Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019

Τιμάται η μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου

Δελτίο τύπου Συλλόγου Καρκινοπαθών
Κιλκίς και Παιονίας «ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ»
Τη μνήμη του προστάτη τους Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου θα τιμήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2018 τα μέλη του συλλόγου καρκινοπαθών Κιλκίς και Παιονίας «ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ». Θα τελεστεί η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κιλκίς.

Ο Άγιος Ευγένιος ήταν ο δεύτερος Επίσκοπος Τραπεζούντας, μετά τον ιδρυτή της Απόστολο Ανδρέα.

Σε μια περίοδο σκληρών διωγμών απέναντι στους χριστιανούς, όταν οι έπαρχοι της Καππαδοκίας και της Αρμενίας Λυσίας και Αγρικόλαος έκαναν πράξη το απάνθρωπο διάταγμα να θανατώνεται κάθε πιστός της νέας θρησκείας, ο Άγιος Ευγένιος έζησε και μαρτύρησε μαχόμενος κάθε στιγμή υπέρ της βαθιάς του πίστης στον Ιησού Χριστό και το κήρυγμά του.

Ο Άγιος Ευγένιος μαρτύρησε με τους συναθλητές του Ουαλεριανό, Κάνδιδο και Ακύλα την 21η Ιανουαρίου 290 μ.Χ. οπότε τιμάται η μνήμη και των τεσσάρων μαρτύρων. Το σκήνωμα του Αγίου ενταφιάστηκε πλησίον του τόπου του μαρτυρίου του, όπου και χτίστηκε ναός προς τιμή του.

Η λατρεία του άρχισε να εξαπλώνεται στην Τραπεζούντα τον 5ο αιώνα. Αργότερα οι μεγάλοι Κομνηνοί τον θεώρησαν προστάτη τους, γεγονός που εξηγεί και τη συχνή απεικόνισή του σε νομίσματα και σε εμβλήματα της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου