Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Βέλος: Το πλοίο που τραυμάτισε διεθνώς την Χούντα


Επιμέλεια Κειμένου:
Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς*
Η Θεσσαλονίκη και οι Θεσσαλονικείς - αλλά και όχι μόνον αυτοί- έχουν πραγματικά αγκαλιάσει το Αντιτορπιλικό (Α/Τ) Βέλος - ''Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα''. Από τη στιγμή που βρήκε σταθερό και ήπιο λιμάνι στην πόλη το έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον 79.000 άτομα εκ των οποίων οι 40.000 είναι σπουδαστές και μαθητές από 250 Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κάθε βαθμίδας της Κεντρικής Μακεδονίας και Βόρειας Ελλάδας.



Ακόμη, αναφέρεται ότι πλήθος άλλων έχουν καταθέσει αιτήματα για να επισκεφθούν το πλοίο το οποίο αποτελώντας τμήμα του αμερικανικού στόλου είχε πετύχει σημαντικές νίκες στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - για τον οποίο και κατασκευάστηκε.

Το σημαντικότερο όμως και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι ότι αποτελούσε τμήμα των 25 πλοίων του πολεμικού ναυτικού, τα οποία είχαν αποφασίσει να αντιδράσουν στη Χούντα των Συνταγματαρχών, σχεδίασαν επί πέντε χρόνια κίνημα εναντίον τους αλλά προδόθηκαν τελευταία στιγμή, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στην οποία συμμετείχε τον Μάιο 1973 και να καταπλεύσει στο λιμάνι Φιουμιτσίνο της γειτονικής Ιταλίας υπό τις οδηγίες του κυβερνήτη του κου. Νίκου Παππά (12929-2013). 

Αυτό το ιστορικό πλοίο το οποίο το έχουν αγκαλιάσει οι πολίτες και οι επισκέπτες της πόλης θα παραμείνει στα φιλόξενα νερά του Θερμαϊκού μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2020, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Υπενθυμίζεται πως το "Βέλος" βρίσκεται στην παραλία της Θεσσαλονίκης κοντά στο Μέγαρο Μουσικής και μπορεί όποιος θέλει να το επισκεφθεί τις καθημερινές (εκτός Δευτέρας) και τα Σαββατοκύριακα από τις 9.00 μέχρι τις 13.00 και από τις 7.00 - 19.00.

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι η παραμονή του Αντιτορπιλικού (Α/Τ) «ΒΕΛΟΣ» Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα (Μ.Α.Α.) στον λιμένα Θεσσαλονίκης παρατείνεται έως το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2020. Η παράταση παραμονής του Α/Τ «ΒΕΛΟΣ» Μ.Α.Α στον λιμένα Θεσσαλονίκης οφείλεται στη σταθερή και αθρόα προσέλευση κοινού, σε αριθμό εκκρεμών αιτημάτων σχολείων για επίσκεψη στο Α/Τ «ΒΕΛΟΣ» Μ.Α.Α και κατόπιν αιτήματος της τοπικής κοινωνίας όπως εκφράζεται με αντίστοιχο αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί το Α/Τ «ΒΕΛΟΣ» Μ.Α.Α συνολικά περισσότεροι από 79.000 επισκέπτες εκ των οποίων 40.000 σπουδαστές και μαθητές από 250 Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το ΓΕΝ.

Ηλιοβασίλεμα στο Α/Τ Βέλος... το πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που τραυμάτισε ανεπανόρθωτα διεθνώς την Χούντα, τον Μάη του 73. Γοητεία και περηφάνια, μόνο... Χρόνια Πολλά σε όλες/όλους που γιορτάζουν. Χρόνια Πολλά στο πιο χρήσιμο Όπλο της Πατρίδας! #Θεσσαλονίκη #Μακεδονία #Ελλάδα #Ευρώπη #Δημοκρατία

* Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Eπικοινωνιολόγος, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Διεθνών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ραδιοφ. Παράγωγος NewnWebRadio, Στέλεχος ΚΕ.ΑΣ.Μ. Θεσσαλονίκης, Μέλος Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κιλκίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.