Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Γ. Φραγγίδης: Ερωτήσεις για την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού και για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι

Δελτίο τύπου Γ. Φραγγίδη
Άδικες εξαιρέσεις και διευκρινίσεις για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προσωπικού νοσοκομείων, κέντρων Υγείας και άλλων δομών του Υπ. Υγείας
Προς τους Υπουργούς:
Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα
Υγείας κ.Βασίλειο Κικίλια
Σύμφωνα με την από 30-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» μεταξύ άλλων προβλέπεται στο άρθρο 4 «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση προσωπικού νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων δομών του Υπουργείου Υγείας, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» και ορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εν λόγω υπάλληλοι προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση.

Ειδικότερα στην παρ. 3 του άρθρου 4 αναφέρεται ότι "Η οικονομική ενίσχυση δεν καταβάλλεται στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος ή το προσωπικό που απασχολείται στους φορείς της παρ. 1 απουσιάζει με οποιαδήποτε άδεια κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και μέχρι τις 15 Απριλίου 2020, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια και την άδεια ειδικού σκοπού".

Με αυτή την πρόβλεψη όμως εξαιρούνται από την ευεργετική διάταξη εργαζόμενοι σε χώρους όπως τα χειρουργεία των νοσοκομείων -όπου απαγορεύθηκαν τα τακτικά χειρουργεία - και οι οποίοι μετά την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων υποχρεώθηκαν να πάρουν την 10ήμερη "ειδική άδεια κλειστού χώρου". Επιπλέον, υπάρχουν εργαζόμενοι που έτυχε να βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα.

Δεδομένου ότι το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της «μάχης» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και πιθανή εξαίρεσή τους από την ανωτέρω έκτακτη οικονομική ενίσχυση απότελεί αδικία

Ερωτάσθε κ.Υπουργοί:

1-Σκοπεύετε να συμπεριλάβετε στους δικαιούχους έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και τους εργαζόμενους οι οποίοι μετά την ανακοίνωση των μέτρων υποχρεώθηκαν να λάβουν τη δεκαήμερη «ειδική άδεια κλειστού χώρου» και αυτούς που βρίσκονταν σε εκπαιδευτική άδεια;

2-Ποια ημερομηνία ορίζεται ως η έναρξη ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ανδρέας Πουλάς
Γιώργος Φραγγίδης
Άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Προς τους Υπουργούς: Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο
Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση
Υγείας, κ. Β. Κικίλια
Κύριοι Υπουργοί,
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η μεγάλη αξία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που μαζί με το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει την ανεξίτηλη σφραγίδα της παράταξής μας.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», παρότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη «μάχη» κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, παραμένουν για τουλάχιστον τρεις μήνες απλήρωτοι, ενώ παράλληλα, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, δεν τους παρέχεται κανένα μέτρο προστασίας κατά την άσκηση των εργασιακών τους καθηκόντων.

Πιο συγκεκριμένα, τόσο το Πανελλήνιο Συντονιστικό «Βοήθεια στο Σπίτι» όσο και τα Σωματεία Εργαζομένων ΒσΣ Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας, αλλά και ο Διαπεριφερειακός Σύλλογος Εργαζομένων ΒσΣ Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου υπογραμμίζουν ότι τον Απρίλιο του 2020 εξοφλούνται δεδουλευμένα Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2019, ενώ η Προγραμματική Σύμβαση για το έτος 2020 δεν υπογράφηκε άμεσα αλλά με τεράστια χρονική καθυστέρηση, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων των μηνών του 2020.

Επιπλέον, θέτουν το ζήτημα του αποκλεισμού τους από τη δυνατότητα να είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (δώρο Πάσχα) που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ καθώς και όσους υπηρετούν στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Κίνημα Αλλαγής, έχει καταθέσει κατ’ επανάληψη τροπολογία, με την οποία προτείνει τόσο να επεκταθεί και να ισχύει ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ) – που εκδόθηκε με βάση το νόμο 3863/2010 – και για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όσο και να χορηγηθεί στους εν λόγω εργαζομένους μηνιαίο επίδομα έκτακτων συνθηκών για όσο χρόνο κρατήσει η πανδημία και η έκτακτη κατάσταση που έχει προκληθεί.

Τέλος, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας κατά την άσκηση εργασιακών τους καθηκόντων.

Επειδή οι εργαζόμενοι στα πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι κρίσιμοι για την υποστήριξη ευάλωτων συμπολιτών αλλά παραμένουν, εν μέσω πανδημίας, απλήρωτοι από τους τελευταίους μήνες του 2019 έως και σήμερα.

Επειδή τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα και ελλοχεύουν τον κίνδυνο τόσο της ατομικής έκθεσης στον COVID 19 όσο και της διασποράς αυτού.

Επειδή, από το 2018 έχει θεσμοθετηθεί η μετατροπή του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε μόνιμο θεσμό του κράτους με την ένταξή του σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ Α’ βαθμού (ν. 4583/2018), αλλά η Κυβέρνησή καθυστερεί τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εργαζομένων.

Ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί:

Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»;
Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση (δώρο Πάσχα) και τους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»;

Προτίθεστε να υιοθετήσετε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων στο πρόγραμμα«Βοήθεια στο Σπίτι» και για χορήγηση μηνιαίου επιδόματος έκτακτων συνθηκών για όσο χρόνο κρατήσει η πανδημία και η έκτακτη κατάσταση, που έχει προκληθεί;

Ποια μέτρα θα εφαρμόσετε για την προστασία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος τόσο της ατομικής έκθεσης στον κορωνοϊό όσο και της διασποράς αυτού;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ και στη συνέχεια, διορισμού των εργαζομένων, που αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα συμβάλλουν τα μέγιστα στις αυξημένες αρμοδιότητες που τουςανατίθενται καθημερινά;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Μουλκιώτης

Ευαγγελία Λιακούλη

Ανδρέας Πουλάς

Κώστας Σκανδαλίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Ιλχάν Αχμέτ

Γιώργος Αρβανιτίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χρήστος Γκόκας

Γιώργος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Μιχάλης Κατρίνης

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτρης Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γιώργος Φραγγίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.