Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΚΚΕ: Παρέμβαση για την επανασύνδεση ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά στο Κιλκίς

Δελτίο τύπου ΚΚΕ Κιλκίς
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που μέχρι πέρσι διατυμπάνιζε ότι κανένα λαϊκό σπίτι δεν θα μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, συνεχίζει το βάρβαρο έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να κόβει το ρεύμα σε σπίτια λαϊκών οικογενειών. Σε οικογένειες που έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημά τους είτε είναι συνταξιούχοι, είτε εργατοϋπάλληλοι, είτε αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, και που η ανεργία ή η απλήρωτη εργασία τις τσακίζει ακόμα περισσότερο.

Την ίδια ώρα μειώνει δραστικά την τιμή της κιλοβατώρας στις μεγάλες βιομηχανίες. Και μόνο αυτό το παράδειγμα αρκεί για να καταλάβει ο καθένας τις ταξικές επιλογές και αυτής της κυβέρνησης. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι τα πράγματα, όταν δίνεις όρκους πίστης στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στους βιομήχανους, τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές, όταν διακηρυγμένος στόχος σου είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη και όχι η ανάπτυξη σε όφελος του λαού.

Αυτή η πολιτική εκφράζεται και στο νομό Κιλκίς με τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε δεκάδες, αν όχι και σε εκατοντάδες, λαϊκά νοικοκυριά. Με εντολή της ΔΕΗ διακόπτεται το ρεύμα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν, ενώ στην προσπάθειά τους να επανασυνδέσουν το ρεύμα, συναντούν απέναντί τους το σκληρό πρόσωπο της «επιχείρησης» η οποία αντιμετωπίζει το λαό ως «πελάτη». Έτσι, όποιος «πελάτης» δεν έχει να πληρώσει, άρα δεν φέρνει κέρδη στην επιχείρηση, παύει να είναι πελάτης.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι άνεργος ο οποίος έχει καταθέσει τα δικαιολογητικά της άσχημης οικονομικής του κατάστασης, εδώ και μία εβδομάδα, δεν του επανασυνδέουν το κομμένο ρεύμα, καλώντας τον να πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό σε σχέση με το εισόδημά του, ενώ τον έχουν χρεώσει ακόμα και για τη διακοπή του ρεύματος.

Η ΚΟ Κιλκίς του ΚΚΕ προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας την περασμένη Δευτέρα 15/2 εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στη συγκεκριμένη οικογένεια και ζητώντας την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος, καθώς και την επανασύνδεση σε κάθε σπίτι βιοπαλαιστή που έχει κοπεί το ρεύμα και δεν μπορεί να πληρώσει εξαιτίας της δραστικής μείωσης του εισοδήματός του. 

Η απάντηση, όμως, της ΔΕΗ ήταν αρνητική και μάλιστα κλήθηκε και η αστυνομία για να απομακρύνει τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ που πραγματοποίησαν τη συγκέντρωση. Σήμερα Τετάρτη 17/2 πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συγκέντρωση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ Κιλκίς με σκοπό να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, ενώ μοιράστηκε και η Τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη βουλή για την παροχή δωρεάν ρεύματος σε όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε αργότερα και στο κέντρο της πόλης.

Καλούμε όλους όσοι έχουν κομμένο ρεύμα και συνολικά το λαό του νομού να οργανώσουν την πάλη τους, μέσα από σωματεία και συλλόγους, μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να διεκδικήσουν: Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε λαϊκά σπίτια. Δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Κατάργηση όλων των φόρων στα τιμολόγια. Απαγόρευση της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και επανασύνδεσή της στις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Να μην αποδεχτούν οι εργάτες και οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι φτωχομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, η νεολαία και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, το βάρβαρο καπιταλιστικό παρόν και το ακόμα χειρότερο μέλλον που τους ετοιμάζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι εγχώριοι και ξένοι. Να μην αποδεχτούν τη λογική του «εφικτού» η οποία οδηγεί τον φτωχό να μένει χωρίς φαγητό, χωρίς θέρμανση, χωρίς υγεία και παιδεία, χωρίς ρεύμα και νερό. 

Υπάρχει κι άλλος δρόμος, ο δρόμος της ανασύνταξης του κινήματος, ο δρόμος της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, ο δρόμος της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ο δρόμος της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ
Για δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας

Αιτιολογική Έκθεση
Η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για την ενεργειακή κατανάλωση νοικοκυριών τη περίοδο 2011-2010 τοποθετεί τη μέση ενεργειακή κατανάλωση, συνυπολογίζοντας όλες τις μορφές ενέργειας, ανά νοικοκυριό στις 14000kwh ετησίως. Η έκθεση μάλιστα υποεκτιμά σαφώς την πραγματική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη νοικοκυριών, σε λιγότερες από 200kwh ετησίως (1.3% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης). Ωστόσο, λαμβάνουμε την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ ως βάση υπολογισμού.

Για τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, που αντικειμενικά δεν διαθέτουν οικονομικούς πόρους για αγορά ενεργειακών πόρων, η ενεργειακή κατανάλωση τους θα προέρχεται αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια. Για το λόγο αυτό, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τα νοικοκυριά αυτά πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 50% της μέσης ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης.

Εξ’ άλλου, την τελευταία περίοδο, τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τους λαϊκούς καταναλωτές γνώρισαν απανωτές, σημαντικές αυξήσεις, που έχουν καταστήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε πανάκριβη πολυτέλεια.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, νοικοκυριά που διαβιούν κάτω απ’ το όριο της φτώχιας έχουν συσσωρεύσει σημαντικές οφειλές προς τη ΔΕΗ ΑΕ.

Επιπρόσθετα, τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνονται με μια σειρά από πρόσθετα τέλη που σε τελευταία ανάλυση εκπορεύονται από την ίδια την απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τους λόγους αυτούς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προτείνει την παρακάτω τροπολογία – προσθήκη.

Άρθρο

1. Για τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, όπως αυτή ορίζεται, επανασυνδέεται άμεσα και χωρίς καμία επιβάρυνση η διακοπείσα παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, με διαγραφή του συνόλου των οφειλών προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Για όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από το επίσημο όριο φτώχιας γίνεται άμεση και ατελής επανασύνδεση του ρεύματος με διαγραφή του 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και άτοκη καταβολή των υπόλοιπων σε 100 μηνιαίες δόσεις.

2. Για τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, παρέχεται δωρεάν μηνιαίως το ποσό των 600kwh ηλεκτρικής ενέργειας. Για όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από το επίσημο όριο φτώχιας, παρέχεται δωρεάν μηνιαίως το ποσό των 300kwh ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι των ως άνω καταναλώσεων, τα νοικοκυριά απαλλάσσονται από κάθε είδους πληρωμή προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

3. Για καταναλώσεις που υπερβαίνουν τις προαναφερθείσες, τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας μειώνονται στο μικρότερο ποσό ανάμεσα σημερινά επίπεδα και στα επίπεδα που είχαν το 2009.

4. Όλα τα νοικοκυριά κάτω από το επίσημο επίπεδο φτώχιας απαλλάσσονται απ’ την καταβολή τελών υπέρ τρίτων, μη εξαιρετέων των κάτωθι τελών: ΕΦΚ, ΕΙΔ.ΤΕΛΟΣ 5‰, ΕΤΜΕΑΡ, Δημοτικά Τέλη, Δημοτικοί Φόροι, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και ΕΡΤ ΑΕ.

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2016
Οι προτείνοντες βουλευτές:
Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Καραθανασόπουλος,
Γιάννης Δελής, Διαμάντω Μανωλάκου, Μανώλης Συντυχάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.