Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Κιλκίς: Εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018, ξεκινούν οι κύριες εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Εκδηλώσεις που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, η οποία αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων.

Οι επετειακές εκδηλώσεις θα «απλωθούν» σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και εκτός από τις αναφορές στα καθαρά πολεμικά γεγονότα, θα περιλαμβάνουν και άλλες παραμέτρους του Πρώτου Μεγάλου Πολέμου, όπως το σημαντικό αρχαιολογικό έργο που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές πολεμικών επιχειρήσεων.

Τις εκδηλώσεις συντονίζει η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς με συμμετοχή των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας, το Βρετανικό Συμβούλιο, την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων, τη Βρετανική Πρεσβεία, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, το στρατιωτικό-πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την 71η Ταξιαρχία «Πόντος», την 33η Μ/Κ Ταξιαρχία, την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση, πανεπιστημιακούς, ερευνητές και συλλέκτες.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς στις 19 Σεπτεμβρίου, με τη μορφή Ημερίδας και τον τίτλο «Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς: 1918-2018, 100 χρόνια από τη λήξη του Παγκοσμίου πολέμου –Η διαχείριση της μνήμης» και με το ακόλουθο πρόγραμμα:

19.00-19.15 έναρξη χαιρετισμοί

19.20

Ομιλητής ο κ. Δορδανάς Στράτος, επίκουρος καθηγητής ιστορίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας «η Ελλάδα στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο»

19.40

Ομιλήτρια η κα Χαρίτου Δέσποινα, αρχαιολόγος υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Οχυρώσεις του Α’ Παγκόσμιου πόλεμου στην κοιλάδα του Αξιού»

20.00

(Κεντρικός) Ομιλητής ο κ. Βλασίδης Βλάσης – Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Μνημεία και πολιτικές μνήμης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Κιλκίς»

Συζήτηση-ερωτήσεις

Συντονίζει ο κ. Νικόλτσιος Βασίλειος – Συνταγματάρχη εν αποστρατεία – ιστορικός-ερευνητής

Το συνολικό πρόγραμμα:


17.09.2018, ώρα 10.00, Αίθουσα Συσκέψεων Αντιπεριφέρειας Κιλκίς – Συνέντευξη τύπου-παρουσίαση προγράμματος 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου –εκδηλώσεις μνήμης»

19.09.2018, ώρα 19.00 Συνεδριακό κέντρο Δήμου Κιλκίς- Ημερίδα

«Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς : 1918-2018, 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου –Η διαχείριση της μνήμης»

24.09.2018, ώρα 18.00, Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου, Δήμου Παιονίας, εγκαίνια έκθεσης παιδικής ζωγραφικής με θέμα «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται» (Salonika Remembers) - συνεργασία του British Council, της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (CWGC), του οργανισμού Never Such Innocence και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα

26.09.2018, ώρα 18.00 Καπναποθήκη Αυστροελληνικής, Δήμου Κιλκίς εγκαίνια έκθεσης «Ενθυμήματα από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο», Πολεμικό-Στρατιωτικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Ιδ. Συλλογή κ. Νικόλτσιου Βασίλειου – Συνταγματάρχης εν αποστρατεία – ιστορικού-ερευνητή.

30.09.2018, Διασυμμαχικό Μνημείο Πολυκάστρου (11.00π.μ), Ηρώο πεσόντων Βρετανικού Στρατού και Ελληνικό Στρατιωτικό κοιμητήριο Δοϊράνης (15.00μ.μ), επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

11.11.2018, ώρα 12.00, εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς "Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου: από τα χαρακώματα των μαχών ... στα σκάμματα των ανασκαφών"

16.11.2018, ώρα 11.00, Φουαγιέ Αντιπεριφέρειας Κιλκίς, εγκαίνια έκθεσης παιδικής ζωγραφικής με θέμα «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται» (Salonika Remembers) - συνεργασία του British Council, της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (CWGC), του οργανισμού Never Such Innocence και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα

Για οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.