Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Τι λέει το ΚΚΕ για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων στο νομό Κιλκίς

Ανακοίνωση ΚΚΕ
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεσμευμένη από τις αποφάσεις της ΕΕ που στήριξε και οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, φέρει τεράστιες ευθύνες, γιατί παρά τις διακηρύξεις της, εδώ και μήνες, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο σε ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις.

Ειδικά στο νομό Κιλκίς, που υπάρχουν δύο κέντρα υποδοχής και εκατοντάδες παιδιά τα οποία έχουν ανάγκη - εκτός των άλλων - για εκπαίδευση και μόρφωση, δεν έχει προχωρήσει στο ελάχιστο κανένας σχεδιασμός της κυβέρνησης. Μόλις μερικά παιδιά που ζουν εκτός των Κέντρων Υποδοχής παρακολουθούν μαθήματα στην πρωινή ζώνη, αλλά και αυτά χωρίς καμιά ουσιαστική βοήθεια, χωρίς να υπάρχει στήριξη και βοήθεια ούτε στους εκπαιδευτικούς των σχολείων αυτών.

Επιπλέον, οι αρμόδιοι φορείς σε τοπικό επίπεδο (Δ/νσεις Εκπ/σης, Σχ. Σύμβουλοι, Δήμοι, κ.ά.) αντί να ενημερώσουν έγκαιρα, επίσημα και υπεύθυνα εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και τους ίδιους τους πρόσφυγες για τον σχεδιασμό που υπάρχει και για την προετοιμασία που έχει προηγηθεί, «κερδίζουν χρόνο» και «βγαίνουν από την υποχρέωση» διοργανώνοντας διάφορες συσκέψεις, συναντήσεις και ημερίδες, δίνοντας έτσι χώρο και ευκαιρία σε διάφορους τυχοδιώκτες και ρατσιστές να σπέρνουν το ξενοφοβικό τους δηλητήριο.

Οι τελευταίοι κρύβουν την απέχθειά τους ακόμη και απέναντι σε μικρά προσφυγόπουλα και αναζητούν διάφορα προσχήματα διασπείροντας φήμες, πληροφορίες κ.ά., ενώ προσπαθούν να υποκαταστήσουν τους Συλλόγους Γονέων και τις συλλογικές τους αποφάσεις, ώστε να πετύχουν τον δικό τους στόχο.

Μ’ αυτή τους τη στάση αθωώνουν τους θύτες, δηλαδή τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ και τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, οι οποίες συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους όπου γης. Κρύβουν κάτω από το χαλί την αιτία που δημιουργεί την προσφυγιά, δηλαδή τους ανταγωνισμούς για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, που είναι η ίδια αιτία που δημιουργεί φτώχεια και μετανάστευση και στη χώρα μας.

Επιπλέον, προσπαθούν να μας πείσουν ότι για την άσχημη κατάσταση στην υγεία, την πρόνοια και την παιδεία φταίνε οι 60.000 πρόσφυγες και όχι οι πολιτικές τόσων ετών, οι αποφάσεις της ΕΕ, οι οποίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων εμπορευματοποιούν αυτούς τους κλάδους, και έτσι τα τελευταία χρόνια μένουν ανεμβολίαστα τα παιδιά της χώρας μας, άλλα δεν έχουν πρόσβαση στην πρόνοια, το φάρμακο και την περίθαλψη, οι γονείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την μόρφωση των παιδιών τους, η υποχρηματοδότηση σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές παροχές συνεχίζεται.

Παρόλα αυτά, αν και η στάση της κυβέρνησης και των τοπικών φορέων ευθύνεται για την ανησυχία ορισμένων γονέων, μιας και δεν γνωρίζει κανένας τι πρόκειται να γίνει, η πλειοψηφία των γονέων και κηδεμόνων υπερασπίζεται το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση, συνεχίζοντας να δείχνει και μ’ αυτό τον τρόπο την αλληλεγγύη που έδειξε στους πρόσφυγες και μετανάστες όλο το προηγούμενο διάστημα.

Είναι ανάγκη, εδώ και τώρα να εξασφαλισθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία - κατά βάση - τις απογευματινές ώρες.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να πληρούνται και να εφαρμόζονται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών, για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων, για να μην υπάρχει ούτε ένας μαθητής – ανεξάρτητα εθνικότητας – ανεμβολίαστος.

Να εξασφαλιστεί, επίσης, όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, διερμηνείς, καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες κτλ), να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών, να δημιουργηθούν τμήματα υποδοχής όπου είναι απαραίτητο, να εξασφαλιστεί εκπαιδευτικό υλικό, βιβλία κ.ά.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και η αντιπολίτευση έχουν μεγάλες ευθύνες για το πρόβλημα, γιατί στήριξαν και στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με στόχο τη μοιρασιά της λείας.

Επίσης, στήριξαν και στηρίζουν την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ (όπως την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας) η οποία αποτελεί την κύρια αιτία εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ έγκαιρα είχε τοποθετηθεί επί του θέματος και είχε τονίσει την ανάγκη να εκφραστεί με όλους τους τρόπους η αντίθεση στις αποφάσεις της ΕΕ, η ανάγκη ανατροπής αυτών των αποφάσεων και να κλιμακωθεί η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτούς. Σ’ αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται ο μόνος δρόμος για ουσιαστική λύση του προσφυγικού προβλήματος.

Παράλληλα πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε με ευθύνη του κράτους και του ΟΗΕ, απειθαρχώντας στις συνθήκες της ΕΕ, Σένγκεν και Δουβλίνο, να εξασφαλίζονται ταξιδιωτικά έγγραφα για τους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίου και να οργανώνεται απευθείας η μεταφορά στις χώρες προορισμού τους. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να δημιουργηθούν αποκλειστικά ανοιχτοί, δημόσιοι και προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ, με όλες τις κατάλληλες υποδομές.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ο ελληνικός λαός, ο λαός της περιοχής μας, οι γονείς, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, να αντιτάξουν τη δική τους αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες, διεκδικώντας το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση και απομονώνοντας ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές και κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου