Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Ήττα για την ομάδα της ΚουΠα στη Γουμένισσα


Του Γιάννη Σιταρίδη
Όπως ξεκίνησε έτσι και έκλεισε τις εμφανίσεις της στο πρωτάθλημα της Β’ ΕΚΑΣΚΕΜ, η ΚουΠα Κιλκίς. Ηττήθηκε από την τοπική ομάδα που συνολικά ήταν καλύτερη, στην τελευταία εκτός έδρας εξόρμηση της με 64 - 56. Μετά και από αυτό το παιχνίδι ολοκληρώθηκε η κανονική αγωνιστική περίοδος για την ομάδα του Κιλκίς με τελικό απολογισμό 15 νίκες και 5 ήττες. 

Η ομάδα δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει θετικά στις αντιξοότητες που συνάντησε και υπέκυψε κόντρα σε έναν αντίπαλο που έδωσε ότι είχε και δεν είχε για να νικήσει. Αυτό που διέθετε η Γουμένισσα έλειπε από την ομάδα του Κιλκίς και δεν ήταν άλλο από το πάθος για τη νίκη. 

Όταν μπαίνει στην εξίσωση και ο κόσμος που γέμισε το κλειστό γυμναστήριο της Γουμένισσας και έπαιξε το δικό του ως ένα βαθμό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, μπορεί να ερμηνεύσει ο οποιοσδήποτε εύκολα το αποτέλεσμα.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Το πρώτο καλάθι του αγώνα ήρθε από το Μουστάκα για να ακολουθήσει ένα σερί 10 – 0 για τη Γουμένισσα με καλάθια στο transition προερχόμενα από την καλή της άμυνα. Τα σερί συνεχίστηκαν για την μία και την άλλη ομάδα μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου. 7 – 0 για την ΚουΠα και μείωση του σκορ στον πόντο. Πέντε αναπάντητοι πόντοι από τη Γουμένισσα στη συνέχεια διεύρυναν εκ νέου τη διαφορά στους έξι πόντους.

Σκορ Περιόδου: 15 - 9

Critical Point Α’ δεκαλέπτου: Κενά διαστήματα
Η ομάδα δεν μπήκε προσανατολισμένη σωστά στο παιχνίδι. Κάποιες στιγμές, έμοιαζε να απουσιάζει από το γήπεδο κυριολεκτικά. Τα κενά στην απόδοση της ιδίως στην άμυνα (εξαιρείται ο Τσουλφαΐδης), έδωσαν πλεονέκτημα στην αντίπαλο.

Το δεύτερο δεκάλεπτο κύλησε κάπως παρόμοια με το πρώτο. Η Γουμένισσα είχε σε όλη τη διάρκεια του, βραχεία κεφαλή στο σκορ με μια διαφορά από 1 μέχρι 7 πόντους. Η ομάδα της ΚουΠα είχε κάποιες καλές στιγμές ανά διαστήματα, που όμως δεν έφταναν για να επιφέρει μια ουσιαστικότερη ανατροπή. Μπορεί το επιμέρους σκορ να έληξε ισόπαλο (15 -15), αλλά φαινόταν ξεκάθαρα πως αν η φιλοξενούμενη ομάδα δεν ανέβαζε στροφές στο δεύτερο μέρος η πέμπτη ήττα της δεν θα ήταν δυνατό να αποφευχθεί.

Σκορ Ημιχρόνου: 30 - 24

Critical Point Β’ δεκαλέπτου: Πολλά λάθη, λίγα ριμπάουντ, μια ασίστ.
Δεκατρία λάθη (τα πέντε στο δεύτερο δεκάλεπτο) μέσα σε είκοσι λεπτά δεν είναι και λίγα. Όταν μάλιστα αυτό συνοδεύεται από μόλις 4 ριμπάουντ (στο δεύτερο δεκάλεπτο) και μόνο μια ασίστ σε όλο το ημίχρονο, δεν μπορείς να έχεις καλύτερη τύχη. Το γεγονός πως το σκορ κρατιόταν σε τέτοια επίπεδα οφείλεται στην αδυναμία της αντιπάλου να εκμεταλλευτεί παραγωγικότερα τα λάθη της φιλοξενούμενης.

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν και το καλύτερο της ομάδας από το Κιλκίς. Η Γουμένισσα ξέφυγε με δέκα (38 – 28) στο ξεκίνημα της περιόδου. Ήταν η στιγμή που το κουμπί αντίδρασης της φιλοξενούμενης, ενεργοποιήθηκε. Με ένα επιμέρους 16 – 5 πλησίασε και ξεπέρασε τη γηπεδούχο κλείνοντας το δεκάλεπτο προηγούμενη. Η ομάδα έτρεξε στον αιφνιδιασμό ξεδιπλώνοντας το ταλέντο της, που προερχόταν από την καλή άμυνα, την πίεση στην πρώτη πάσα, την υπεροχή στον αέρα και την αφύπνιση των Αραμπατζή αλλά κυρίως του Ιωαννίδη.

Σκορ Περιόδου: 42 - 44

Critical Point Γ’ δεκαλέπτου: Η οικονομία
Οκτώ στα δέκα δίποντα είναι μια πολύ καλή επίδοση. Όταν μάλιστα ο Δείκτης Οικονομίας είναι θετικός (4 κλεψίματα, 3 ασίστ, 2 κοψίματα και μόνο 2 λάθη), τότε οι αριθμοί εξηγούν την εικόνα της ομάδας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ομάδα μπήκε αποφασισμένη να ανατρέψει το εις βάρος της αποτέλεσμα και το κατάφερε εν μέρει.

Όλα έδειχναν πως το τελευταίο καθοριστικό δεκάλεπτο θα κρινόταν στην επιθυμία των δύο ομάδων για τη νίκη. Οι όποιες διαφορές τους θα λύνονταν στα επόμενα δέκα δραματικά λεπτά.

Δυστυχώς όμως η ομάδα της ΚουΠα έδειξε εκ νέου, για τρίτο δεκάλεπτο, το κακό της πρόσωπο. Χωρίς συγκέντρωση στην άμυνα, με βιαστικές επιλογές στην επίθεση, (αψυχολόγητα κακά σουτ χωρίς την απαραίτητη κυκλοφορία της μπάλας πριν), και με τις δυο αποβολές καθοριστικών παικτών της ομάδας (Μουστάκας στο 36ο δευτερόλεπτο με 2ο αντιαθλητικό και Ιωαννίδης ένα λεπτό μετά με φάουλ? και τεχνική ποινή αμέσως μετά για διαμαρτυρία), έδωσαν το δικαίωμα στην ομάδα της Γουμένισσας να αισθάνεται καλύτερα ξεφεύγοντας με 8 (52 - 44). Με μια τελευταία αναλαμπή η ομάδα της ΚουΠα έδειξε σθένος, πλησίασε στο καλάθι, (54 - 52) και από εκεί και πέρα… ο Ιονέσκο και…το θέατρο του παραλόγου, ωχριά μπροστά σε αυτό που επακολούθησε.

Critical Point Δ’ δεκαλέπτου: Οι βολές της αντιπάλου
Οι 13 από τους 22 πόντους της αντιπάλου ομάδας προήλθαν από βολές. Οι 10 από αυτές προέκυψαν από διαδοχικές τεχνικές ποινές, φάουλ αντιαθλητικά κλπ κλπ, αμέσως μετά τη μείωση του σκορ στο 52 – 50.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Κάπου εδώ θα πρέπει να γίνει αναφορά σε ένα περιστατικό που κατά τον γράφοντα, καθόρισε σημαντικά το αποτέλεσμα. Το παιχνίδι λάμβανε χώρα στο όμορφο κλειστό γυμναστήριο της Γουμένισσας. Η γηπεδούχος ομάδα με τον κόσμο στο πλευρό της, είχε την τύχη μεταξύ άλλων να υποστηρίζεται ένθερμα από όμιλο παικτών αντίπαλου κλαμπ της ίδιας κατηγορίας, οι οποίοι βρέθηκαν στον αγώνα. Και μέχρι εκεί είναι όλα αν και παράδοξα, θεμιτά. 

Ωστόσο η εκδήλωση της συμπάθειας τους προς την ομάδα της Γουμένισσας, ή καλύτερα της αντιπάθειάς τους προς την ομάδα του Κιλκίς, συνοδεύτηκε από βωμολοχίες, γιουχαΐσματα (μέχρι και άδειο μπουκάλι νερού πετάχτηκε) από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό του παιχνιδιού προς τους παίκτες της ΚουΠα. Δυστυχώς η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν άφησε ανεπηρέαστη την ομάδα. 

Όταν μάλιστα προς τη μέση του τέταρτου δεκαλέπτου κάποιοι παίκτες της ΚουΠα (κακώς) ζήτησαν το λόγο από το συγκεκριμένο κομμάτι της κερκίδας, προκλήθηκε ένταση με μερική σύρραξη και αποβολές εκ νέου για την ομάδα του Κιλκίς. Το παιχνίδι ουσιαστικά χάθηκε νωρίτερα μέσα στο δεκάλεπτο, αλλά η τελική εικόνα και το τελικό αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα. 

Ουσιαστικά το παραπάνω συμβάν δεν επέτρεψε την ομάδα να αντιδράσει για μια τελευταία φορά. Η φιλοξενούμενη έχασε κάθε κίνητρο για μάχη, αποδεχόμενη το αποτέλεσμα, η συγκέντρωση προς τον αγώνα χάθηκε από όλες τις πλευρές (συμπεριλαμβανομένου και του διαιτητικού δίδυμου που φάνηκε να χάνει τον έλεγχο και ήθελε να τελειώσει…αναίμακτα όσο ήταν εφικτό το ματς) και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος για την ΚουΠα Κιλκίς με την πέμπτη της ήττα, ολοκληρώνοντας μια συνολικά κακή βραδιά.

Τελικό σκορ: 64 – 56

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ
Ιωαννίδης Τάσος
Τα σωματικά του προσόντα δεν περνούν απαρατήρητα, η έφεσή του στο ριμπάουντ είναι δεδομένη, η αγωνιστική αξία δεν μπορεί να παραγνωριστεί από κανένα (συμπαίκτη ή αντίπαλο). Κι όμως μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να ξεδιπλώσει το απαράμιλλο ταλέντο του. Ο Ιωαννίδης Τάσος είναι ειδική περίπτωση. 

Όσο εύκολα μπορεί να πάρει ένα παιχνίδι μόνος του, το ίδιο εύκολα μπορεί να το χάσει. Η εμφάνιση του στη Γουμένισσα έδειξε πως μπαίνει και αυτός έστω καθυστερημένα στο σωστό δρόμο, βρίσκοντας αγωνιστικό ρυθμό και εξοπλίζοντας περισσότερο το οπλοστάσιο της ομάδας εν όψει play off. Έκανε αισθητή την παρουσία του στις δυο ρακέτες του γηπέδου, πήρε ριμπάουντ (11), σκόραρε (12) έκοψε 2 αντίπαλα σουτ, έκλεψε μία φορά τη μπάλα, πάσαρε μια φορά στέλνοντας σε καλάθι (πάρε βάλε) το Χοτουμανίδη και δεν έκανε κανένα λάθος, βοηθώντας τα μέγιστα για όσο διάστημα έπαιξε την ομάδα του.

Θα την βοηθούσε περισσότερο βέβαια αν δεν αποβαλλόταν για ανόητη διαμαρτυρία μετά από αμφισβητούμενο φάουλ στο οποίο υπέπεσε. Δεν κράτησε την ψυχραιμία του και μοιραία αποβλήθηκε αφήνοντας την ομάδα αβοήθητη για τα τελευταία 8 λεπτά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο πρώτος στόχος είχε επιτευχθεί από την προηγούμενη αγωνιστική, όταν και η ομάδα της ΚουΠα εξασφάλιζε μια θέση στη δυάδα που της δίνει το πλεονέκτημα έδρας στα επερχόμενα play off. Μια ενδεχόμενη νίκη θα χάριζε την πρωτιά στην ομάδα μια αγωνιστική πριν τη λήξη του πρωταθλήματος (την επόμενη εβδομάδα έχει ρεπό και θα πρέπει να περιμένει τα υπόλοιπα αποτελέσματα ώστε να γνωρίζει την τελική της θέση στη βαθμολογία της Β’ ΕΚΑΣΚΕΜ). 

Από εκεί και πέρα αυτή η ήττα μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει θετικά. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η ομάδα οφείλει να συμπεριφερθεί σωστά, να διδαχθεί από τα λάθη της και να επανέλθει δυναμικά κατακτώντας και το δεύτερο στόχο που έχει θέσει και δεν είναι άλλος από την άνοδο στην πρώτη κατηγορία της ΕΚΑΣΚΕΜ. 

Οι παίκτες δεν πρέπει να ξεχνούν πως αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές και οφείλουν να αποδείξουν πρώτα στην ομάδα και μετά στον εαυτό τους, πως τα πρωταθλήματα κερδίζονται μέσα στο γήπεδο και όχι εκτός αυτού. Οφείλουν να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες του παρελθόντος, της αντεκδίκησης και της αντιπαράθεσης με τους…άλλους, να δουλέψουν σκληρά το διάστημα αυτό, και να παίξουν το μπάσκετ της ζωής τους στις επερχόμενες μάχες των play off, αδιαφορώντας για τον αντίπαλο. Και τότε θα είναι αυτοί που θα γελάσουν τελευταίοι…

ΠΟΝΤΟΙ ΟΜΑΔΑΣ: (Τσάτσης)
Πλάκα, Υφαντίδης 3, Ποζίδης 6, Σκάλε, Ψωμιάδης, Δαλαλέλης, Χοτουμανίδης 15, Τσουλφαϊδης 2, Αραμπατζής 6, Μουστάκας 10, Ιωαννίδης 12(1τρ), Κώττης 2.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ ΑΓΩΝΑ: 15 - 09 / 30 - 24 / 42 - 44 / 64 - 56


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.