούτε συγγενείς και φίλους δημοτικών συμβούλων εξυπηρέτησα με αναθέσεις ετήσιες αλλά και περιστασιακές, ούτε εγκατέστησα πέριξ μου τους έως και τρίτου βαθμού εξ αίματος και εξ αγχιστείας συγγενείς. 

Θα ξεπεράσω το θέμα της δομής προγράμματος του θερινού, δεν ξέρατε, δεν ρωτήσατε, δεν πειράζει, ανθρώπινον εστίν το σφάλλειν. Αλλά το σφάλλειν δις και μάλιστα σε ιστορικά και δημοσιογραφικά καταγεγραμμένες περιπέτειες του κινηματογράφου, που τόσο όψιμα αγαπήσατε και προσβληθήκατε για την "άσεμνη" στάση της προηγούμενης διοίκησης απέναντι του, νομίζω πάει πολύ. 

Ααα όλα κι όλα, τώρα θα θυμώσω μαζί σας. Μα είναι δυνατόν να γράφετε δημόσια ότι το θερινό σινεμά "Πρωτολειτούργησε το 2008 και το 2019 ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που άλλαξε χέρια και στέρησε από το Δήμο Κιλκίς έσοδα; Για να μην σας τα λέω εγώ, που με θεωρείται και αναξιόπιστη θα σας παραπέμψω στον τύπο της εποχής αλλά και στο αρχείο του Δήμου. 

Το 2014, η τότε διοίκηση παρέδωσε το σινεμά στα χέρια εθελοντών αποκλειστικά που εκ των ενόντων έβαλαν χρήματα, αγόρασαν ταινίες και τις πρόβαλαν στο σινεμά χωρίς εισιτήριο, με ένα απλό κουτάκι, να αφήνει ο καθείς ότι θέλει. 

Το ίδιο περίπου συνέβη και το 2015 που λειτούργησε με την ίδια ομάδα σε συνεργασία με το τμήμα πολιτισμού του Δήμου. Δεν σας είδαμε ούτε τότε, ούτε σαν εθελοντή ούτε σαν θεατή (είναι το καλό της μικρής πόλης βλέπεις ποιος μπαίνει ποιος βγαίνει, ένα είδος ζωντανής κοινωνικής δικτύωσης).

Εγώ μέσα σε περίπου 3 μήνες με πιεσμένο χρόνο λόγω των εκλογών κατάφερα να πραγματοποιηθούν και οι εκδηλώσεις της αποκριάς και στον Ακρίτα και των Ελευθεριών και των Κιλκισιωτών δημιουργών και να φιλοξενηθούν ποιοτικές παραστάσεις για παιδιά και πολλά άλλα για να μην μακρηγορώ. 

Εσείς που, και λόγω καραντίνας είχατε άπειρο χρόνο να προετοιμάσετε, να σχεδιάσετε και να είστε πανέτοιμος όταν έρθει η ώρα για το θερινό σινεμά αφού δεν είχατε ΚΑΜΙΑ άλλη ενασχόλησή τι κάνατε; 

Εκτός κι αν θεωρείτε κατόρθωμα το ότι το πρόγραμμα που διανεμήθηκε την ίδια μέρα με την έναρξη ή τα λουλούδια που μπήκαν δυο μέρες μετά ή ότι επικοινωνήθηκαν οι ταινίες τρεις μέρες πριν ξεκινήσουν οι προβολές. 

Και έχετε το θράσος να κατηγορείτε εμένα ότι ολιγώρησα, έχοντας πραγματοποιήσει τόσες εκδηλώσεις στο σύντομο χρόνο μου στην αντιδημαρχία; 

Αντί να κάνετε την αυτοκριτική σας για τους λόγους που φανήκατε τόσο απροετοίμαστος και ανεπαρκής κάθεστε και κάνετε κριτική κοιτώντας πίσω; Τόσο δεν καταφέρατε να καταπιείτε ότι στους 6 μήνες της αντιδημαρχίας μου τα πήγα καλά; 

Από την άλλη προσάπτοντάς μου αυτοδιοικητική έκπτωση εννοείτε την εξάντληση μέχρι θανάτου, την δια ροπάλου υποχρέωση των υπαλλήλων του τμήματος πολιτισμού, προμηθειών, λογιστηρίου σε νυχθημερόν εργασία, με συγχωρείτε δεν θα σας ακολουθήσω. 

Αυτές είναι τακτικές που ανήκουν σε ενστερνήσεις ιδιολογιών απολυταρχικού χαρακτήρα και φροντίζω να μένω μακριά. Αναφέρεστε σε "...βάναυση προσβολή όλων των ανθρώπων που εργάστηκαν αθόρυβα αλλά με πολύ μεράκι...". 

Αντιλαμβάνεστε ότι φάσκετε και αντιφάσκετε, περιγράφοντας στην ουσία την συμπεριφορά σας κ. Αντιδήμαρχε. Γι’αυτό σας παραπέμπω στην επιστολή μου και στην προτροπή μου, αυτούς τους ανθρώπους να τους δώσετε δημόσια το όνομα που τους αξίζει ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή στην υπεράνθρωπη προσπάθεια τους να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις εργασίες. 

Και λέτε υπεράνθρωπη, γιατί; 

Θέλετε να πείτε ότι δεν σας έφθανε ο χρόνος

Ότι δούλευαν Σαββατοκύριακα και απογεύματα; 
Ελάτε! Και δεν προλαβαίνατε; 

Εσείς που Κατηγορείτε εμένα που έκανα χίλια δυο παραπάνω από εσάς, εσείς που η μόνη έννοια σας ήταν ο θερινός δεν προλάβατε; Αλλά απαιτείτε να είχα προλάβει εγώ. Διακρίνω δυο μέτρα και δυο σταθμά ή μου φαίνεται; 

Όσον αφορά στην διάταξη του χώρου που υπακούει στους κανόνες, την τήρηση των ενδεικνυόμενων αποστάσεων ασφαλείας για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ύπαρξη αντισηπτικών, ορθώς τα κάνατε και μπράβο σας αλλά από πότε το προφανές και εκ του νόμου επιβεβλημένο αξίζει ειδικής μνείας και αναζητάτε με πάθος ως μαθητούδι το μπράβο; 

Μπράβο και για τις εργασίες στο χώρο που και εφέτος όπως κάθε χρόνο κατόπιν σχετικού εγγράφου αναλαμβάνουν και φέρουν εις πέρας οι άνθρωποι των τεχνικών υπηρεσιών όπως οφείλουν, απλά εσείς δεν ήσασταν εκεί να τα δείτε. 

Στην ταραγμένη απάντησή σας μιλάτε πάλι για την άτυπη επιτροπή που κατέθεσε ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ειλικρινά σας μιλώ, αυτή η εμμονή, για επιτροπή να μιλάτε και επιτροπή να μη βλέπουμε, καταντάει και λίγο αστεία. 

Αυτοί οι άνθρωποι "η χρήσιμη συνεισφορά" των οποίων "έγινε προσπάθεια να απαξιωθεί" όπως γράφετε ποιοι είναι; Δεν έχουν όνομα; Είναι κρατικό μυστικό; Νομίζετε ότι τους τιμάτε μη αναφέροντας τα ονόματα τους; Σας έχω νέα. Θα χαρούν. Ναι, Θα χαρούν να ακούσουν ένα δημόσιο ευχαριστώ από τον αντιδήμαρχο πολιτισμού που επαινεί τη δουλειά και συνεισφορά τους στην πόλη. 

Και αν είναι "ασυγχώρητη η συμπεριφορά επιφύλαξα στους παλαιούς κινηματογραφιστές" πείτε μου ποιοι είναι να ζητήσω συγνώμη. Ξέρω να αναγνωρίζω τα λάθη μου όταν σφάλλω. Αρκεί να αποδειχθεί ότι σφάλλω. 

Μικρή απορία. Ο όρος πολιτιστικό καλοκαίρι φαντάζομαι είναι δανεικός, το βρήκατε κουραστικό να σκεφτείτε κάτι που να εκφράζει εσάς και το όραμα σας, επιλέξατε την ευκολία της σκέψης άλλων. Δεκτό. Όσο για τη "σοβαρή συλλογική δουλειά" επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω για την λέξη "συλλογική" και αν πραγματικά πιστεύετε ότι ο πολιτισμός εξυψώνει, δίνει και μοιράζει χαρά "έχω να σας κάνω μια μικρή νουθεσία ". Μη βαυκαλίζεστε ότι κάνετε πολιτισμό, διαχειριστής πολιτιστικών προϊόντων είστε και μάλιστα άκοπα αφού δε ρισκάρετε τίποτα μιας και το κάνετε με δημόσιο χρήμα που για πολύ καλή σας τύχη ρέει άφθονο από την ορθή διαχείριση της προηγούμενης διοίκησης. 

Ο πολιτισμός είναι τρόπος ζωής, είναι καθημερινή πάλη με το εγώ μας, με την αλαζονεία μας, τις κακίες και τις μνησικακίες μας. Και σε αυτό το επίπεδο κ. συνάδελφε βρίσκεστε κάτω από τη βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.