Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Ανακοίνωση ΝΗΡΕΑ Κιλκίς, για την Ημέρα Κατά Των Ναρκωτικών


Δελτίο τύπου ΝΗΡΕΑ Κιλκίς
Η Ημέρα Κατά Των Ναρκωτικών γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου. Αυτή τη χρονιά τονίζεται από τους σχετικούς φορείς η αναγκαιότητα για μια ανθρωπιστική πολιτική για τα ναρκωτικά. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ στη Βιέννη, φέτος το Μάρτιο -όπου παρουσιάστηκε η δεύτερη Συναίνεση της Ρώμης- έγινε έκκληση από επαγγελματίες και ενδιαφερόμενους προς τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες του κόσμου να προβούν σε σαφείς και επείγουσες κινήσεις για μια πολιτική για τα ναρκωτικά που θα βασίζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη δημόσια υγεία. 


Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών (INCB), η οποία στην Ετήσια Έκθεση της για το 2019, υπενθυμίζει ότι η εφαρμογή της πολιτικής για τα ναρκωτικά (πρόληψη, θεραπεία, μείωση της βλάβης), θα πρέπει να γίνεται μέσα από το πρίσμα του διεθνούς πλαισίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών, την εγγενή αξιοπρέπεια του ανθρώπου και το καθολικό δικαίωμα στη υγεία.

Κάθε χρόνο κι εμείς γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, όχι μόνο όσοι εργαζόμαστε στους χώρους και στις δομές που αφορούν τις εξαρτήσεις και την πρόληψη, αλλά και οι άνθρωποι της κοινότητας που συμμετέχουν στις δράσεις μας και στηρίζουν την προσπάθειά μας, με σταθερότητα και εμπιστοσύνη. 

Φέτος, όμως, αυτή η Ημέρα, συμπίπτει με την περίοδο της πανδημίας του νέου κορωνοιού, που όλες και όλοι βιώνουμε, και έτσι αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τον αρχικό μας σχεδιασμό για τον εορτασμό αυτής της μέρας. Εξάλλου, κάθε κοινωνικό φαινόμενο, όπως κι αυτό της εξάρτησης, μας επηρεάζει και μας εμπλέκει όλες και όλους. Όπως αναφέρει ο Φ. Ζαφειρίδης στο βιβλίο του “Για τις αιτίες και τη θεραπεία των εξαρτήσεων”, “η εξάρτηση είναι άμεσα συνυφασμένη με το κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό γίγνεσθαι. 

Δεν είναι ατομικό, ιατρικό, βιολογικό ή προσωπικό ψυχολογικό πρόβλημα ενός δυσλειτουργικού ανθρώπου αλλά ένα κοινωνικό, ηθικό και πολιτικό πρόβλημα. Οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες και τα ίδια υπαρξιακά αδιέξοδα. Η πρόληψη χρειάζεται να χτίσει κοινωνίες με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και κοινοτικό πνεύμα. Μια τέτοια κοινωνία διαθέτει το απαιτούμενο κοινωνικό κεφάλαιο (υποστήριξη, ενδιαφέρον, αλληλεγγύη), για να στηρίξει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα”. 

Έτσι κι εμείς, στο Κέντρο Πρόληψης ΝΗΡΕΑΣ, όλο αυτό το διάστημα προσπαθούμε να παραμένουμε δίπλα στην κοινότητα, να αφουγκραστούμε τις πιθανόν νέες ανάγκες που προκύπτουν, να κρατήσουμε σταθερούς τους δεσμούς, να αξιοποιήσουμε τα εσωτερικά μας αποθέματα και με ευελιξία και δημιουργικότητα να πορευτούμε με βασικούς οδηγούς την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τον σεβασμό στον άνθρωπο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι σε περιόδους κρίσεων και ψυχοπιεστικών γεγονότων η χρήση/κατάχρηση των ψυχοτρόπων ουσιών αυξάνεται. 

Ήδη, οι πρώτες παρατηρήσεις και τα πρώτα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός. Σε πρόσφατο δημοσίευμα, στο DailyPharmaNews, ο καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης (επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ), αναφέρει ότι η ψυχική πίεση από την καραντίνα και τον πολυήμερο εγκλεισμό, είχε ως συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά η χρήση ναρκωτικών και αντικαταθλιπτικών ουσιών. 

Είναι γεγονός ότι όλη αυτή η κατάσταση μας επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει την ψυχική και συναισθηματική υγεία όλων μας. Για αυτό, χρειάζεται να αναζητούμε τρόπους εκτόνωσης και διεξόδους που μας απελευθερώνουν και μας αναζωογονούν, όχι εφήμερες λύσεις που μας ναρκώνουν.

Σας προσκαλούμε, λοιπόν, στην κάπως διαφορετική μας γιορτή, ελπίζοντας μέσα από την αφήγηση και την ακρόαση της ιστορίας να ενεργοποιήσετε τη φαντασία σας και να νοιαστείτε για τη δική σας ευτυχία και των γύρω σας. 

Σε έναν κήπο μια φορά ζούσαν 11 γατιά, σε μια ωραία γειτονιά κάπου στης πόλης τα στενά. Αυτά τα 11 γατιά όλη μέρα νιαουρίζουν, τα μουστάκια τους χτενίζουν κι η παρέα στην αυλή μοιάζει μοναδική. Τι γίνεται, όμως, όταν μια μέρα φτάνει ο Σιάμ, ένας γάτος από άλλη γειτονιά, με ένα μυστικό;… 

Για να ακούσετε τη συνέχεια της ιστορίας δείτε το video. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.