Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Θεσσαλονίκη: Προβολή της ταινίας «Η ιστορία του Λαϊκού Σανατορίου Ασβεστοχωρίου»

Η κινηματογραφική λέσχη Solaris σε συνεργασία με τον Κήπο έχει ξεκινήσει σειρά προβολών ταινιών, εγκαινιάζοντας τον τρίτο κύκλο της δραστηριότητάς της. Οι προβολές γίνονται τις Τρίτες, στις 19.00, στον Κήπο, Ορφανίδου 6, παράλληλος της Δωδεκανήσου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η τρίτη προβολή θα γίνει την Τρίτη 6/3/2018.

Θα προβληθεί η ταινία «Η ιστορία του Λαϊκού Σανατορίου Ασβεστοχωρίου» (53΄), του Αντρέα Τσατσάια, παραγωγής του 2018. Πρόκειται για ταινία-ντοκιμαντέρ παραγωγής του Συλλόγου Θυμητάρι (Σύλλογος Διάσωσης και Προβολής του Ιστορικού Αρχείου του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου και της Ιστορικής Μνήμης της Ευρύτερης Περιοχής). 


Η ταινία αναφέρεται στο λαϊκό σανατόριο, στη νοσηλεία των ασθενών απ’όλη την Ελλάδα, στις συνθήκες της νοσηλείας τους, όπως και στην κατάσταση επιβίωσής τους μετά τη θεραπεία τους, στην εγκατάλειψή τους από τους συγγενείς τους, στους αγώνες τους για καλύτερες συνθήκες νοσηλείας, αλλά και τη συμμετοχή τους στον αντιστασιακό αγώνα του 1940.

Αφορμή ήταν το ανέβασμα ενός θεατρικού έργου με θέμα τη ζωή και τη νοσηλεία αυτών των ανθρώπων. Στην ταινία υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες και καταθέσεις επιζώντων που «μπλέκονται» με το θεατρικό έργο, έτσι ώστε να δώσουν μία ποιητική μορφή σε αυτή την αφήγηση. 

Ο ιστορικός λόγος βγαίνει από το αρχείο και ζωντανεύει, μας μιλά για τις ανθρωπιστικές αξίες, για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Για κάποιους λόγους η ταινία δεν έγινε δεκτή από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. 

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση του σκηνοθέτη της με το κοινό, έτσι ώστε να φωτιστεί αυτό το σκοτεινό σημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που αφορά την περιοχή μας.
Σας περιμένουμε την Τρίτη 6/3/2018, στις 19:00.


Είσοδος ελεύθερη.

Τη συζήτηση με το κοινό και το σκηνοθέτη που θα ακολουθήσει θα συντονίσει ο Γιάννης Φραγκούλης (κριτικός και θεωρητικός του κινηματογράφου και των παραστατικών τεχνών).

Πληροφορίες/κρατήσεις θέσης
Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη
e:info@kipos-seminaria.gr
t: 2313078962 (6μμ – 10μμ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.