Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Τέχνη Κιλκίς: Ομιλία - συζήτηση με θέμα, "Αριστοτέλης, ο Οικουμενικός Φιλόσοφος"


Ομιλία-συζήτηση με θέμα «Αριστοτέλης ο Οικουμενικός Φιλόσοφος», στο πλαίσιο εκδηλώσεων του 2016, ως «έτους Αριστοτέλη», διοργανώνει η ΤΕΧΝΗ Κιλκίς σε συνεργασία με τη Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης, τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Β/θμιας Εκπαίδευσης και το Σύλλογο Επιστημόνων «Αριστοτέλη» φορέα του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κιλκίς-Παιονίας.


Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, στις 7.30μ.μ., στην αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος» της ΤΕΧΝΗΣ, με εισηγήτρια την κ. Δήμητρα Σφενδόνη-Μάντζου, Ομότιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Πρόεδρο του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» ΑΠΘ.

Μαθητής του ογκόλιθου του αρχαιοελληνικού πνεύματος, του Πλάτωνα, ο σταγειρίτης στοχαστής ήρθε στον κόσμο για να αλλάξει καθοριστικά τόσο τη σκέψη και τα γράμματα, όσο και την επιστημονική μεθοδολογία.

Ο άνθρωπος που έκανε τη λογική πρόταγμα του φιλοσοφικού κόσμου και ασχολήθηκε –στο πλαίσιο της φυσικής φιλοσοφίας του- με τον περιβάλλοντα κόσμο και τα πλάσματά του δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις.

Πανεπιστήμων, φιλόσοφος, κορυφαίος εκπαιδευτικός και αναμφίβολα ο συστηματικότερος και μεθοδικότερος νους της αρχαιότητας, έμελλε να μεταλαμπαδεύσει το φωτεινό του πνεύμα στον μαθητή του Αλέξανδρο τον Μέγα, ενώ αργότερα θα ίδρυε τη δική του σχολή, το περίφημο αριστοτελικό Λύκειο της Αθήνας, όπου και θα περνούσε στην αθανασία τόσο από το διδασκαλικό του έργο, όσο και –κυρίως- από την ασύλληπτη συνθετική ικανότητα της διάνοιάς του.

Το αριστοτελικό σύστημα, με την πρωτοφανή εξηγητική του ρώμη, επιβίωσε της εποχής του και μπόλιασε τη δυτική σκέψη στους αιώνες που θα ακoλουθούσαν, διαπερνώντας ταυτόχρονα την επιστημονική σκέψη μέχρι και τα νεότερα τουλάχιστον χρόνια της επιστημονικής επανάστασης.

Αυτός ήταν ο Αριστοτέλης, η κορυφαία μορφή της αρχαίας ελληνικής και παγκόσμιας σκέψης. Φέτος τιμούμε τα 2.400 από τη γέννησή του. 


Η ομιλία εντάσσεταιι στο πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού τιμής και μνήμης των Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων, πολιούχων της πόλης του Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.