Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Η φιλόλογος Σοφία Γ. Μεσίγκου-Κρικώνη, στο 46ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της ΠΕΦ (Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων)

Με επιτυχία διεξήχθη το 46ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της ΠΕΦ (Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων) στην Κόρινθο στις 7, 8 και 9 Νοεμβρίου 2019. Στο Συνέδριο, που είχε θέμα, «Βυζάντιο: Ιστορία και Πολιτισμός», συμμετείχαν Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, ερευνητές, ιστορικοί και φιλόλογοι από όλη την Ελλάδα. Το Συνέδριο κόσμησε η Παρουσία του Γέροντος Ελισσαίου, Καθηγουμένου της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας,ο οποίος μίλησε με θέμα: «Άγιο Όρος: μια ζωντανή βυζαντινή κληρομιά».
Στο Συνέδριο, που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Δασκάλου μας Φάνη Ι. Κακριδή, συμμετείχε η Σοφία Γ. Μεσίγκου-Κρικώνη, Φιλόλογος στο 2ο ΓΕ.Λ. Κιλκίς, Γ. Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Κιλκίς «Π. Μουλλάς», ως εισηγήτρια με θέμα: «Ο Συμεών Α΄της Βουλγαρίας και η στέψη(;) του από τον Πατριάρχη Νικόλαο Α΄Μυστικό». Η παρουσίαση της εισήγησης την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 έτυχε θερμής υποδοχής, ενώ αποτέλεσε και κίνητρο για εποικοδομητική συζήτηση με το πέρας της συνεδρίας.

Ακολουθεί η περίληψη της εισήγησης, όπως δημοσιεύτηκε στο Πρόγραμμα του Συνεδρίου:

Ο Συμεών Α΄ της Βουλγαρίας (Симео̀н I Велѝки, 864 ή 865 – 27 Μαΐου 927) ήταν τσάρος της Βουλγαρίας από το 893 έως το 927, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας. Η βασιλεία του Συμεών ήταν περίοδος επιτυχημένων εκστρατειών κατά των Βυζαντινών, των Ούγγρων και των Σέρβων, αλλά και περίοδος πολιτιστικής ευημερίας, ενώ αργότερα θεωρήθηκε ως ο Χρυσός Αιώνας του βουλγαρικού πολιτισμού. 

Η παρούσα εισήγηση εστιάζεται στη στέψη (;) του Συμεών Α΄ από τον Πατριάρχη Νικόλαο Α΄ Μυστικό, τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτήν και τις επιπτώσεις της τόσο για το Βυζάντιο, όσο και για τη Βουλγαρία σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε βυζαντινές και βουλγαρικές πηγές προκειμένου να εξεταστεί το γεγονός αυτό της στέψης τόσο από την άποψη των Βυζαντινών, όσο και από την άποψη των Βουλγάρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.