Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Ταξίδι στη Βηθλεέμ: Εκεί που γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός η ευτυχία αργεί να έρθει

Κείμενο-φωτογραφίες: Παναγιώτης Γεωργιάδης
Είναι πολύ ωραία η περίοδος των Χριστουγέννων. Αν και υπάρχουν πολλές ενστάσεις για το αν η 25η Δεκεμβρίου αλλά και το έτος «μηδέν» είναι οι πραγματικές ημερομηνίες της Γέννησης του Ιησού Χριστού, παρόλα αυτά όλοι βολεύονται.

«Τοποθετημένη» με μαεστρία στην μέση ακριβώς του χειμώνα, τον «σπάει στα δύο» δίνοντας μια ανάσα ώστε να τον βγάλουμε λίγο πιο εύκολα, ειδικά οι λαοί του βορείου ημισφαιρίου. Αν και αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή των Χριστιανών, στο πανηγύρι συμμετέχουν και λαοί άλλων θρησκειών. Βέβαια για να μην υπάρξει πρόβλημα στις κοινωνίες με μείγμα διαφορετικών θρησκειών, οι ευχές προσαρμόζονται ανάλογα τον αποδέκτη και το «Merry Christmas»γίνεται συνήθως πιο γενικό του τύπου «Season's Greetings». 

Αυτή τη περίοδο επίσης, οι περισσότερες χώρες του κόσμου ζουν ένα απίστευτο κλίμα χαράς, αισιοδοξίας, φιλανθρωπίας, αγάπης και αλληλεγγύης, αλλά κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική αιτία. Από τη πολυπολιτισμική Νέα Υόρκη και τη μουσουλμανική Κωνσταντινούπολη μέχρι τα βλαχοχώρια των Τζουμέρκων, όλοι στολίζονται σαν την Άρτα και τα Γιάννενα. 

Ακόμη και αλλόθρησκες πόλεις που βλέπουν σταυρό και και τους ανεβαίνει η πίεση, δε διστάζουν να βάζουν Άη Βασίληδες και έλατα. Καταναλώνονται τόννοι από αλκοόλ, χοιρινά, γαλοπούλες, μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Για ψώνια δε μιλάμε, αφού πρέπει να διακινούνται εμπορεύματα κάποιων δισεκατομμυρίων. Η γιορτή της Χριστιανοσύνης κλείνει με βόλτες στις εντυπωσιακές Χριστουγεννιάτικες αγορές, ενώ πραγματοποιούνται χιλιάδες εκδρομές παγκοσμίως με δημοφιλή τα μέρη με χιονισμένα ή όχι τοπία.

Στη Βηθλεέμ πότε λέτε να πάτε ;

Αν και ο Ιησούς Χριστός είναι το κυρίαρχο πρόσωπο για το οποίο γίνεται αυτός ο παγκόσμιος οικονομικός και κοινωνικός πανζουρλισμός, παρόλα αυτά ελάχιστες αναφορές γίνονται σε Αυτόν και ειδικά για τη Γέννησή Του. Οι παιδικές μας μνήμες περιλαμβάνουν την ταπεινή φάτνη, τα προβατάκια, το Θείο Βρέφος, τον Ιωσήφ και την Παναγία, τους Τρεις Μάγους, το Άστρο κ.α. 

Πως είναι άραγε σήμερα τα μέρη που διαδραματίστηκαν οι ιστορικές στιγμές του Χριστιανισμού; Και γιατί δεν έχουν καμία, μα καμία σχέση με αυτό που βιώνουμε αυτές τις ημέρες ; Τα Omorfa Taxidia βρέθηκαν στον τόπο που γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός στην πόλη Βηθλεέμ στην Παλαιστίνη, και φυσικά τίποτα δε θυμίζει τα δυτικοευρωπαϊκά Χριστούγεννα που γνωρίζουμε. 

Μάλλον θα λέγαμε ότι εκεί κανείς δε γιορτάζει, ενώ είναι αμφίβολο αν είναι και ευτυχισμένοι οι άνθρωποι. Όλα είναι απλά, ταπεινά, φτωχικά και «φυλακισμένα», αφού για να φτάσετε στη Βηθλεέμ θα πρέπει να περάσετε από το αυστηρό Check point των Ισραηλινών και δίπλα από πανύψηλα τείχη ( στους τουρίστες είναι πιο χαλαροί ).

Δεν έχει ούτε όμορφα τοπία με έλατα και να πέφτει απαλό χιόνι, ούτε γελαστούς Αγιοβασίληδες, ούτε λάμψη, ούτε κλίμα ευφορίας. Όλα είναι ξερά και άγονα. Εκεί που γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, στέλνοντας το μήνυμα της ταπεινότητας και τίποτα άλλο. Η κατάσταση δεν είναι απλά δύσκολη. Είναι τραγική ειδικά για τους Παλαιστίνιους. 

Οι οποίοι αντιμετωπίζουν με όσο χιούμορ τους έχει μείνει, την πολυπόθητη ειρήνη στην περιοχή. Ακόμη και η Βασιλική της Γέννησης δεν έχει κάτι εντυπωσιακό. Το δε σπήλαιο που γεννήθηκε ο Ιησούς και βρίσκεται κάτω από το Ιερό, είναι ακόμη πιο απλό και ταπεινό. Σε αυτό το σκοτεινό και στενό μέρος διαστάσεων 12,5 Χ 3,20 μέτρων, 

θα νιώσετε απίστευτα συναισθήματα. Θα δακρύσετε, θα πλημμυρίσει η καρδιά σας και η ψυχή σας από συγκίνηση, αλλά δεν θα μπορείτε να κατανοήσετε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Κι ας μην έχει φώτα και δώρα. Φωτίζεται μόνο από 53 κανδήλες ( 19 των Ορθοδόξων, 17 των Καθολικών και 17 των Αρμενίων.) Στο σημείο της Γέννησης έχει τοποθετηθεί ασημένιο αστέρι, που αναγράφει με λατινική γραφή «Εδώ γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός από την Παρθένο Μαρία».

Στο δεξιό μέρος του σπηλαίου βρίσκεται η Αγία Φάτνη, όπου κατά την παράδοση η Παναγία τοποθέτησε το Θείο Βρέφος στα άχυρα για να ζεσταθεί. Το σπήλαιο ανήκει στους Ορθοδόξους, ενώ η Φάτνη στους Παπικούς. Στο Ναό της Γέννησης βρίσκεται και το σπήλαιο των Νηπίων όπου βρίσκονται τα 14.000 ιερά λείψανα των νηπίων που έσφαξε ο Ηρώδης.

Εκεί είναι τα πραγματικά Χριστούγεννα, κι ας μην είναι όλα τόσο όμορφα και χαρούμενα. Κάποια στιγμή στη ζωή σας, πρέπει να προγραμματίσετε να πάτε και δεν θα χάσετε….

Η Βηθλεέμ (Μπαΐτ-Λαμ που σημαίνει «Πόλη του κρέατος» λόγω της ανεπτυγμένης κτηνοτροφίας), Εβραϊκά (Μπέιτ-Λεχέμ, που σημαίνει «Οίκος Άρτου»), είναι πόλη που ανήκει στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ νοτιοδυτικά της Ιερουσαλήμ. 

Τους τρεις πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού ήταν ένα μικρό και ασήμαντο χωριό. Τον 4ο αιώνα η Αγία Ελένη έκτισε πάνω στο σπήλαιο της Γέννησης του Κυρίου τον πρώτο ναό, ενώ με την αποχώρηση των Σταυροφόρων το 1187 το χωριό έπεσε σε παρακμή. Το 19ο αιώνα, η αύξηση των Χριστιανών προσκυνητών δίνει μια άλλη πνευματική και οικονομική ανασυγκρότηση.

Σήμερα οι κάτοικοί της είναι Άραβες Ορθόδοξοι και μουσουλμάνοι. Ελάχιστοι από τους περίπου 22.000 κάτοικους της Βηθλεέμ είναι Χριστιανοί. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά και υπολογίζονται στους 2.000 περίπου. Επίσης στη Βηθλεέμ υπάρχουν πνευματικά ιδρύματα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων όπως Ναοί και Εκπαιδευτική Σχολή (από Νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο).

Πηγή: Omorfa taxidia facebook

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.