Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Αποτίμηση προγραμμάτων ανακύκλωσης στο Δήμο Κιλκίς

Εισήγηση Αντιδημάρχου Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Αικατερίνης Γιαννακούλα – Ζιούτα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 
Κύρια Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι 
Έχω την τιμή να σας παρουσιάσω συνοπτικά τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει για τα εφαρμοζόμενα προγράμματα ανακύκλωσης στο Δήμο Κιλκίς. Σε γενικές γραμμές πρέπει να σημειώσω ότι η πορεία της ανακύκλωσης σημειώνει θεαματική άνοδο χάρη στην καλύτερη οργάνωση και ενίσχυση του εξοπλισμού ανακύκλωσης που διαθέτει ο Δήμος Κιλκίς και κατά δεύτερο λόγο στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των δημοτών μας, ειδικά των μαθητών και των νέων ανθρώπων σε φιλικά περιβαλλοντικές προτάσεις.

Τον περασμένο Μάιο, μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω τα υλοποιούμενα προγράμματα ανακύκλωσης σε ενημερωτική ημερίδα του Επιμελητηρίου με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. με την οποία και συνεργαζόμαστε. 

Στο πλαίσιο των πολύ καλών μας επιδόσεων στην ανακύκλωση ζητήσαμε επιπλέον 200 μπλε κάδους ώστε να κάνουν χρήση των ωφελημάτων της ανακύκλωσης επιπλέον χωριά του Δήμου μας ενώ είδαμε θετικά την ιδέα για την ίδρυση Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (Σ.Μ.Α.Υ.).

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια δυναμική επανεκκίνηση στον τομέα της ανακύκλωσης η οποία μεταφράσθηκε σε τετραπλασιασμό των εκτελεσθέντων δρομολογίων και στην εντυπωσιακή αύξηση του ανακυκλώσιμου υλικού που συγκεντρώθηκε από 261,9 τόνους το 2016, στους 826,08 τόνους το 2017 και στους 1.156,96 τόνους βάσει της

τελευταίας καταγραφής που έγινε στις 31.12.2018. (Αντιστοίχως τα δρομολόγια του 2016 ήταν 70, του 2017 έφθασαν τα 190 και την περσινή χρονιά ο αριθμός των δρομολογίων που εκτελέσθηκαν για τις ανάγκες της ανακύκλωσης ανήλθε τα 271). Ο εξοπλισμός σε μπλε κάδους ενισχύθηκε εξίσου με τη διάθεση 120 νέων κάδων από την συμβαλλόμενη με το Δήμο Κιλκίς Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης τη διετία 2017 – 2018. Στην ανακύκλωση ο Δήμος Κιλκίς επιχειρεί συνολικά με 690 ενεργούς μπλε κάδους μέσα στην πόλη και σε 29 μεγάλα χωριά του Δήμου μας.

Η ανακύκλωση λαμπτήρων, οικιακών συσκευών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού γενικότερα απέδωσε 4 τόνους και 190 κιλά ενώ αναμένονται τα επίσημα στοιχεία για τη συγκεντρωθείσα ποσότητα του ανακυκλωμένου γυαλιού από την Ε.Ε.Α.Α. Οι μπλε κώδωνες που χρησιμοποιούνται για την ανακύκλωση του γυαλιού εξυπηρετούν σήμερα 46 τοπικές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλω να κάνω και στο πρόγραμμα ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ρούχων το οποίο τρέχει πολύ ικανοποιητικά, αν λάβει κανείς υπόψη ότι έχουν συλλεχθεί 38.748 κιλά ρούχων (το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 82,83% προέρχεται από την πόλη του Κιλκίς) στους δέκα μήνες εφαρμογής του. 

Για το πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων έχουμε υπογράψει πενταετή σύμβαση με την εταιρία ανακύκλωσης EastWest η οποία και μας προμήθευσε με είκοσι ειδικούς κάδους που έχουμε εγκαταστήσει στην πόλη και στα κεφαλοχώρια. Η θετική ανταπόκριση των δημοτών στο πρόγραμμα αυτό, που έχει πολύ καλή υποδοχή, μας δίνει την ευχέρεια να επεκτείνουμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης σε άλλα δέκα μεγάλα χωριά όπου και θα εγκατασταθούν την άνοιξη ισάριθμοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων.

Ο Δήμος Κιλκίς και η Αντιδημαρχία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης έδωσαν βαρύτητα στην ανακύκλωση με ενημερωτικές και διαδραστικές πρωτοβουλίες πέρσι σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς φορείς και σχολεία (ανακύκλωση παλιών μικροσυσκευών στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής δράσης Let’s do it in Greece, λούνα παρκ ανακύκλωσης στο Δημοτικό Πάρκο - Κήπο) οι οποίες θα συνεχιστούν στη βάση πραγματοποίησης στοχευμένων παρεμβάσεων για την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και για την ανάπτυξη μιας πιο φιλικής σχέσης με το αστικό περιβάλλον.

Συνοψίζοντας για την ανακύκλωση να πω ότι θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην ενημέρωση και να επικεντρωθούμε σε νέες περιβαλλοντικές δομές όπως η λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης και η δημιουργία Πράσινων Σημείων για τη χωροθέτηση των οποίων ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία αναζήτησης κατάλληλων κοινόχρηστων αγροτεμαχίων.

Πιστεύω ότι όλα αυτά θα αποτελέσουν χρήσιμα περιβαλλοντικά εργαλεία στο άμεσο μέλλον, για το αστικό και φυσικό περιβάλλον, για τη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής του δημότη στην πόλη μας και στα χωριά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.