Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Τεχνική - επιδεξιότητα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο


Γράφει ο Γιώργος Πελίδης*
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι τάσεις οι οποίες  επικρατούν είναι μείωση του χώρου -  χρόνου και αύξηση της πίεσης του αντιπάλου, πράγμα το οποίο απαιτεί πολύ καλή τεχνική. 


Ο παίκτης που θέλει να παίξει γρήγορα δεν αρκεί  να έχει καλή ταχύτητα αντίδρασης και δρομική ταχύτητα, πρέπει να έχει πολύ καλή τεχνική, να μπορεί να χειρίζεται την  μπάλα κάτω από την πίεση του χώρου-χρόνου και του  αντιπάλου σε αγωνιστικές συνθήκες οι οποίες συνεχώς  μεταβάλλονται.

Για αυτούς τους βασικούς λόγους η προπόνηση τεχνικής  θα πρέπει να γίνεται σε υψηλό ρυθμό και κάτω  από την πίεση του αντιπάλου, όπως ακριβώς συμβαίνει στο παιχνίδι, σε συνθήκες ρεαλιστικές.

Η προπόνηση τεχνικής θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη στις τεχνικές δεξιότητες οι οποίες συμβαίνουν  μέσα στο παιχνίδι, δηλαδή σε συνθήκες αγώνα ως αγωνιστική τεχνική, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι παίκτες που και πως θα χρησιμοποιήσουν  την τεχνική ανάλογα με την θέση που αγωνίζονται,  αλλά  και της αγωνιστικής κατάστασης που μεταβάλλεται συνεχώς.

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τον όρο τεχνική και επιδεξιότητα γιατί  στο ποδόσφαιρο αυτό που αναζητούμε είναι επιδέξιους παίκτες  και όχι μόνο τεχνίτες, τεχνική είναι η ικανότητα του παίκτη να χειρίζεται την μπάλα  χωρίς την πίεση αντιπάλου, ενώ επιδεξιότητα είναι ο χειρισμός  της μπάλας υπό την πίεση αντιπάλου, για αυτό και η προπόνηση θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο στόχο.

* Γιώργος Πελίδης
- ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ UEFA A' B' C' D' 
ΤΕΦΑΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
Νευροεπιστήμες και εκπαίδευση
Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων
Coaching Leadership
Προπονητής Αθλητικών Ακαδημιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.