Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Το χρονικό της ίδρυσης των δημοτικών σχολείων Γοργόπης και Τούμπας

Υπογράφει ο Αριστείδης Παπαδόπουλος 
Διευθυντής Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς
Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση (ΦΕΚ 1826/22.06.2016, ΤΕΥΧΟΣ Β’) του Υπουργείου Παιδείας θα ήθελα ν’ αναφερθώ στο χρονικό επανίδρυσης του 3/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Γοργόπης και του 2/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Τούμπας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το θέμα της λειτουργίας των δύο δημοτικών σχολείων Γοργόπης και Τούμπας ταλαιπωρεί κατοίκους και μαθητές των περιοχών εδώ και μια πενταετία όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τη συγχώνευσή τους. Στις 19-07-2013 (ΦΕΚ 1760, ΤΕΥΧΟΣ Β΄) το Δημοτικό Σχολείο Γοργόπης συγχωνεύεται με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αξιούπολης και το Δημοτικό Σχολείο Τούμπας με το Δημοτικό Σχολείο Ευρωπού στο πλαίσιο μιας πολιτικής συγχωνεύσεων. Η δυναμική στάση των κατοίκων έδινε τη δυνατότητα αναστολής στις συγχωνεύσεις που αναγγέλθηκαν. 

Η φετινή χρονιά όμως ήταν καθοριστική για τα δύο σχολεία, γιατί λειτουργούσαν για τρίτο συνεχόμενο σχολικό έτος με αναστολή συγχώνευσης και από το επόμενο σχολικό έτος θα έπρεπε υποχρεωτικά να συγχωνευτούν εκτός εάν επανιδρύονταν εξαρχής.

Τα καθήκοντά μου ως Διευθυντής Π.Ε. Κιλκίς ξεκίνησαν την 1η Φεβρουαρίου 2016. Από τις πρώτες επισκέψεις που δεχτήκαμε ήταν του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Τούμπας και του Τοπικού Προέδρου της Γοργόπης. Μας μεταφέρθηκε η αγωνία τους για τη μελλοντική λειτουργία των δυο σχολείων. Σε προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Γοργόπης κ. Χρήστο Αλέκογλου, έλαβε την υπόσχεση από την πλευρά μας ό,τι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να ιδρυθούν εξαρχής τα σχολεία. 

Του ζητήθηκε να μεταφέρει τις προθέσεις μας στους κατοίκους της Γοργόπης και ότι δε χρειάζεται να συναντηθούμε με όλους τους εκπροσώπους των γονέων, γιατί θα πράξουμε το αυτονόητο και αν έχει θετική έκβαση η προσπάθεια μας θα δοθεί η ευκαιρία να συναντηθούμε με «ανοιχτό» το σχολείο.

Από την επόμενη ημέρα ξεκίνησε ένας μαραθώνιος αγώνας των υπαλλήλων της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς να ετοιμάσουν την πρόταση για την επανίδρυση των δυο σχολείων. Ο φάκελος με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η εισήγηση μας ως πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τεκμηριώθηκε και ολοκληρώθηκε πλήρως. Παρακολουθούσαμε το θέμα σχεδόν καθημερινά βήμα προς βήμα. Ακολούθησε η έγκριση του θέματος από τον Περιφερειακό Δ/ντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας και κατατέθηκε πλήρης ο φάκελος, με την εισήγησή του στο Υπουργείο Παιδείας.

Το Υπουργείο Παιδείας αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ευαισθησία το ζήτημα. Έδωσε την ανάλογη σημασία στο αίτημα επανίδρυσης και αποδεχόμενο τις εισηγήσεις μας αλλά και την επιθυμία των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας που του μεταφέραμε προχώρησε στην απόφαση της επανίδρυσης των δυο σχολείων. Η σημασία που δόθηκε από πλευράς πολιτικής ηγεσίας αναδεικνύεται από το γεγονός πως από τα ελάχιστα σχολεία που ιδρύθηκαν για τη νέα σχολική χρονιά στην Ελλάδα τα δυο ήταν του Νομού Κιλκίς. Η επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας ήταν τακτικότατη για να παρακαμφθεί οποιοδήποτε εμπόδιο.

Στο μεσοδιάστημα πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές επισκέψεις και συναντήσεις με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όπως του Αγίου Πέτρου, του Άσπρου, της Ποντοηράκλειας, του Πεδινού, της Γουμένισσας κ.α. και σε όλους μεταφέρθηκε η πεποίθηση και πολιτική βούληση του Υπουργείου Παιδείας να στηρίξει τα σχολεία της επαρχίας και να δώσει στους μαθητές/τριες μας την εκπαίδευση που δικαιούνται.

Για την εξέλιξη του θέματος υπήρξε πλήρης ενημέρωση των Δ/ντών των σχολείων του Δήμου Παιονίας στις συναντήσεις μας, της Προϊσταμένης του Δημοτικού Σχολείου Γοργόπης, του Σχολικού Συμβούλου της 3ης Περιφέρειας Κιλκίς και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Γοργόπης.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, στήριξη είχα αποκλειστικά και μόνο, από τους γονείς και κατοίκους των δυο χωριών, από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γοργόπης, από τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους της Α/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς που ετοίμασαν με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα όλα τα έγγραφα που απαιτούνταν, από τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας, από τους αρμόδιους υπαλλήλους και φυσικά από υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας και τον Υπουργό Παιδείας που είχε και την τελική απόφαση.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει έτσι όπως διαφαίνεται, εκτός απροόπτου, μια ακόμη δικαίωση για θέματα δομών εκπαίδευσης, που αποτελούν χρόνιο αίτημα των κατοίκων του δήμου Παιονίας. Είναι η ίδρυση του 3/θέσιου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Γουμένισσας, του 1/θέσιου Ειδικού Νηπιαγωγείο Γουμένισσας και των Τ.Ε. σχολείων των δήμων Κιλκίς και Παιονίας. Στις παραπάνω ιδρύσεις έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς και αποτελούν δικαιώματα των μαθητών και των κατοίκων του νομού μας. Πεποίθηση μας είναι ότι σε λίγες ημέρες να έχουμε την τελική υπογραφή για να λυθεί ένα ακόμη χρονίζον εκπαιδευτικό θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.