Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Τοποθέτηση Χρήστου Παπαστεργίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Δελτίο τύπου Περιφερειακής Παράταξης "Πράξεις για τη Μακεδονία"
Με καθυστέρηση μηνών η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εισήγαγε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής (2021-2024), καθώς και το πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών (αναπτυξιακό και τεχνικό, που περιλαμβάνονται σ' αυτό, χωρίς τη δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης και γνωστοποίησης στους πολίτες, με εμφανή διάθεση να κρύψει τις ολιγωρίες της και την αδυναμία να παράγει ουσιαστικό έργο προς όφελος της κοινωνίας της Π.Κ.Μ. 

Παρά τις θριαμβολογίες και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της διοίκησης του κ. Τζιτζικώστα θεωρούμε απαράδεκτο, να μην διεξάγεται η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη. Κατά τα λοιπά είμαστε η περιφέρεια της ... «πληροφορικής και της καινοτομίας». (Σημ: Η συνεδρίαση έγινε με αποστολή e-mail των επικεφαλής των παρατάξεων προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου). 

Στην ουσία του θέματος ως παράταξη αναδείξαμε το γεγονός ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής (2021-2024) καθώς και το πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών (αναπτυξιακό και τεχνικό, που περιλαμβάνονται σ αυτό, συζητείται εκπρόθεσμα. 

Τονίσαμε, μάλιστα, ότι υπάρχουν ακόμη και λάθη σε υπολογισμούς ή και ανεπαρκείς καταχωρήσεις. Σημειώσαμε, ότι δεν υπάρχουν αντιστοιχήσεις με τα στοιχεία προηγούμενων προϋπολογισμών και καμία αξιολόγηση. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθίσταται πλέον και επίσημα ελλειμματικός. 

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι πρώτα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, έχει διανυθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020 και τώρα συζητούμε το τεχνικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί, με βάση την εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν. 

Γι αυτό και δεν υπάρχει ούτε αιτιολογική έκθεση, ούτε συγκριτική μελέτη αξιολόγησης και επιλογής των έργων και δράσεων και φυσικά απουσιάζει και οποιαδήποτε μελέτη κοινωνικών και οικονομικών επιδράσεων/επιπτώσεων. Μάλιστα δεν έχει προηγηθεί, καμία ουσιαστική, πέραν της τυπικής, διαβούλευση.

Σημειώσαμε, επίσης ότι το τεχνικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα, ως πρόταση στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου, ακολουθεί την ίδια λογική: Οι προτάσεις της διοίκησης χαρακτηρίζονται από ανεπαρκή δέσμευση πόρων για την υλοποίησή τους, έλλειψη καθαρής στρατηγικής, σχεδιασμού και δράσεων για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιφέρειάς μας. 

Ο τουρισμός, η αγροτοδιατροφική αλυσίδα, ο τομέας καινοτομίας και η επιχειρηματικότητα δεν αναδεικνύονται με συστηματικό, οργανωμένο και «έξυπνο» τρόπο. Υποβαθμίζεται η κοινωνική προστασία και δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι μηχανισμοί δράσης, συνέργειες με χρονικό ορίζοντα και στοχευμένες προβλέψεις. 

Δεν υπάρχει καμία στρατηγική αντιμετώπισης ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η αντισεισμική προστασία, το οδικό και ευρύτερα το δίκτυο μεταφορών, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι συντηρήσεις υποδομών κ.ά. Σημειώσαμε ότι οι περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δρουν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, δίχως εμφανή συνεργασία και κοινές δράσεις για πολλαπλασιαστικά οφέλη. 

Ενώ παρατηρείται κατακερματισμός κονδυλίων με μικρού βεληνεκούς δράσεις, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και, κυρίως, χωρίς αναπτυξιακό αποτύπωμα. Τονίσαμε, ότι η δημόσια υγεία και με όσα διαδραματίζονται στη χώρα με την πανδημία και τις συνέπειες της στο οικονομικό περιβάλλον, τον κοινωνικό ιστό, αλλά πρωτίστως στην υγεία του ελληνικού λαού, θα έπρεπε να αποτελεί μείζονα προτεραιότητα. 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σκανδαλωδώς απέχει από οποιαδήποτε αντιμετώπιση οξυμένων προβλημάτων της κοινωνίας μας και εξαντλεί τις παρεμβάσεις της σε επικοινωνιακό επίπεδο. Δεν υπάρχει καμιά επενδυτική πρωτοβουλία, που να θέτει σε ράγες υλοποίησης, έστω ένα νέο έργο πνοής και ανακούφισης της κοινωνίας μας, για κάποιο από τα μείζονα προβλήματα και καμία συσχέτιση του προγράμματος, με τις εφαρμογές του ΕΣΠΑ και των άλλων πηγών χρηματοδότησης. 

Συνεπώς, για όλα τα προηγούμενα ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής (2021-2024) καθώς και το πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών (αναπτυξιακό και τεχνικό, που περιλαμβάνονται σ αυτό). ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΥΠΕΡ, μόνο για τις δαπάνες αντιμετώπισης της πανδημίας και της ενίσχυσης του ΕΣΥ και για την εκτέλεση του προγράμματος προμηθειών. 

Τέλος εκφράζουμε την έκπληξη μας για το γεγονός ότι δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή μας να εκδοθεί ψήφισμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την έκδοση ευρωομολόγου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.