Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

"Όταν αποφασίζουν, οι άσχετοι και οι τεχνοκράτες της οκάς"


Γράφει ο Νίκος Νίτσας
Ένας φίλος έγραψε: Το λιμενικό εμβολίζεται, ο στρατός αιχμαλωτίζεται, και η αστυνομία ξεφτιλίζεται. Δεν μπορώ να σκεφθώ κάτι πιο αντιπροσωπευτικό για τις ψυχές που βρίσκονται στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις μας. Ναι έτσι ειναι και έτσι ήταν πάνω κάτω και όλα τα προηγούμενα χρόνια. 


Απλά δεν υπήρχαν οι αίτιες που αναδείκνυαν τα προβλήματα που υπάρχουν στις τάξεις αυτών των σωμάτων. 

Όμως ας δούμε λιγάκι τα πως και τα γιατί. 

Για παράδειγμα ας αναρωτηθούμε και ας πούμε το γιατί φτάσαμε σε σημείο να εμβολίζεται ένα σκάφος του Λιμενικού και να μην συμβαίνει απολύτως τίποτε. Ας δούμε το γεγονός του ότι συλλαμβάνεται μια ελλιπής περίπολος και να μην πέφτει ούτε μια ντουφεκιά. 

Ας δούμε το γεγονός του ότι ομάδες αστυνομικών φαίνονται να μην πράττουν τίποτε για την ανάκτηση του χαμένου ελέγχου σε περιοχές της Αθήνας. Κοινός παρονομαστής αρχικά σε όλες τις περιπτώσεις είναι η έννοια του κατευνασμού.

Δεν θέλαμε και δεν θέλουμε ως πολιτεία να αυξηθούν οι τόνοι σε όλα τα επίπεδα. Αυτό που φαίνεται να μας βολεύει δηλαδή είναι η τοποθέτηση βιαστικά όλων των γεγονότων κάτω από το χαλάκι, μιας και οι προτεραιότητες μας ειναι άλλες...

Σε μια εποχή που αυτό που μετρά ειναι η δόση (όχι του εθισμένου στις ουσίες) λίγο φαίνεται να ενδιαφέρουν την πολιτεία οι παρενέργειες γεγονότων που η ίδια επιβάλλει να αντιμετωπίζεται με κατευναστικές πρακτικές. 

Σε μια εποχή που όταν απαιτείται να φύγει ένα πλοίο σε μια επιχείρηση, έγινε κοινή πρακτική ο κανιβαλισμός ενός άλλου σε ανταλλακτικά, σε μια εποχή που για να κινηθεί ένας τεθωρακισμένος σχηματισμός πρέπει να ξεψειρίσουμε μερικά άλλα παρκαρισμένα άρματα, σε μια εποχή που νοικιάζουμε αριθμό αρμάτων μας επειδή δεν μπορούμε να τα συντηρήσουμε, σε μια εποχή που στελέχη ειδικών δυνάμεων βάζουν το χέρι στην δίκη τους τσέπη για να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, σε μια εποχή που η πολιτεία ζητά από αστυνομικούς να ειναι απλοί παρατηρητές σε γεγονότα που κάθε άλλο παρά σε σύννομη πολιτεία παραπέμπουν. 

Γίνεται προφανές ότι το ζητούμενο της δεν είναι να έχει καλά οργανωμένες τις δυνάμεις που ειναι επιφορτισμένες με την προστασία των θεσμών και των συνόρων. 

Το μόνο που φαίνεται ότι είναι αντικείμενο προβληματισμού, είναι η δημιουργία εντυπώσεων και η δόση μετά της αξιολογήσεως, βεβαίως βεβαίως. 

Κανείς όμως από αυτούς δεν μπορεί ή δεν θέλει να σκεφθεί τι πραγματική ζημιά προκαλεί στους προστάτες των θεσμών και των συνόρων. Ούτε κατά διάνοια δεν μπορούν να αντιληφθούν οι κρατούντες πόσο καταρρακώνουν το γόητρο και εντέλει  την θέληση τους για την συνέχιση του έργου τους. 

Εύκολα και γρήγορα αποφάνθηκε η πολιτεία ότι τα παιδιά έχασαν τον δρόμο τους και έτσι χάθηκαν, και έτσι συνελήφθησαν, εν ολίγοις ως άσχετοι, άχρηστοι που ειναι έπραξαν αυτό που αναμενόταν και που εντέλει μόνο εμείς (οι κρατούντες) μπορούμε να βρούμε λύση

Γιατί ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ είμαστε καθαροί και ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ είμαστε οι κατάλληλοι να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Είναι όμως έτσι; 

Σκεφθείτε λοιπόν όλοι εσείς οι παντογνώστες ενδεχομένως προοδευτικοί, φιλελεύθεροι αριθμολάτρες όταν πια χαθεί ο έλεγχος, και όταν έρθει η ώρα της την κλιμάκωσης τι θα γίνει. 

Αναμφίβολα τα στελέχη των ΕΔ και των σωμάτων ασφαλείας θα ειναι πρόθυμα να υπακούσουν στις ποιες εντολές κλιμάκωσης. Δεν είμαι όμως σίγουρος όμως ότι θα μπορέσουν να το πράξουν.

Γιατί όταν στέλνεις περίπολο δυο ατόμων την ίδια ώρα ο απέναντι σου στέλνει οκτώ, ακόμη και γνήσια τέκνα του Καραΐσκάκη να ήταν αυτοί οι δυο θα ήταν άχρηστοι. Γιατί όταν στέλνουν να αντιμετωπίσουν αναρχικούς λέγοντας μην τους χτυπάς, αλλά χτύπα τους με δική σου ευθύνη, δεν θα τους χτυπήσουν δε θα τους αποτρέψουν. Γιατί όταν στέλνουν με καρυδότσουφλα να αντιμετωπίσουν  τον απέναντι στην χειρότερη περίπτωση θα βουλιάξουν και στην καλύτερη θα λακίσουν.

Αυτά κάνουν οι άσχετοι στον τόπο μας, αυτά κάνουν οι τεχνοκράτες της οκάς στον λαό μας, τον κάνουν να σκέφτεται μόνο λεφτά και ATM, τα υπόλοιπα άστα κάτω από το χαλάκι ρε αδερφέ, τι να λέμε τώρα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.