Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ και ΔΗΜΟΣ- Δυο αλληλένδετοι θεσμοί

Της Ναβροζίδου Γενοβέφας
Ο θεσμός της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης πραγματώνει την ιδέα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και στα δυο επίπεδα. Οι πολίτες καταφεύγουν σε καθολικές εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων, εισάγοντας και εφαρμόζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την έννοια της δημοκρατικής αρχής στην διοίκηση μέσω της οικοδόμησης της δημοκρατίας και μέσα, πλέον, από την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ενός μέτρου που ανέκαθεν ήταν πρωταρχικό αίτημα τις τελευταίες δεκαετίες από τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις.

Οι δυο θεσμοί βρίσκονται άρρηκτα συνδεδεμένοι αν κανείς θέσει γνώμονα την δυναμική οικονομική, βιομηχανική, αγροτική και τουριστική ανάπτυξη του Νομού σε σχέση με τον Δήμο του Κιλκίς.

Με την ανατολή του 21ου αιώνα είναι απαραίτητο τόσο η πόλη, όσο και ο Νομός του Κιλκίς να αποκτήσει και να προβάλλει την δική του ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Ένα στίγμα που είναι μοναδικό σε όλον τον ελλαδικό χώρο. 


Είμαστε ο νομός που συνυπάρχουν αρμονικά τα τελευταία εκατό χρόνια ντόπιοι πληθυσμοί και πληθυσμοί προσφύγων από όλα τα μέρη του Μείζονος Ελληνισμού. Πόντιοι, Θρακιώτες, Στρωμιτσιώτες, Ίωνες, Καππαδόκες, Ανατολικορωμυλιώτες, Κρήτες, Βλάχοι και Σαρακατσάνοι δημιουργήσαν το μοναδικό κιλκισιώτικο μωσαϊκό, εμπλουτίστηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια με παλλινοστούντες από την Τσεχία, την Πολωνία, τη Γεωργία, τη Ρωσία, καθώς και με αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες κι από άλλα κράτη όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία προσδίδοντας στον τοπικό πληθυσμό ποικίλα, πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Η συμπόρευση και συνεργασία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου με τη συμμετοχή των εκλεγμένων από τις παραπάνω ομάδες ατόμων είναι αυτή που θα αποφέρει την τοπική ανάπτυξη, την απορρόφηση κονδυλίων και την αξιοποίησή τους, την βελτίωση δομών και υποδομών, τον τουρισμό, την προστασία και προβολή αρχαιολογικών χώρων και παραδοσιακών οικισμών και προϊόντων, την κατασκευή χώρων, δρόμων, την επαρκή συντήρησή τους και τόσα άλλα, δημιουργώντας τα εχέγγυα μιας δίκαιης και ρεαλιστικής καταγραφής αναγκών και της ικανοποίησης αυτών.

Οι δαιδαλώδεις και συχνά ανεπαρκείς, ασαφείς και ανεφάρμοστοι νομικοί κανόνες, η αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δυο θεσμών Αυτοδιοίκησης και η αδυναμία σαφούς αναγνώρισης και κατανομής του πεδίου ευθύνης, μια δυσνόητης κατάστασης που τα τελευταία μόλις χρόνια γίνονται προσπάθειες καταγραφής και επίλυσης της, είναι η απόδειξη της ανάγκης της συμπερίληψης της Περιφερειακής Διοίκησης και του Δήμου και αντίστροφα.

Όλα αυτά κάνουν επιτακτική την επιλογή στις αυτοδιοικητικές εκλογές ατόμων που να γνωρίζουν τις παραμέτρους αυτές και να είναι αποφασισμένοι να κινηθούν σε γραμμές αλληλοϋποστήριξης και στενής συνεργασίας.

Ας είναι αυτή η ώρα που η πόλη του Κιλκίς και ο νομός του Κιλκίς θα αποκτήσουν το Κύρος, την Ταυτότητα και τη Δύναμη που τους αρμόζει.

Ας επικρατήσει η σύνεση προς το κοινό συμφέρον γιατί αυτό είναι το μόνο διαχρονικό. Συμφεροντολογισμοί και μικροπολιτικές μόνον δεινά προκαλούν.

Κι εδώ αξίζει να θυμηθούμε τη ρήση του Ηράκλειτου: «Όδὸς ἄνω κάτω μία καὶ αυτή» (Ο δρόμος που ανεβαίνει κι ο δρόμος που κατεβαίνει είναι ένας κι ο ίδιος δρόμος).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.