Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Cross Training - Όσα πρέπει να ξέρεις

Του Παναγιώτη Μαυρογενίδη*
Τα τελευταία χρόνια το Cross Training ή αλλιώς διασταυρωμένη προπόνηση έχει μπει δυναμικά στον χώρο της άσκησης. Μεταφράζοντας κατά λέξη, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για σύνθετη δραστηριότητα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πολλές αερόβιες και αναερόβιες δραστηριότητες σε μια μόνο προπόνηση. Μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και διατατικές ασκήσεις.

Ποιους αφορά;

Θεωρητικά το Cross Training απευθύνεται σε όλους. Η προπόνηση μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο μέσα στο γυμναστήριο αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο. Αφορά από αρχάριους ασκούμενους έως και προχωρημένους αθλητές.

Ποια είναι τα οφέλη του Cross Training;

Γυμνάζουμε ολόκληρο το σώμα: Επιλέγοντας τις κατάλληλες δραστηριότητες, μπορούμε να γυμνάσουμε ολόκληρο το μυϊκό μας σύστημα. Δίνοντας επιβάρυνση σε πολλούς μύες, αναπτύσσουμε ομοιόμορφη σωματική ανάπτυξη και έχουμε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποφεύγουμε τον κίνδυνο τραυματισμού αφού γυμνάζουμε περισσότερες από μόνο μια ή δυο μυϊκές ομάδες ανά προπόνηση.

Αποφεύγουμε τη ρουτίνα της προπόνησης: Εναλλάσσοντας το τύπο της άσκησης, μέσα στη ίδια προπόνηση, είναι πραγματικά δύσκολο να βαρεθείς. Επίσης, η δυνατότητα επιλογής πολλαπλών δραστηριοτήτων επιτρέπει στον ασκούμενο να εντάξει στο πρόγραμμα πολλά είδη δραστηριοτήτων της αρεσκείας του ή ακόμη και τα αγαπημένα του σπορ.

Περιλαμβάνει αερόβια και αναερόβια δραστηριότητα σε μια προπόνηση: Με το Cross Training μπορείς να βελτιώσεις την δύναμη, την αντοχή και την ευλυγισία μέσα σε μια μόνο προπόνηση.

Μπορούμε να το εφαρμόσουμε οπουδήποτε: Η επιλογή του χώρου αλλά και του εξοπλισμού εξαρτάται καθαρά από το τι διαθέτει ο κάθε ένας, αλλά και σε ποιο χώρο βρίσκεται. Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει από τρέξιμο στο διάδρομο, έως και κολύμβηση στη θάλασσα.

Cross training στο γυμναστήριο, σε εξωτερικό χώρο ή στο σπίτι;
Η διασταυρωμένη προπόνηση μπορεί να εφαρμοστεί στο γυμναστήριο με δεκάδες τρόπους. Ο πιο απλός είναι η επιλογή όλων των ηλεκτρονικών μηχανημάτων (διάδρομος, ποδήλατο, ελλειπτικό , κωπηλατική κ.α) στην ίδια προπονητική μονάδα και ο διαχωρισμός τους σε ισόποσα χρονικά διαστήματα. Άλλος τρόπος είναι η εναλλαγή ηλεκτρονικού μηχανήματος μαζί με ένα μηχάνημα αντίστασης ή με ελεύθερα βάρη. Οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι και μπορούν να περιοριστούν μόνο από τη φαντασία μας.

Για όσους προτιμούν κάποιον εξωτερικό χώρο, μπορούν να πετύχουν εξαιρετικά αποτελέσματα συνδυάζοντας πολλά αερόβια είδη εξάσκησης, τρέξιμο, ποδήλατο κ.α. Πολύ αποτελεσματική επίσης θεωρείται η εναλλαγή μεταξύ αερόβιας δραστηριότητας και ασκήσεων γυμναστικής με το βάρος του σώματος (κάμψεις, μονόζυγο, κοιλιακοί κ.α).

Για όσους προτιμούν την προπόνηση στο σπίτι, μπορούν να συνδυάσουν την σουηδική γυμναστική και τo αερόβιο όφελος που μπορεί να προσφέρει ένα σχοινάκι.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το μάθημα του Cross training στην αίθουσα Cross Training Hall του Kinesis-Gym.

http://www.kinesis-gym.gr/prgoram/

* Παναγιώτης Μαυρογενίδης
Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Μαζικός Αθλητισμός και δραστηριότητες κλειστού και ανοιχτού χώρου. Διεθνές αναγνωρισμένος TRX, Power Plate & Personal trainer.

Πιστοποιημένος εκπαιδευτής Les Mills, BODYPUMP & RPM instructor με πολλές συμμετοχές σε διεθνή σεμινάρια με αντικείμενο την μαζική και προσωπική άθληση (Group & personal training) Ιδρυτής και συνιδιοκτήτης του γυμναστηρίου Kinesis-Gym στο Κιλκίς και υπεύθυνος ομαδικών προγραμμάτων του γυμναστηρίου. Συνιδρυτής και ιδιοκτήτης της CrossTraining School και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων της σχολής.

Από τον Οκτώβριο του 2014 προσκεκλημένος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του ΑΠΘ στο μάθημα της ειδικότητας «Δραστηριότητες κλειστού χώρου» για σειρά διαλέξεων σε θεωρία και πράξη, με αντικείμενο την λειτουργική προπόνηση με ιμάντες αιώρησης, TRX suspension training.

Στο Kinesis-Gym κάνω τα ομαδικά προγράμματα αίθουσας, TRX, BODYPUMP,RPM, STEP​, CROSSFIT & ΟΡΘΟΣΩΜΙΚΗ, όπως επίσης ασχολούμαι με ειδικευμένες περιπτώσεις προσωπικής προπόνησης, (Pilates, Power Plate, TRX για αθλητές, για πρόληψη ή αποκατάσταση τραυματισμών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.