Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Περί ανάπτυξης ο λόγος (Τρίτο μέρος)

Γράφει ο Νίκος Νίτσας
Σήμερα στο τρίτο, και τελευταίο μέρος, θα συνεχίσω το αφήγημα όλων μας που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη. Έχω ξαναπεί πώς όλοι την θέλουμε και όλοι σκεφτόμαστε τρόπους για να έλθει.

Κοινός παρονομαστής στα προγράμματα όλων των συνδυασμών (συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας) οι συγκοινωνίες . Αστικές, υπεραστικές, και προαστιακός. Είναι εξόφθαλμα προφανές ότι η πόλη πάσχει από αστικές συγκοινωνίες. 

Όσο κι αν ψάξει κίνητρο κάποιος να μην χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο για την μετακίνηση του εντός και εκτός πόλης (γύρω χωριά) δεν θα καταφέρει και τελικά θα κινηθεί με το δικό του μέσο. Με ότι αυτό συνεπάγεται (κίνηση και άναρχο παρκάρισμα εντός πόλης). 

 Το γιατί διαχρονικά δεν υπήρξε μια σοβαρή και οργανωμένη πρωτοβουλία από τις εκάστοτε διοικήσεις του παρελθόντος είναι ένα καλό ερώτημα. Και φυσικά να πούμε ότι δεν αποτελεί σοβαρή και οργανωμένη πρωτοβουλία την κατά καιρούς δημιουργία στάσεων με χάρτη της πόλης σε αυτές. 

 Τι να τις κάνει τις στάσεις ο δημότης η ο επισκέπτης, όταν δεν υπάρχουν αστικά λεωφορεία. Παρατηρείται επίσης ότι ο σταθμός των τραίνων στην Κρηστώνη δεν συνδέεται με αστική γραμμή. 

Πράγμα οξύμωρο και συμπαθάτε με αστείο. Πολλώ μάλλον όταν μιλάμε για την ανάγκη πίεσης προς τον ΟΣΕ, για την δημιουργία προαστιακού με την οποία προσδοκούμε επισκεψιμότητα και από άλλες πόλεις. 

 Όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο Υποψήφιος Δήμαρχος του συνδυασμού ΚΙΛΚΙΣ ΜΑΖΙ ΜΠΟΥΡΟΥΜΕ Κος ΣΟΥΛΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ, η προσδοκώμενη ανάπτυξη περνά από τις σιδηροδρομικές γραμμές και το οδικό δίκτυο που συνδέουν την Πόλη μας αλλά και τον Νομό μας με την Θεσσαλονίκη και τους Γύρω νομούς. 

Είναι τόσο μεγάλη η σημασία και των δύο που δεν επιτρέπεται να παραμένει υποβαθμισμένο το όλο ζήτημα. Τι κάνουμε εμείς για αυτό ? Εμείς λοιπόν δεν έχουμε συνδέσει καν τα ΤΕΙ με την πόλη με αστική γραμμή .

Στο πρώτο μέρος, είχα αναφερθεί στην αναγκαιότητα βελτίωσης και προστασίας των δομών του Δήμου. Θα επανέλθω σε αυτό. Η καθημερινότητα, αλλά και οι υφιστάμενες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες καθιστούν επίκαιρη και όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία την δημιουργία δομών κοινωνικής στήριξης. 

 Το βιοτικό επίπεδο έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό σήμερα που πολλοί συνάνθρωποι μας (κυρίως ηλικιωμένοι ) έχουν ανάγκη στήριξης . Σε αυτό τον τομέα νομίζω ότι υστερούμε τραγικά. Κατά καιρούς βλέπω στους δρόμους αυτοκίνητα του δήμου για βοήθεια στο σπίτι. 

Δεν είμαι σίγουρος όμως για το πόσο αποτελεσματικό είναι ένα πρόγραμμα που εξαρτάται από τους διατιθέμενους πόρους του ΥΠΕΣ. Ένας δήμος που έχει πόρους όμως, ιδίους θα προσθέσω μπορεί εφόσον αποτελεί προτεραιότητα του να το υποστηρίξει. Επαναλαμβάνω εφόσον αποτελεί προτεραιότητα .

Στον δικό μας δήμο ο διευθυντής του ειδικού σχολείου Κιλκίς Κος Ιωάννης Κακουλίδης παρακαλά από τον Νοέμβρη τις υπηρεσίες του Δήμου να του προμηθεύσουν τα υλικά για να ολοκληρώσει τις εργασίες αποπεράτωσης της πισίνας που ο ίδιος και με δικά του μέσα ξεκίνησε, λαμβάνοντας μόνο υποσχέσεις. Είναι δραματικά αστείο το γεγονός, όταν σκεφτείτε ότι ο εν λόγω διευθυντής έχει αποπερατώσει κατά τα 3/5 τις εργασίες κατασκευής , για ένα έργο που αποσκοπεί στο να καλυτερεύσει τις συνθήκες παιδιών που φιλοξενούνται από το ειδικό σχολείο.

Αναφέρθηκα σε πόρους . Ωραία λοιπόν . Πως θα μπορούσαμε να βρούμε πόρους. Το ερώτημα αυτό έχει κατά την γνώμη μου δύο άξονες. Πόρους που μπορούν να εξευρεθούν από την πολιτεία και την ευρωπαϊκή ένωση, και πόρους που θα μπορούσαν προέλθουν από ίδιες δραστηριότητες. 

Για τον μεν πρώτο άξονα , διαφαίνεται πως διαχρονικά δεν υπήρξε διάθεση πίεσης της κεντρικής κυβέρνησης για την έγκριση τέτοιου είδους κονδυλίων,(το γιατί είναι γνωστό, κομματική εξάρτηση το λένε). Επίσης καμία διοίκηση ως τώρα δεν πήρε στα σοβαρά την δυνατότητα των ΕΣΠΑ. 

 Μαθαίνω ότι σε όλες τις πόλεις που σήμερα μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας ως πετυχημένες, υπάρχει ολόκληρο τμήμα άντλησης πόρων μέσα από προγράμματα της Ε.Ε. Στον δικό μας δήμο δεν ξέρω και δεν είμαι σίγουρος ένα υπάρχει κάτι τέτοιο.

Για να μην αναφερθώ στην ανάγκη διεκδίκησης από το κράτος μέρους του ΕΝΦΙΑ η του σου συνόλου καλύτερα . Αυτό βέβαια οφείλω να ομολογήσω δεν είναι μια δράση που μπορεί να αναληφθεί μονομερώς, και που απαιτεί ένα γενικότερο συντονισμό από όλους τους Δήμους. Είναι μια ιδέα όμως που φαίνεται ότι δεν έπεσε ποτέ στο τραπέζι της κουβέντας.

Ένας μεγάλος ξένος πολιτικός είπε "μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά κοίτα τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου" Με αυτή την φράση προχωρώ στον δεύτερο άξονα. 

Αυτόν των ιδίων πόρων. Το σύνολο των υποψηφίων αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η χρήση του φυσικού αερίου στην πόλη και στα χωριά του Δήμου. Έχουν καταγράψει και στα προγράμματα του αυτήν την ανάγκη. 

Πόσοι όμως μιλούν για δημιουργία Δημοτικής επιχείρησης Φυσικού Αερίου (δεν μπορώ να θυμηθώ πόσα είναι τα χρόνια που έχει φτάσει στην πόλη και παραμένει ανεκμετάλλευτο). Μια επιχείρηση που θα λειτουργεί ως μεταπωλητής φυσικού αερίου με ότι αυτό συνεπάγεται. Να ένας πόρος.

Πόσοι από τους υποψηφίους έχουν επισημάνει την ανάγκη της εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι στέγες των σχολείων παραμένουν κενές ενώ θα μπορούσαν να έχουν γεμίσει με φωτοβολταικά. (πόρους δηλαδή) . Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν φωτοβολταικά πάρκα ας πούμε στις εκτάσεις που έχει ο δήμος και ενοικιάζονται έναντι πινακίου φακής κι άλλοι πόροι δηλαδή που θα μπορούσαν να εκμεταλευθούν από μια Δημοτική Επιχείρηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αλήθεια τα σκουπίδια μας τι τα κάνουμε ? Σήμερα είναι γνωστό ότι έχει δημιουργηθεί αγορά σκουπιδιών( η ανακύκλωση για ορισμένους έχει γίνει τομέας ανάπτυξης) . Εμείς τι κάνουμε με τα δικά μας σκουπίδια; 

Νομίζω πως τα θάβουμε. Διορθώστε με αν κάνω λάθος. Αστιευόμενος θα πω πως αν αύριο το πρωί πάρω το αεροπλάνο και πάω στις Βρυξέλες, μπορεί και να πάρω τρεις παλέτες γεμάτες πεντακοσάρικα, αν τους πω ότι θέλω φτιάξω εργοστάσιο διαλογής σκουπιδιών. Στον δικό μας Δήμο το σκεφτήκαμε; Οι δικοί μας υποψήφιοι το σκέφτηκαν; Η μήπως είναι ένα θέμα δύσκολο και πολυπλόκαμο (επιχειρηματικές ισορροπίες το λέω εγώ.) 

Τώρα βέβαια σε αυτό το θέμα θα πρέπει να συμβάλουμε και εμείς. Θα πρέπει να αποκτήσουμε την λεγόμενη παιδεία της ανακύκλωσης και να μην παρατάμε όπως όπως τα σκουπίδια μας. Αλλά αυτό είναι το μικρότερο εμπόδιο. 

 Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η έλλειψη διορατικότητας που διέκρινε όλες τις προηγούμενες διοικήσεις . Ελπίζω ότι οι επόμενες θα δουλέψουν προς αυτήν την κατεύθυνση αν και δεν είμαι βέβαιος κρίνοντας την εξ’απαλών ονύχων προσέγγιση τους για το συγκεκριμένο θέμα. 

Προτιμούν τα εύκολα και τα πιασάρικα που τους υποδεικνύουν είτε το κομματικά επιτελεία είτε τα ιδιωτικά τους επιτελεία. Γράφτηκε σε πρόγραμμα ότι θα δημιουργηθεί νέο και με υπερσύγχρονα μέσα Δημοτικό ιατρείο. 

Ωραία λοιπόν ας δημιουργηθεί. Ποιος θα το επανδρώσει. Οι γιατροί απαξιούν τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας των αμοιβών, γιατί να προτιμήσουν τα μικρά δημοτικά ιατρεία;

Εύκολα τα λέμε εύκολα τα γράφουμε . Τι δημιουργούμε όμως , είναι πάντοτε το ζητούμενο . Και η δημιουργία είναι κάτι που το έχει ο καθένας μας μέσα του. Κανένα πολιτικό κόμμα, κανένα επικοινωνιακό επιτελείο δεν μπορεί να σου επιβάλει την ανάγκη να δημιουργείς. Δεν χρειάζονται αυτά. 

Την ανάγκη να δημιουργείς στον τόπο σου πρέπει και επιβάλλεται να την έχεις εσύ που ζεις σε αυτόν τον τόπο. Δεν μπορεί κανείς έξω από αυτόν να σου την υποδείξει. Κανένας, Βουλευτής, κανένας Γραμματέας καμιάς κομματικής οργάνωσης δεν μπορεί να σου επιβάλλει το καλό του σπιτιού σου του τόπου σου. Αυτοί υπάρχουν για να σε ακούν και να μεταφέρουν τις απαιτήσεις σου. 

Αυτή είναι η δουλεία τους . ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ να σε χειραγωγούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.