Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Ανθρώπινο δράμα και τραγωδία είναι... και όχι εισβολή (Περί προσφύγων και μεταναστών ο λόγος)

Του Παναγιώτη Σαββίδη
Οι εικόνες χιλιάδων ταλαιπωρημένων προσφύγων και μεταναστών που στοιβάζονται στα σύνορα μας στον Έβρο αποτελούν ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Είναι απαράδεκτο - απάνθρωπο να «αξιοποιείται» ο πόνος αυτών των ανθρώπων για να επιτυγχάνονται συμφωνίες ή να αποσπούνται ανταλλάγματα μεταξύ ιμπεριαλιστών τακτική που ακολουθεί το φασιστικό – αστικό κράτος του Ερντογάν με την συμμετοχή της Ε.Ε. και των αστικών κυβερνήσεων της χώρας μας.

Εύθραυστες συμφωνίες που γίνονται στα πλαίσια μιας στρατηγικής που θέλει την συμμετοχή κρατών για λογαριασμό των αστικών τους τάξεων σε ιμπεριαλιστικά παζάρια και ανταγωνισμούς.

Στόχος τους η απόσπαση περισσότερων κομματιών από το ξαναμοίρασμα της ενεργειακής πίττας και των αγορών, για να μεγιστοποιήσουν τα υπερκέρδη τους μονοπώλια και καπιταλιστές, συμφέροντα που προωθούν και στηρίζουν τα αστικά κράτη.

Σε αυτή την κατεύθυνση διαμελίζουν χώρες, αλλάζουν σύνορα, συντηρούν εντάσεις, με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. να δρουν αποσταθεροποιητικά για τους λαούς.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται στρατιές προσφύγων και μεταναστών που είναι τα θύματα αυτών όλων των σχεδιασμών.

Αυτά τα σχέδια διευκολύνονται από περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κράτη όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, που παραδίδουν λιμάνια, αεροδρόμια, βάσει και συμμετέχουν ενεργά και με καταμερισμό στις λυκοσυμμαχίες των ιμπεριαλιστών.

Αυτός ο ανταγωνισμός υποβόσκετε πίσω από τις εντάσεις και τις μορφές που παίρνουν αυτές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα μεταξύ της αστικής τάξης της Τουρκίας και της αστικής τάξης της Ελλάδας.

Στον πυρήνα αυτών των στρατηγικών βρίσκονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου της μιας ή της άλλης χώρας που ονομάζουν αυθαίρετα «εθνικά» συμφέροντα.

Θέλουν τους λαούς να τους έχουν δεμένους στο αγκωνάρι της πατριδοκαπηλίας και της εθνικοφροσύνης, να τους εμποτίζουν με δόσεις αντιδραστικών και μικροαστικών ιδεολογημάτων, για να τους αποπροσανατολίζουν και να τους χειραγωγούν, μια με το μαστίγιο και μια με το καρότο στα όρια του συστήματος.

Με αυτό τον τρόπο η κυρίαρχη αστική προπαγάνδα παρουσιάζει τους πρόσφυγες και μετανάστες ως «εισβολείς» που δήθεν έρχονται εδώ για να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας, και όχι ως θύματα ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών που ρήμαξαν για χρόνια τις χώρες τους με τις βόμβες και την αφόρητη φτώχεια και δυστυχία που επέβαλλαν.

Το φασιστικό κράτος του Ερντογάν εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες και μετανάστες για τα παζάρια που θέλει να κάνει κυρίως με την Ε.Ε, αλλά δεν είναι άμοιρες ευθυνών και οι δικές μας κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Ν.Δ. και υπόλοιπα αστικά κόμματα), που συμφώνησαν και συνέβαλλαν στην απόφαση να μετατρέψουν την χώρα μας σε αποθήκες ψυχών και να τους εγκλωβίσουν εδώ.

Σήμερα αυτούς τους ανθρώπους τους μετατρέπουν σε αποδιοπομπαίους τράγους και σε μπαλάκι του πινγκ πονγκ.

Στόχος είναι από την μια να αθωώνουν και να ξεπλένουν τις απάνθρωπες φιλοιμπεριαλιστικές πολιτικές, και από την άλλη να ταυτίζουν τον θύμα με τον θύτη, ώστε η λαϊκή πάλη να μην στοχεύει πραγματικά τους ενόχους, δηλαδή σε αυτούς που μακελεύουν τους λαούς και ανάβουν το φυτίλι του πολέμου με κίνδυνο να οδηγηθούμε σε μια γενικευμένη σύρραξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα ο εχθρός είναι κοινός. Είναι η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, η καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση, η ακόρεστη δίψα των μονοπωλίων και καπιταλιστών για περισσότερα κέρδη.

Σε αυτούς να υψώσουμε την φωνή μας, σε αυτούς να αντισταθούμε και όχι στα θύματα στους κατατρεγμένους και ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες που η πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και μικρά παιδιά.

Το σκηνικό τρόμου και πολέμου που θέλουν να στήσουν ορισμένοι εξυπηρετεί την προπαγάνδα της συσκότισης και του εξωραϊσμού των αντιδραστικών μέτρων Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΕΛΛΑΔΑΣ, για να στραφεί ο λαός με ρατσιστικό και ξενοφοβικό μένος κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Αυτό είδαμε στο λιμάνι της Θερμής στην Λέσβο την Κυριακή το μεσημέρι όπου λίγοι κάτοικοι επιτέθηκαν σε βάρκα που στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες, έγκυες και μικρά παιδιά προσφύγων και μεταναστών όπου ασχημόνησαν και χυδαιολόγησαν εις βάρος τους με ακατανόμαστες εκφράσεις και τους εμπόδισαν να κατέβουν στην στεριά.

Μια εικόνα απάνθρωπη, σκληρή, βάρβαρη, που δεν έχει να κάνει με τίποτα με τον λαϊκό πολιτισμό της πατρίδας μας που δήθεν κάποιοι φοβούται μην τους τον αλλοιώσουν οι ξένοι.

Ανυπακοή στα ευρωατλαντικά σχέδια και άμεσος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, ώστε από εκεί σε μικρό χρονικό διάστημα να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες των προορισμών τους, αποτελούν την διέξοδο στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Η κυβέρνηση αντί να κομπάζει με επικοινωνιακά τρυκ στις τηλεοράσεις και με δηλώσεις που θυμίζουν πολεμικές ανταποκρίσεις από το μέτωπο ενώ έχει απέναντι της ταλαιπωρημένους ανθρώπους και γυναικόπαιδα, να τρίξει τα δόντια της σε Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΗΠΑ που ενθαρρύνουν τον Ερντογάν να κλιμακώσει τις πολεμικές του επιχείρησες στο έδαφος της Συρίας που αυτό θα δημιουργήσει νέες στρατιές προσφύγων και ξεριζωμένων ανθρώπων.

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.