Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Πλεονασματικός ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς για το οικ. έτος 2017

Δελτίο τύπου
Δήμου Κιλκίς
Ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς για το οικονομικό έτος 2017, παρά τις δυσμενείς εξελίξεις και το ασταθές οικονομικό περιβάλλον που βιώνει η χώρα, είναι πλεονασματικός, ανταποκρίνεται ρεαλιστικά στις απαιτήσεις που δημιουργούνται και επιβεβαιώνει την ευρωστία και οικονομική αυτοδυναμία του Δήμου Κιλκίς. 

Τα παραπάνω τόνισε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς.

Ο κ.Σισμανίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους οικονομικούς δείκτες που αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό ως αποτέλεσμα συνετής και νοικοκυρεμένης διαχείρισης του Δήμου Κιλκίς ενώ επισήμανε ιδιαίτερα ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς για το 2017 υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από το Παρατηρητήριο του υπ. Εσωτερικών χωρίς καμία απολύτως παρατήρηση για να καταδείξει την πιστή εφαρμογή και τη συνέπεια των δημοτικών οικονομικών υπηρεσιών στα κριτήρια που τίθενται από το Παρατηρητήριο.

Την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Κιλκίς για το οικ. έτος 2017 εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Αιμίλιος Νικολαϊδης υποστηρίζοντας ότι διαμορφώνεται υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες που έχει βιώσει η Αυτοδιοίκηση και η χώρα τα τελευταία χρόνια, με δεδομένα τη δυσβάστακτη μείωση των τακτικών πόρων, τη δραματική μείωση του προσωπικού, τη διογκούμενη γραφειοκρατία που ταλανίζει τους ΟΤΑ, την απρόβλεπτη υπερφορολόγηση του Δήμου, που αντιμετωπίζεται ως επιχειρηματίας με φορολόγηση 29%, και τη δυστοκία των Δήμων γενικότερα να εισπράξουν από μια κοινωνία εξαντλημένη φοροδοτικά. 

''Παρά τις απρόβλεπτες αυτές εξελίξεις, και σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία και αβεβαιότητα, που γίνεται τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή διαδικασία, ο προϋπολογισμός του 2017 αποτυπώνει για τρίτη συνεχή χρονιά ότι ο Δήμος Κιλκίς στέκεται όρθιος'' τόνισε χαρακτηριστικά. 

Προσέθεσε δε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς για το 2017 είναι ρεαλιστικός, υλοποιήσιμος και αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και την επιταγή του νόμου. Μπορεί να μη δίνει απαντήσεις στο σύνολο των απαιτήσεων των τοπικών κοινωνιών, παρά ταύτα επιτυγχάνει την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, χωρίς να απενταχθούν έργα, χωρίς να μειωθούν οι παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες και χωρίς να θιγούν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας, μέσα στην τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Ανέστης Ζαγκάκης,τα έσοδα του Δήμου Κιλκίς για το 2017 προϋπολογίζονται, βάσει της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α. 23976/22/2016) σε 29.966.661,87ευρώ, τα έξοδα σε 29.650.339,62ευρώ ενώ το αποθεματικό του Δήμου ανέρχεται σε 316.322,25ευρώ.

Συγκριτικά με το 2016 ο φετινός προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς είναι μειωμένος κατά 5.993.776,23ευρώ (ποσοστό 16,67%) εξαιτίας τεσσάρων παραμέτρων:

- την απένταξη βάσει ΚΥΑ των παρακρατηθέντων πόρων που οφείλονται στο Δήμο δηλ. ποσού 1.153.615,80ευρώ

- τη μείωση κατά 1.257.274,15ευρώ από τα προνοιακά επιδόματα δημοτών του Δήμου Παιονίας λόγω της ανάληψης της σχετικής ευθύνης καταβολής τους από το Δήμο Παιονίας

- τη μείωση περίπου 2.100.000ευρώ από προγράμματα (Ε.Σ.Π.Α., Πράσινο Ταμείο Interreg, Leader κ.α.) καθώς μέσω αυτών έχουν ολοκληρωθεί πολλά έργα

- τη μείωση του χρηματικού υπολοίπου κατά 1.300.000ευρώ σε σχέση με το 2016 καθώς μειώνεται ο αριθμός των συνεχιζόμενων έργων στο επόμενο οικονομικό έτος.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς για το οικονομικό έτος 2017 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Στη συζήτηση και ψήφισή του δε συμμετείχε ο συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κιλκίς.

Δείτε την ανάλυση του προϋπολογισμού με γραφήματα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.